Як потрапити в рекомендації Tik Tok початківцям

15.08.2023 14:17

Як потрапити в рекомендації Tik Tok початківцямНавіть новачок у Tik Tok може швидко стати успішним блогером, адже секрет популярності тут — це попадання у стрічку рекомендацій: чим частіше там буде показаний ролик користувачам, тим ширше він отримає охоплення і тим більше підписників вдасться залучити до облікового запису. Про те, як потрапити в рекомендації Tik Tok, сьогодні розповімо авторам-початківцям докладніше.

Стрічка рекомендацій, до якої потрапляють ролики, що відповідають персональним інтересам користувача, - одна з ключових особливостей Tik Tok. Як пояснюють представники самої платформи, для формування такої стрічки система рекомендацій ранжує ролики на основі цілого набору факторів, серед яких і лайки, і коментарі, і репости відео, а також хештеги, звуки, налаштування мови, геолокації тощо.

Стрічка рекомендацій формується індивідуально, ранжування роликів у ній постійно оновлюється. При цьому «вага» кожного фактора ранжирування в системі визначається відповідно до його цінності для користувача. Наприклад, те, що користувач переглянув відео від початку до кінця, вважається важливішим показником, ніж те, що користувач та автор відео знаходяться в одній країні.

Звичайно, конкретні параметри «ваги» факторів ранжування роликів у стрічці рекомендацій тримаються в секреті, але власники платформи особливо наголошують на тому, що ні кількість передплатників, ні наявність попередніх популярних роликів в обліковому записі не є визначальними параметрами, а тому навіть автори-початківці все одно можуть «залітати в річки» і отримувати великі охоплення. Ось тільки що для цього потрібно?

Знімати цікаво та креативно

«Ходові» тематики роликів «Тік Току» включають пісні та танці, рецепти та процеси приготування їжі, відео з тваринами, перевірки лайфхаків, тревел-відео, відео з природою, ліпсинк та подібні. Також постійною популярністю користуються проходження комп'ютерних ігор, різноманітні кумедні сценки, добірки фактів, челенджі, незвичайні техніки монтажу та спецефекти, створення чогось власноруч. А ще тут є попит на експертний контент від професіоналів у різних галузях.

Все це потрібно не просто знімати, а знімати цікаво, адже в Tik Tok користувачі ставлятимуть вподобайки, коментуватимуть та репоститимуть лише ролики, які їх чимось «чіпляють». І завжди краще приділити час публікації одного по-справжньому якісного відео, ніж поспішити викласти кілька «прохідних» роликів.

Враховувати коефіцієнти утримання та залучення

Якщо ролик доглядають до кінця, то алгоритми Tik Tok вважають його потенційно цікавим для користувачів та просувають активніше. Тому для попадання в стрічку рекомендацій важливо, щоб коефіцієнт утримання (тобто «доглядання» роликів) був якомога вищим, а для цього необхідно, щоб відео було динамічним, мало цікаву кінцівку і не було надто тривалим.

Так, для креативних роликів розважального характеру, таких як танці, пранки, вайни, asmr та подібні, потрібна тривалість не більше 15 секунд, щоб відео переглядали до кінця частіше. Якщо ж відео експертне, то воно може мати тривалість і в 60 секунд, але тоді воно обов'язково повинно мати озвучку та субтитри, а інформація, що подається в ролику, дійсно має бути цікавою та корисною.

Знімати часто

Вважається, що ролики в Tik Tok потрібно викладати з певною частотою, щоб система визначала автора як активного та частіше показувала його відео у рекомендаціях. Початківцям радять публікувати від 1 до 4 роликів на день, причому різного формату, щоб перевірити, як різні відео сприймаються аудиторією. Якщо так часто публікувати не виходить, то розміщувати відео в Tik Tok рекомендується не рідше 3-4 разів на тиждень

Викладати вчасно

Про те, чи впливає час публікації роликів у Tik Tok критично на їхню популярність, сьогодні точаться суперечки, але те, що цей параметр справді має значення, — факт. І якщо вибрати час, коли ваша цільова аудиторія саме «сидить» онлайн, то можна «вичавити» з ролика максимум переглядів.

До речі, на практиці помічено, що найактивніше нові ролики збирають перегляди протягом перших 2-4 годин після публікації, і це корисно враховувати, плануючи додавання чергового відео.

Монтувати відео прямо в Tik Tok

Помічено, що ролики, які створюються за допомогою вбудованого редактора Tik Tok, просуваються платформою активніше, ніж змонтовані в сторонніх додатках. Тому для влучення в рекомендації корисно обробляти свої відео саме в редакторі Tik Tok, використовуючи для цього вбудовані теми, ефекти, трендову музику та звуки.

Також корисно використовувати для популяризації відео хештеги та згадки. Але хештеги обов'язково повинні бути релевантними ролику, а їх кількість не має бути занадто великою, інакше платформа може вважати це спробою «накрутки» і відправити автора в так званий «тіньовий бан» - його публікації взагалі перестануть потрапляти до рекомендацій.

Враховувати тренди

Користувачі «Тік Току» люблять креатив у всіх його проявах, і часто ролики, зняті на перший погляд взагалі «ні про що», потрапляють у стрічку рекомендацій завдяки своїй оригінальності. Ідею відразу підхоплюють інші користувачі, які прагнуть слави, і так народжуються цілі тренди.

Трендові звуки, трендові ефекти, трендові теми та ідеї - все це можна і потрібно використовувати у своїх роликах, щоб потрапляти в топ. Щоправда, є один важливий нюанс: будь-який тренд у Tik Tok швидкоплинний і реагувати на нього потрібно практично блискавично, щоб опинитись у лідерах; в іншому випадку великої користі від тренду не буде.

Виявляти активність

Щоб частіше потрапляти в рекомендації «Тік Ток», корисно всіляко проявляти власну активність, переглядаючи, лайкаючи та коментуючи чужі відео, схожі на тематику з вашими. Також можна співпрацювати з іншими авторами, знімаючи «дуети», відповідати у своїх роликах на коментарі підписників тощо.

Потрапити в рекомендації Tik Tok насправді не так вже й складно, якщо ви знімаєте якісний контент, який буде цікавий користувачам платформи. Але саме по собі попадання в ТОП нічого не дає, якщо ви не знаєте, що далі робити зі популярністю, що впала на ваш ролик. Тому обов'язково заздалегідь визначтеся, навіщо саме вам потрібен популярний обліковий запис і заради чого ви докладатимете зусилля зі зйомки роликів — це допоможе вибрати власну концепцію, знайти для себе найбільш підходящі тематики, техніки та прийоми , а також зрозуміти, хто буде цільовою аудиторією і що саме їй цікаво буде дивитися.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7608