Як створювати YouTube Shorts початківцям

13.06.2023 13:06

Як створювати YouTube Shorts початківцямСьогодні ті, хто вміє створювати по-справжньому «крутий» відеоконтент для популярних майданчиків на зразок Tik Tok, Instagram, Facebook та YouTube, дуже високо цінуються, і таке заняття може стати навіть повноцінною професією. Якщо ви хочете стати відеомейкером, вам спочатку потрібно дізнатися як мінімум основи створення роликів на кожній із платформ, і сьогодні пропонуємо вам з'ясувати як створювати YouTube Shorts.

Суто технічно жодних проблем у додаванні роликів формату Shorts на YouTube немає. Така можливість є як з ПК, так і зі смартфона, але на ПК можна завантажити тільки готовий ролик, який ви хочете розмістити, тоді як у додатку YouTube на смартфоні є можливість записати ролик «з нуля».

У звичайній веб-версії YouTube на ПК необхідно перейти на свій канал і потім перейти до творчої студії YouTube Studio. У правому верхньому куті екрана знаходиться кнопка «Створити», призначена саме для завантаження відео на свій канал. При натисканні на цю кнопку можна потрапити до покрокового майстра додавання відео.

Якщо відео, що завантажується, коротке (до 60 секунд) і вертикально орієнтоване, YouTube сам розпізнає його як Shorts. Вам потрібно за бажанням заповнити інформаційні поля про ваш ролик, вказавши його назву та текстовий опис (до 1000 символів). За бажанням ви можете включити ваш ролик в один зі своїх плейлистів, якщо вони є. Далі потрібно налаштувати відображення ролика для аудиторії: необхідно вказати, чи призначене ваше відео для дітей, чи є вікові обмеження на показ особам до 18 років.

Після цього можна за необхідності перейти до розширених налаштувань, вказавши теги для пошуку вашого відео, зробивши згадки показаних у ролику місць, налаштувавши мову відео та відображення субтитрів, а також налаштувавши дозволи для реміксів з вашим роликом. Крім того, є можливість вибрати категорію вашого ролика та налаштувати дозволи для коментарів та оцінок.

Після заповнення всіх полів можна переходити на наступні кроки, насамкінець налаштувавши доступ до опублікованого відео. Після публікації готовий ролик буде відразу доступний на вашому каналі, за потреби його можна відредагувати, вибравши в меню в лівій частині екрана пункт "Редактор". У вбудованому відеоредакторі YouTube Studio доступні такі опції, як "Обрізання відео та видалення фрагментів", "Розмиття", "Аудіо", а також "Підказки".

Як уже згадувалося, з ПК можна додати лише заздалегідь відзнятий ролик Shorts на YouTube, а можливості вбудованого відеоредактора, як бачите, не надто великі. Тому для доступу до більшої кількості функцій краще створювати відео формату Shorts у додатку YouTube на своєму смартфоні. Це, до речі, зовсім не складно.

Відкрийте програму та по центру нижньої частини екрана знайдіть кнопку «+». Натисніть на неї і в меню виберіть пункт «Створити Shorts». Відкриється екран додавання відео, де у вас є можливість завантажити відео з вашої галереї або безпосередньо зняти ролик на камеру вашого смартфона. В обох випадках вам будуть доступні різні інструменти для редагування.

Наприклад, при записі ролика відразу з додатку ви можете вибрати потрібну тривалість (15 або 60 секунд), додати аудіозапис до вашого майбутнього ролика, натиснувши на кнопку «Додати трек» ( значок) у верхній частині екрану. Вибрати трек можна з каталогу YouTube, де, до речі, відразу видно, у скількох роликах Shorts цей трек вже був використаний. Треки з фонотеки YouTube доступні безкоштовно, проте їх дозволено використовувати тільки в особистих некомерційних цілях і не дозволяється копіювати відео на інші майданчики.

Далі в панелі інструментів праворуч доступні функції «Швидкість», «Таймер», «Ефекти», «Зелений екран», «Ретуш», «Фільтри», «Освітлення», «Спалах». Ви можете вибрати потрібні вам опції, щоб відразу записати відео з цікавими спецефектами, у сповільненому або прискореному вигляді, з відкладеним стартом запису, з можливістю заміни фону тощо. Після цього залишається натиснути кнопку запису внизу екрана і приступати до зйомки.

Коли відео знято, натисніть «галочку», щоб перейти до подальшої обробки. Тепер дії будуть аналогічні і для роликів, знятих в додатку, і для роликів, завантажених із галереї. На цьому етапі вам доступні опції «Звук», «Текст», «Хронологія» та «Фільтри». Ви можете додати у ваше відео трек або звуковий ефект, якщо не зробили цього раніше, можете додати будь-які потрібні написи, налаштувавши колір, стиль та розташування тексту, а також можете позначити на часовій шкалі час початку та закінчення показу кожного текстового фрагмента. Також за допомогою фільтрів можна налаштувати колірні ефекти.

Коли ваше відео Shorts відредаговано, натисніть у верхньому правому кутку екрана кнопку «Далі», щоб перейти до публікації ролика. Тут дії будуть такими ж, як і у випадку з додаванням ролика на ПК: потрібно вказати назву, налаштувати доступ, вказати аудиторію, налаштувати дозволи для реміксів та коментарів та на завершення натиснути кнопку «Завантажити», щоб ролик був доданий на ваш канал.

От і все! Ролик відразу доступний для перегляду, якщо його перевірка на предмет можливого порушення авторських прав при завантаженні пройшла успішно. Тепер він може бути показаний у стрічці Shorts всім користувачам YouTube, і це одна з найголовніших його «фішок»: ролик зможуть побачити навіть ті, хто не підписаний на ваш канал і взагалі ніколи раніше з вами не взаємодіяв, а тому Shorts вважається чудовим інструментом для безкоштовного органічного просування на YouTube.

Щоправда, аби ваш ролик «завірусився» і приніс дійсно багато переглядів та відвідувань каналу, він має бути цікавим користувачам. І ось тут вже криються головні труднощі в роботі зі Shorts: вам потрібні цікаві ідеї та сценарії для зйомок, знання основ відеозйомки та володіння хоча б основами монтажу на ПК або смартфоні, щоб отримувати ролики з добрим потенціалом на розкрутку.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7555