Як вести щоденник тренувань із фітнесу

13.07.2023 09:23

Як вести щоденник тренувань із фітнесуЯк щоденник харчування допомагає контролювати під час схуднення свій раціон, так і щоденник тренувань є непоганою підмогою для самоорганізації при заняттях фітнесом. Якщо ви тільки починаєте займатися фітнесом і до того ж робите це в домашніх умовах, вам безперечно варто дізнатися, як вести щоденник тренувань.

Щоденник тренувань необхідний для кількох основних цілей. По-перше, він допоможе вам правильно планувати свої заняття, а по-друге, наочно покаже, чи є у вас прогрес і чи ви досягли тих цілей, які перед собою ставили. Надалі ви зможете на основі аналізу даних свого щоденника зробити висновок про ефективність обраного різновиду фітнесу чи конкретної програми занять.

Вести щоденник тренувань можна по-різному, адже підходи до ведення щоденника тренувань, скажімо, при заняттях бодібілдингом та заняттях оздоровлювальним фітнесом не можуть не відрізнятися. Сьогодні розглянемо основні особливості ведення саме щоденника тренувань із фітнесу.

Для щоденника вам варто взяти звичайний загальний зошит у клітинку чи блокнот. Щоб вести щоденник було приємніше, його обкладинку можна прикрасити зображеннями на спортивну тематику, а для додаткової мотивації можна вклеїти на форзаці своє фото в поточній формі (якщо для вас ефективніші негативні підкріплення) або ж у тій формі, яку ви прагнете отримати (якщо на вас більш ефективно діє позитивне підкріплення).

Вкажіть поряд із фото або на першій сторінці майбутнього щоденника тренувань свої фітнес-цілі. Формулюйте їх якомога чіткіше й конкретніше: якщо хочете скинути вагу, пишіть, на скільки кілограмів ви плануєте схуднути й за який термін. Пам’ятайте, що цілі мають бути реальними для вас. Наприклад, схуднути на 20 кг на місяць загалом можливо, але це дуже висока швидкість схуднення, і не кожен організм добре перенесе такий стрес.

Вирішіть, з якою періодичністю ви хотіли б відслідковувати свій прогрес: раз на тиждень, раз на два тижні, раз на місяць тощо. Відповідно до цього складіть план тренувань на ваш «звітний» період. Вкажіть дати та час тренувань, їхню плановану тривалість, різновиди навантажень.

Щодня, коли ви тренуєтеся, записуйте в щоденник, що вдалося, а що ні. Будьте максимально чесні із собою: якщо пробігли 3 км замість запланованих 5 км — пишіть, якщо полінувалися і не сходили до спортзалу — пишіть. Намагайтеся робити записи якнайшвидше після тренування, поки в пам’яті ще свіжі подробиці заняття.

Навіть якщо ви просто занотовуватимете в щоденнику виконані вправи відповідно до складеного плану, то після першого місяця його ведення ви вже зможете побачити результати: зрозумієте, чи дійсно вам підходить обраний план занять, чи виходить у вас відвідувати тренування так часто, як ви розраховували спочатку.

Якщо в щоденнику тренувань ви вказуватимете ще і свої виміри, а також відчуття під час занять, то картина стане зрозумілішою. По-перше, явним буде ваш прогрес у схудненні, а по-друге, ви визначите, наскільки важко або нудно вам займатися тими чи іншими вправами. Це стане непоганою їжею для роздумів.

Вести щоденник тренувань спочатку може бути складно, але потрібно не опускати руки, а продовжувати далі. І тоді ви помітите, що поступово стали набагато зібранішими й організованішими, уже не пропускаєте тренування без серйозних причин і, звичайно ж, впевнено рухаєтеся вперед до намічених цілей.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/6118