Як користуватися CapCut початківцям

11.09.2023 15:14

Як користуватися CapCut початківцямCapCut є популярним безкоштовним відеоредактором для платформи Android. Його особливо часто застосовують для створення відеороликів для соціальних мереж, зокрема для TikTok. Ми розповімо сьогодні, як користуватися CapCut початківцям.

CapCut - розробка Bytedance Pte. Ltd. Це офіційний застосунок для редагування відео та створення відеороликів з музикою для TikTok, в якому поряд зі стандартними функціями на кшталт керування тривалістю відео, накладання фільтрів та додавання тексту є також розширений функціонал, що включає анімацію ключових кадрів, ефекти уповільнення та прискорення, хромакей, стабілізацію та багато іншого.

CapCut розповсюджується безкоштовно, але містить платні опції. Щоб скористатися ним, зазвичай достатньо завантажити його з Google Play і встановити на смартфон — головне, щоб пристрій відповідав мінімальним вимогам. Щоправда, важливо зазначити, що застосунок у деяких окремих країнах може бути заблокований, і на цей випадок редактор також доступний онлайн у браузерній версії.

Після встановлення на смартфон та авторизації програма відразу готова до роботи. Для старту потрібно натиснути кнопку «Новий проект» і вибрати з галереї свого пристрою бажані відео або фото. За необхідності вибрані фрагменти можна відразу оформити в колаж або вибрати опцію «Додати». Після цього можна приступати безпосередньо до обробки або створення відео.

Для тих, хто вже є активним користувачем TikTok, основний інтерфейс CapCut буде досить легко освоїти, адже у цих застосунків він схожий. Але для початківців призначення інструментів та функцій CapCut може бути не завжди зрозумілим, тому коротко зупинимося на основних доступних вкладках та опціях.

Змінити

Саме в цій вкладці відбувається основна робота з відеофрагментами, з яких складатиметься підсумковий ролик. Тут можна розділити відео на кілька частин, керувати швидкістю відтворення, робити зворотне перемотування, анімувати початок і кінець фрагмента, додати анімовані переходи між фрагментами тощо.

Звук

Тут можна додати до свого ролика аудіотреки з великої бібліотеки CapCut або TikTok, налаштувати звукові ефекти, додати імпортований з відео звук, записати озвучку самостійно, за бажання настроївши голосові ефекти, а також додати звук із папки на пристрої. Після додавання аудіо в ролик на таймлайні воно відображається як окрема доріжка, і можна регулювати його тривалість, розділяти, прискорювати або уповільнювати та інш.

Текст

Як легко можна здогадатися, цей інструмент CapCut призначений для роботи з написами. Доступні різні шрифти та кольори для тексту, можна оформити субтитри, а також керувати відображенням у ролику завдяки тому, що кожен напис додається на таймлайн як окрема доріжка.

Стікери

Тут є широкий вибір готових анімованих стікерів, текстові шаблони, автоматичне відображення тексту пісень з доданих аудіотреків, автоматичні субтитри та малювання вручну.

Накладення

На цій вкладці можна додавати поверх відеофрагменту інше відео або фото, після чого з доданим зображенням або роликом можна працювати так само, як і з основним. Накладати зображення та відео одне на одне можна в кілька шарів, застосовуючи при необхідності налаштування змішування, змінюючи їх місцями тощо.

Ефекти

Галерея готових візуальних ефектів для проекту. Ефекти розділені на групи для відео, фото та тіла. Остання група призначена для відео, у яких у кадрі є людина. Ефекти додаються на таймлайн окремими доріжками, і ними можна керувати, задаючи час початку та кінця відображення.

Фільтри

Фільтри в CapCut призначені для корекції кольору на відео або фото, вони не додають якісь нові елементи в ролик. Тут можна налаштувати такі параметри як яскравість, контраст, насиченість, експозиція, різкість зображення, температура і тон, тіні і світло, зернистість та інші.

На головному екрані CapCut доступний не тільки інструментарій роботи з відео- і фотоматеріалами, що завантажуються з галереї пристрою, але також і кілька інших дуже цікавих можливостей. Наприклад, можна почати зйомку відео безпосередньо з CapCut, натиснувши на значок камери у верхній частині екрана, а також можна застосувати інструменти ретуші, використовувати телесуфлер, замінити фон, зробити субтитри або виконати, наприклад, автомонтаж.

Автомонтаж дозволяє всього в пару кліків змонтувати ролик по одному з безлічі доступних шаблонів. Достатньо вибрати бажані фото або відеофрагменти, а програма самостійно відшукає шаблони, в яких вже оптимально підібрано звук, тривалість кожного фрагмента, ефекту, фільтри тощо.

Із запропонованих шаблонів можна вибрати будь-який, який сподобається. Але як бути, якщо нічого не підходить або ж хочеться використати не випадковий шаблон, запропонований системою, а якийсь конкретний? Для тих користувачів CapCut, у яких доступна вкладка Trends, проблеми ніякої немає, адже тут можна знайти безліч популярних шаблоні, створених користувачами, а ось тим, у кого подібної вкладки немає, прийде на допомогу невеликий лайфхак.

CapCut, як вже згадувалося на самому початку, є офіційним відеоредактором для TikTok. І величезну кількість популярних шаблонів легко знайти на цій платформі - відео, зроблені за допомогою шаблонів, мають відповідну позначку і кнопку «Використовувати цей шаблон», натиснувши на яку можна потрапити до CapCut і додати свої файли. При цьому знаходити шаблони можна як просто в процесі гортання стрічки, так і через функцію пошуку TikTok, ввівши тематичні запити на кшталт capcut template.

Всі оброблені відео або фото, а також створені ролики зберігаються в галереї проектів CapCut, а також можуть бути експортовані у форматі відео в пам'ять пристрою або на картку пам'яті. Далі з отриманими відео можна робити загалом що завгодно, але, звісно ж, найчастіше користувачі діляться ними в TikTok, Instagram, YouTube, Facebook та на інших популярних платформах.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7620