Ретинол для обличчя: застосування в домашніх умовах

07.11.2022 13:33

Ретинол для обличчя: застосування в домашніх умовахРетинол, або вітамін А, називають одним із вітамінів краси. І не дарма, адже він здатний творити справжні дива, активно відновлюючи шкіру після пошкоджень, надаючи відбілюючу та омолоджуючу дію, а також ефективно усуваючи вугровий висип. Тільки, звісно, такий активний інгредієнт у догляді за шкірою важливо використовувати правильно, тому сьогодні розповімо вам про особливості застосування ретинолу для обличчя в домашніх умовах.

Ретинол ще називається істинним вітаміном А, він природним чином синтезується в організмі й необхідний для зростання кісток, гарного зору, нормальної роботи імунітету, а також для здоров'я шкіри, волосся й нігтів. В ідеальних умовах ретинолу, що виробляється в організмі, повинно вистачати надовго, але його запаси можуть виснажуватися, тому в різних біологічних процесах задіюється також ретинол із їжі.

Ретинол міститься виключно в продуктах тваринного походження, особливо його багато в риб'ячому жирі та в печінці, а також він є у вершковому маслі, яєчних жовтках, вершках та цільному молоці. У рослинних продуктах ретинолу немає, а є його попередник - каротин. З каротину ретинол надалі синтезується вже в організмі.

Ретинол у чистому вигляді нестабільний і в косметиці не використовується. Натомість застосовуються ретинолу ацетат і ретинолу пальмітат, які більш стабільні й перетворюються на ретинол уже після нанесення на шкіру. Існують також інші форми вітаміну А, такі як ретинальдегід, ретиніл галлат, ретиніл ретиноат, ефір трансретиноєвої кислоти тощо.

Ацетат і пальмітат ретинолу - найчастіше використовувані в косметичних засобах форми вітаміну А, тому зазвичай саме вони маються на увазі, коли йдеться про застосування ретинолу для обличчя. У таких формах вітамін А включається до складу кремів, сироваток і масок для обличчя, також може зустрічатися в олійних розчинах, розчинах для ін'єкцій, капсулах тощо.

У домашніх умовах дозволені до використання готові косметичні засоби з ретинолом у досить низькій концентрації, оскільки «переборщити» з цим вітаміном дуже легко, через що шкіра обличчя може серйозно постраждати. Як правило, у кремах, сироватках або масках міститься не більше 0,25-2% ретинолу в тій чи іншій формі, причому використовувати засоби з вищою концентрацією вітаміну А можна тільки після того, як шкіра «звикає» до низьких концентрацій.

Косметика з ретинолом рекомендується до застосування, якщо є такі проблеми зі шкірою обличчя, як зморшки, втрата щільності та пружності, пігментація, тьмяність, шорсткість і грубість, вугровий висип та постакне. Головна дія ретинолу у всіх цих випадках полягає в тому, що він стимулює активний поділ клітин у базальному шарі епідермісу й цим стимулює оновлення шкіри.

Крім того, він завдяки невеликому розміру молекул і ліпофільним властивостям здатний проникати досить глибоко в структуру шкіри і впливати на фібробласти та меланоцити, а це означає, що ретинол допомагає активізувати вироблення колагену й має відбілюючий ефект.

Важливо пам'ятати при використанні ретинолу для обличчя, що він підвищує фоточутливість шкіри. А тому косметику з ретинолом прийнято використовувати ночами з обов'язковим нанесенням крему з SPF наступного дня. При цьому найкращим часом для застосування ретиноєвої косметики вважається період із пізньої осені до ранньої весни.

Особливості застосування того чи іншого косметичного засобу з ретинолом у складі можуть відрізнятися залежно від проблеми шкіри, проти якої розроблено такий засіб, а також залежно від концентрації вітаміну А у формулі цього засобу. Втім, загальний алгоритм може бути таким.

У вечірній час звичним чином очистіть обличчя від залишків косметики, надлишків жиру та бруду. Промокніть шкіру м'яким рушником, шкіру в періорбітальній зоні захистіть тонким шаром зволожуючого крему. Нанесіть ваш засіб із ретинолом, рівномірно розподіліть по шкірі, рухаючись масажними лініями. Дайте ввібратися 2-3 хвилини або дотримуйтесь інструкцій виробника. По завершенні обов'язково нанесіть зволожуючий крем. А вранці наступного дня не забудьте використовувати крем із SPF перед виходом на вулицю.

За один ритуал догляду не використовуйте відразу кілька різних засобів із ретиноїдами, не поєднуйте ретинол із кислими формами вітаміну С, з альфа-ліпоєвою кислотою, а також з AHA-кислотами. Можете застосовувати ретинол у догляді за обличчям спільно з пептидами та ніацинамідом, але такі засоби наносьте на шкіру до використання ретиноєвої косметики.

Спершу після початку використання ретинолу для особи в домашніх умовах можливе деяке загострення висипань на шкірі, яке самостійно проходить у міру «звикання» до вітаміну А. При цьому на ретинол може виникати алергія, тому важливо не переплутати алергічну реакцію з процесом «звикання»: якщо дискомфорт сильний, якщо шкіра червоніє і свербить або якщо висипання не зменшуються з часом, а навіть, навпаки, збільшуються, використання косметики з вітаміном А слід припинити і звернутися за консультацією до косметолога-дерматолога.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7382