Макролінза для телефону: як вибрати та користуватися?

29.02.2024 14:06

Макролінза для телефону: як вибрати та користуватися?Коли в телефоні не передбачена окрема камера для макрозйомки, а робити красиві макрокадри все одно хочеться, на виручку приходять макролінзи - спеціальні знімні макроб'єктиви, які кріпляться до корпусу на зразок прищіпки. Ми розповімо вам сьогодні, як вибрати макролінзу для телефону і як нею потім користуватися.

Макролінзою, лінзою для макрозйомки, а також макрооб'єктивом для смартфонів називають знімний аксесуар, який можна надягати на вбудовану камеру телефону для розширення її функціональних можливостей. Завдяки макролінзі можна сфотографувати об'єкт з дуже близької відстані і при цьому чітко передати його деталі.

Але хіба неможливо те саме зробити за допомогою об'єктиву вбудованої камери? Не завжди. Наприклад, у топових моделях смартфонів окремий модуль камери для макрозйомки є, і їм справді додаткова макролінза ні до чого. Але якщо у телефону є тільки один стандартний модуль основної фотокамери, його об'єктив на якісну макрозйомку просто не розрахований, а значить в цьому випадку знімний макрооб'єктив буде корисний.

Найбільше, до речі, макролінзи затребувані серед блогерів, майстрів рукоділля, а також різних б'юті-фахівців, зокрема, лешмейкерів, бровістів, майстрів манікюру, косметологів тощо. В цілому в будь-яких випадках, коли ви хочете фотографувати невеликий об'єкт з відстані в кілька сантиметрів і отримувати при цьому якісні чіткі кадри, макролінза стане в нагоді.

Як вибрати макролінзу для свого телефону?

Сумісність

У більшості випадків макролінзи універсальні і підходять для будь-яких смартфонів, але краще все ж таки брати до уваги модель свого телефону, особливо якщо вона відрізняється нестандартною товщиною або розташуванням модуля (модулів) камери. Найкраще, якщо є така можливість, «приміряти» лінзу саме на свій смартфон, щоби переконатися, що вона підходить.

До речі, особливу увагу зверніть на конструкцію блоку камер вашого смартфона. Якщо він сильно виступає над поверхнею корпусу, можуть бути потрібні додаткові прокладки, які дозволять підняти макролінзу над корпусом.

Кратність збільшення

Найчастіше на ринку макролінз можна зустріти моделі, що забезпечують 12,5-кратне збільшення. Також досить поширені лінзи з оптичним збільшенням 15х і 10х, а дещо рідше зустрічаються варіанти 18х, 20х та ін. Вибір потрібного значення обумовлюється вашими індивідуальними потребами у зйомці: що далі має бути камера від об'єкта зйомки, то вище зазвичай вибирається кратність збільшення.

Фіксуючий механізм

У переважній більшості випадків макролінзи поставляються зі спеціальним затискним механізмом (кліпсою, прищіпкою), завдяки якому їх легко кріпити на корпус телефону незалежно від його розміру. Набагато рідше використовується магнітний тримач для знімного макрооб'єктиву, що складається з металевого кільця, яке кріпиться на телефон, та власне об'єктиву, який за рахунок магнітних властивостей надійно фіксується на такому кільці. Вибирайте той варіант, який вам зручніше.

Матеріали лінзи та корпусу

Оптичне скло з антибліковим напилюванням і якісний алюміній вважаються найбільш вдалими варіантами, коли йдеться про матеріали для лінзи та корпусу. Що стосується фіксуючої кліпси, вона може бути виготовлена з алюмінію, пластику або пластику з полімерними вставками. Зрозуміло, моделі макролінз, виготовлені з преміальних матеріалів, коштують значно дорожче, тому орієнтуйтеся на ваш бюджет.

Комплектація

Макролінза для телефонів може продаватися окремо або в комплекті з іншими знімними об'єктивами, наприклад, ширококутним та «риб'яким оком». При цьому виробники зазвичай постачають макролінзи разом із чохлом для зберігання та спеціальною серветкою для підтримки чистоти об'єктива. Іноді додатково макролінза може комплектуватися знімними фільтрами, скажімо, поляризаційним, кольоровим тощо.

Як користуватися макролінзою для телефону правильно?

Якщо ви хочете придбати макролінзу і користуватися нею для зйомки з телефону, то пам'ятайте, що знімний об'єктив, яким би хорошим він не був, не чинить вирішального впливу на якість знімків, оскільки роздільна здатність більше залежить від можливостей фотосенсора (матриці). Тож вам не вдасться за допомогою макролінзи перетворити, наприклад, 5 Мп на 20 Мп.

Крім того, навіть найкрутіший знімний об'єктив для телефону не врятує, якщо світла при фото- або відеозйомці дуже мало: тут все, знову ж таки, залежить більше від матриці камери смартфона. Тому якщо плануєте робити знімки за допомогою макролінзи, обов'язково подбайте про те, щоб потрібний об'єкт був добре освітлений. Можливо, для цього буде потрібне додаткове джерело світла, наприклад, кільцева лампа, компактна світлодіодна лампа (накамерне світло) та інш.

Отже, як почати робити знімки на телефон з макролінзою? Добре протріть основну камеру, щоб прибрати з неї пил та відбитки пальців. Також протріть знімний об'єктив. Надягніть макролінзу на смартфон, використовуючи фіксувальний механізм. Слідкуйте за тим, щоб оптичні центри лінзи камери та знімної лінзи збігалися.

Відкрийте програму камери смартфона. Якщо ввімкнено режим макрозйомки, вимкніть його. Піднесіть смартфон до об'єкта на відстань, що потрібна для макрозйомки. Залежно від конкретної макролінзи, це може бути в середньому 4-7 см. На екрані програми камери переконайтеся, що потрібний об'єкт у фокусі.

Зафіксуйте фокус (зазвичай для цього достатньо довгого торкання на екрані по потрібному об'єкту), переконайтеся, що кадр вас влаштовує, і натисніть кнопку спуску затвора. Якщо все зроблено правильно, у вас повинен вийти красивий макрознімок, де основний об'єкт (або об'єкти) у фокусі, а задній фон плавно розмитий.

Тремтіння рук може заважати фокусуванню камери з макролінзою, а також натискання на кнопку спуску може дещо змістити телефон. Якщо ви хочете запобігти подібним перешкодам, рекомендується вести зйомку зі штатива та з таймером, щоб у момент безпосередньо фотографування камера з лінзою були максимально нерухомі. Якщо ви робите відеозйомку макро, то такі рекомендації будуть ще кориснішими.

Зверніть увагу, що якщо в комплекті йде кілька лінз, їх можна використовувати як окремо, так і спільно, про що зазвичай виробник згадує в характеристиках. Тільки, можливо, доведеться трохи «пограти» з налаштуваннями камери смартфона або фокусною відстанню для найкращого результату, оскільки різні моделі телефонів мають різні можливості вбудованих камер.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7747