Що таке банджі-фітнес і кому він підійде

28.06.2023 13:40

Що таке банджі-фітнес і кому він підійдеСучасне розмаїття видів фітнесу дозволяє кожному знайти той варіант, який підійде найкраще за темпом, рівнем навантаження та ступенем складності. І все одно регулярно з'являються нові і нові програми, серед яких є і вельми незвичайні. Наприклад, якщо ви ще не знаєте, що таке банджі-фітнес, кому він підійде і як почати їм займатися, ми із задоволенням допоможемо вам виправити цю ситуацію.

Якщо ви хоч раз чули про банджі-джампінг і уявляєте собі, що банджі-фітнес — це приблизно те саме, ви не такі вже далекі від істини: в обох випадках використовується спеціальний еластичний трос, один кінець якого закріплюється на міцній опорній конструкції, а інший - на тілі людини. Але, звісно ж, стрибати з запаморочливої висоти в прірву в банджі-фітнесі вам не доведеться, а натомість вам належить виконувати силові та танцювальні елементи, злітаючи вгору на метр або більше від підлоги.

Заняття банджі-фітнесом дуже динамічні: за одне тренування тривалістю 50-60 хвилин спалюється до 1000 ккал, що еквівалентно 2,5 год. бігу! При цьому банджі-фітнес вважається універсальним видом фізнавантаження, який підходить для різного віку та різного ступеня фізичної підготовки. Втім, він має деякі протипоказання, які включають вагу понад 100 кг, захворювання опорно-рухового апарату, вагітність, глаукому, варикозне розширення вен, епілепсію, бронхіальну астму та ряд серцево-судинних захворювань.

Завдяки еластичному тросу у банджі-фітнесі стає можливим виконання різних вправ без ризику травмування. Цей напрямок спочатку з'явився в Таїланді в 2016 роціі, а потім швидко став популярним по всьому світу. Головне, за що цінують банджі-фітнес ті, хто ним займається, - це комплексне пропрацювання всіх м'язів тіла, висока ефективність, мінімальні ризики травм і, звичайно ж, можливість відчути себе у невагомості та польоті.

Стандартне тренування з банджі-фітнесу завжди складається з 3 частин - розминки, основної частини та заминки. Розминка виконується так само, як і в класичному фітнесі, троси в цій частині заняття не використовуються. Коли м'язи тіла добре розігріті, можна приступати безпосередньо до вправ з банджі.

На стегнах та талії для цього потрібно закріпити спеціальний пояс, до якого за допомогою карабіна пристібається банджі-трос. Тепер стає можливим виконання різних вправ, набір яких зазвичай підбирається індивідуально кожним банджі-тренером і в кінцевому підсумку складається своєрідну танцювальну зв'язку.

До найпоширеніших вправ у банджі-фітнесі відносяться, наприклад, віджимання з вистрибуванням вгору, польоти з максимально розтягнутим тросом, присідання з обтяженнями від каната, стрибки з розбігу з поверненням назад. Завдяки запальній музиці, високому темпу, незвичайним елементам і приємним відчуттям від польоту в повітрі тренування не втомлює занадто сильно і не набридає одноманітністю.

Банджі-фітнес, як уже згадувалося, підходить людям із різним рівнем підготовки. Але це не означає, що вправи та троси для всіх будуть однаковими: для тих, хто не має спортивної підготовки, спочатку вибираються тонші троси, опір яких долати легше, а вправи підбираються базові; тим же, хто більш «просунутий», зазвичай пропонуються товсті троси та вправи, що вимагають певного рівня підготовки.

Втім, якщо ви ніколи не займалися банджі-фітнесом, тренер у будь-якому випадку обов'язково повинен вас проінструктувати, показати вам правильну техніку виконання вправ і переконатися, що все безпечно. Перші тренування можуть даватися важко навіть тим, хто має певний досвід фізнавантажень, але цього, як зазначають банджі-тренери, не треба боятися: на адаптацію до нового виду навантаження і загалом до каната за спиною потрібен час.

Для занять банджі-фітнесом фітнес-клуби та центри мають бути спеціально обладнані, відстань між тренуючими має бути достатньою, щоб безпечно виконувати всі елементи. Для самих тих, хто займається, не потрібно мати при собі нічого, крім зручного спортивного одягу, що не заважає рухам, зручних кросівок, рушника і питної води.

Банджі-фітнес, як вважається, тонізує основні м'язи, підвищує витривалість, покращує гнучкість і баланс, збільшує силу і спалює жир і при цьому не перевантажує суглоби, а також дозволяє виконати більше силової роботи, ніж за стандартних аналогічних вправ. Тож сьогодні у продажу навіть можна зустріти комплекти обладнання для банджі-фітнесу з метою використання в домашніх умовах, і ще раз свідчить про популярність цього напряму.

Проте якщо ви замислилися про купівлю такого обладнання для себе, але ще не займалися банджі-фітнесом, не поспішайте: щоб уявлення про такі тренування та очікування від них були якомога реалістичнішими, краще спочатку відвідати хоча б кілька занять з професійним тренером, а вже потім приймати рішення про те, чи потрібний домашній банджі-тренажер. До того ж не забувайте, що вам потрібно багато місця, аби вільно розбігатися для стрибків без ризику зачепити меблі чи стіни, а для кріплення троса знадобиться надійна міцна опора.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7571