Як оживити фото за допомогою нейромереж

23.02.2024 12:50

Як оживити фото за допомогою нейромережШтучний інтелект стрімко розвивається, і користуватися нейромережами, скажімо, для творчості сьогодні можуть усі охочі. Наприклад, якщо ви хочете «оживити» якесь зображення, ШІ прийде вам на допомогу. Мі розповімо вам як «оживити» фото за допомогою нейромереж для анімації.

Взагалі, ідея «оживлення» фото аж ніяк не нова, власне, саме винахід анімації зображень колись подарував нам мультфільми. Однак донедавна сінемаграфи (тобто «живі» фото) можна було зробити лише вручну, використовуючи досить складні інструменти і витрачаючи на це чимало часу.

Тепер за справу береться ШІ. Нейромережі зараз можуть дуже багато, і для штучного інтелекту нескладно взяти статичне зображення і згенерувати на його основі коротке відео, де об'єкти будуть рухатися. Ось тільки якщо ви не спеціалізуєтесь на ШІ-генерації зображень та відео, вам навряд чи захочеться займатися встановленням різноманітних інтерфейсів та розширень для використання нейромереж на свій ПК.

На щастя, є варіанти нейромереж для анімації фото з простим та зручним веб-інтерфейсом, доступ до яких можливий з будь-якого пристрою, де є браузер. Щоправда, не завжди ці варіанти безкоштовні, але як мінімум спробувати їх ви можете, щоб зрозуміти, яка нейромережа підійде під ваші завдання найкраще. Ось три популярні приклади таких нейромереж.

Genmo

Genmo є популярною ШІ-платформою для творчих завдань. І серед інших її можливостей є і функціонал «оживлення» фотографій. Безкоштовно зареєструйтесь та завантажте фото, яке хочете обробити, після чого виберіть налаштування майбутньої анімації.

Camera motion дозволить вам вибрати параметри руху камери в майбутньому ролику, наприклад, можна встановити наближення або віддалення камери, обертання. Вибір варіантів невеликий, налаштування можна залишити автоматичними.

Задайте промпт (англійською мовою), якщо хочете, тобто вкажіть нейромережі, що має відбуватися у кадрі. Також у вас є можливість задати налаштування тривалості відео, вибрати, наскільки має бути збережене вихідне зображення, вибрати, наскільки деталізованими повинні бути рухи, а також, якщо потрібно, зациклити відео. На закінчення залишиться натиснути кнопку Submit, щоб запустити генерацію. Потім створене відео можна завантажити або опублікувати в інтернеті (відео буде з водяним знаком).

RunwayML

Це ще один популярний проект для ШІ-генерації відео на основі фото. Після безкоштовної реєстрації для оживлення знімків тут доступно лише перші 105 секунд, а далі необхідно перейти на платний профіль. Крім того, у безкоштовній версії використання доступно не надто багато налаштувань анімації.

Проте навіть автоматична генерація відео на основі завантаженого фото може видати дуже гідний результат, щоправда, не обов'язково з першого разу. За бажання можна задати більше або менше руху на зображенні, додати тремтіння камери (тілт-ефект), обертання або нахил кадру, наїзд або, навпаки, від'їзд камери. Крім того, можна описати бажані дії із зображенням за допомогою промпту англійською мовою.

За промовчанням відео генерується тривалістю 4 секунди. Його можна завантажити у форматі MP4 або розповсюдити в Інтернеті. Підсумкове відео містить водяний знак.

Deep Nostalgia

Функція Deep Nostalgia доступна на сайті MyHeritage. Спочатку вона була розроблена для «оживлення» фотографій родичів, адже MyHeritage спеціалізується на генеалогії, проте користувачі швидко знайшли новій функції інше застосування — творче.

Щоб скористатися Deep Nostalgia, нічого складного робити не потрібно. Достатньо зареєструватися на сайті (можна за допомогою соцмереж) та завантажити фото, яке потрібно «оживити». Через кілька хвилин або навіть менше ШІ представить згенероване на основі наданого знімка відео, яке можна завантажити у форматі MP4 (з водяним знаком).

Безкоштовно доступно лише перші 5 генерацій, а для продовження використання функції потрібна платна підписка. Анімується в процесі обробки фото лише обличчя, варіант анімації вибирається сервісом автоматично, але також є можливість вибрати варіант зі списку.

Зверніть увагу, що функція Deep Nostalgia (та й загалом усі представлені нейромережі) найкраще спрацює з фотографіями високої якості, де зображена людина дивляться прямо в об'єктив. Якщо ж голова нахилена вниз або убік, анімація може виявитися невдалою.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7742