7 порад щодо догляду за шкірою до та після тренування

11.01.2024 09:19

7 порад щодо догляду за шкірою до та після тренуванняРегулярні тренування важливі для здоров’я, але водночас можуть виявитися шкідливими для шкіри. Коли ви потієте в спортзалі, ваш піт змішується з брудом, шкірним салом і залишками макіяжу, що може призвести до закупорювання пор і спричинити висипання та запалення. Ось чому важливо підготувати шкіру до тренування і приділити час догляду за нею після нього. Пропонуємо кілька порад щодо догляду за шкірою до та після тренування.

Добре очищуйте шкіру перед тренуванням

Більшість жінок не забувають вмитися після тренування, але забувають, що очищення та зняття макіяжу перед відвідуванням спортзалу не менш важливе. Якщо у вас немає часу або можливості ретельно очистить шкіру перед тренуванням, покладіть у вашу спортивну сумку пляшечку міцелярної води або іншого незмивного засобу для зняття макіяжу (разом із ватними дисками), щоб зняти перед тренуванням декоративну косметику й запобігти закупорюванню пор і висипанням.

Наносьте сонцезахисний крем перед тренуванням на свіжому повітрі

Якщо ви любите бігати, займатися йогою або іншими різновидами фітнесу на свіжому повітрі, ніколи не забувайте наносити сонцезахисний крем перед тренуванням, адже ультрафіолетове випромінювання впливає на шкіру навіть у прохолодні похмурі дні. Майте на увазі, що щільний сонцезахисний крем закупорює пори, тому обирайте легку формулу з SPF 30 або вище. Також не зайвим буде захистити губи бальзамом для губ з SPF.

Не торкайтеся обличчя під час тренування

Під час тренування намагайтеся якомога менше торкатися обличчя, щоб запобігти перенесенню бактерій зі спортивного спорядження на шкіру й запаленню. Якщо вам потрібно витерти піт з обличчя, використовуйте паперові серветки або чистий рушник. І так, рушник треба прати після кожного тренування, щоби на ньому не розмножувалися хвороботворні бактерії.

Після тренування знову очистіть шкіру

Після тренування важливо якомога швидше вмитися. Прийміть душ, змийте піт, промокніть шкіру насухо (чистим рушником, а не тим, яким ви користувалися під час тренування) і вмийтеся м’яким очищувальним засобом, щоб видалити бруд, який міг залишитися на шкірі, а потім використайте тонік, щоби відновити pH шкіри. Якщо немає можливості прийняти душ, хоча б протріть обличчя антибактеріальними серветками та освіжіть шкіру за допомогою спрею з термальною водою.

Але не переборщіть з очищенням

Шкіра після тренування особливо вразлива і схильна до мікротравм, тому треба уникати жорстких пілінгів або очищувальних засобів із високою концентрацією саліцилової кислоти. Не треба очищувати шкіру, як то кажуть, «до скрипу» прямо зараз, завдання очищення після тренування — освіжити шкіру й запобігти появі чорних цяток і висипань.

Не забувайте про зволоження

Зволоження — ключ до здоров’я шкіри. Під час тренування ваш оргіназм втрачає багато води, коли ви потієте, тому важливо поповнювати запаси вологи як зсередини (пити багато води), так і ззовні. Радим обрати для зволоження шкіри легкий крем або сироватку на водній основі, який швидко вбирається і залишає шкіру зволоженою, але не жирною. Якщо шкірі потрібно більш інтенсивне зволоження, можна буде нанести ще один засіб уже вдома.

Не робіть макіяж відразу після тренування

Якщо після тренування вам треба знову зробити макіяж, спочатку дайте шкірі якийсь час вільно подихати. Якщо ви ну аж ніяк не можете вийти на вулицю з «голим» обличчям, можна використати легкий тонований сонцезахисний крем і бальзам для губ із відтінком замість тонального крему й помади.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/919