Що робити, якщо болить голова під час зміни погоди

29.06.2023 08:56

Що робити, якщо болить голова під час зміни погодиОрганізм деяких людей на різку зміну погоди реагує головним болем; таке явище називають метеочутливістю або метеозалежністю. Чому болить голова під час зміни погоди? Як боротися із цим різновидом головного болю?

Головний біль — один із найпоширеніших симптомів, притаманний величезній кількості різноманітних захворювань. Виробляють декілька різновидів головного болю залежно від його причин. Головний біль під час зміни погоди зазвичай відносять до підтипу «судинний головний біль», оскільки вважається, що він пов’язаний насамперед із реакцією кровоносних судин на зміну атмосферного тиску.

Людський організм — це складна система, яка в ідеалі здатна підтримувати стабільний стан (гомеостаз) незалежно від умов довкілля. Наприклад, завдяки механізму терморегуляції наша температура тіла залишається постійною незалежно від температури довкілля (природно, у певних межах).

Однак організм не завжди встигає реагувати на зміни довкілля досить оперативно, особливо якщо людина має проблеми зі здоров’ям. Наприклад, коли під час різкої зміни погоди змінюється атмосферний тиск, організм може не встигнути відповідно «підлаштувати» артеріальний тиск — так і з’являються головні болі «на погоду».

Учені досі не дійшли єдиної думки щодо того, що спричиняє головний біль під час зміни погоди. Відповідно до однієї з теорій, зміни атмосферного тиску призводять до зміни концентрації кисню в повітрі, яким ми дихаємо. Кровоносні судини реагують на зміну кількості кисню, що надходить у кров, звужуючись чи розширюючись, що і спричиняє головний біль.

Інша теорія стверджує, що під час різких стрибків атмосферного тиску барорецептори (рецептори в кровоносних судинах, що беруть участь у регуляції артеріального тиску) у гіпертоніків і гіпотоніків не справляються зі своїм завданням і спричиняють різкий стрибок артеріального тиску, який стає причиною нападу головного болю.

Зазвичай «погодні» головні болі турбують людей із хронічними захворюваннями чи ослабленим імунітетом. У здорових людей вони можуть розвиватися на тлі стресу та втоми. Що робити, якщо ви помітили, що у вас почала боліти голова «на погоду»?

Сам напад можна зняти традиційними способами, такими як приймання аналгетиків (зазвичай на основі парацетамолу та ібупрофену), масаж скронь, шиї, потилиці тощо. Зловживати таблетками не слід — не перевищуйте рекомендоване дозування, а якщо анальгетики ніяк не допомагають, треба звернутися до лікаря.

Для профілактики головного болю, спричиненого метеозалежністю, радять побільше гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися і скоротити вживання кофеїновмісних напоїв і алкоголю, що мають не найсприятливіший вплив на серцево-судинну систему. Міцний сон та помірні фізичні навантаження також дуже важливі. Загалом, як би банально це не звучало, здоровий спосіб життя дозволяє запобігти багатьом проблемам зі здоров’ям.

Якщо ж ці методи профілактики виявилися марними, а головний біль став частішим, інтенсивнішим і тривалішим, необхідно звернутися до лікаря. Часті та сильні головні болі можуть бути ознакою серйозних проблем зі здоров’ям, і чим раніше лікар визначить їхню причину та призначить лікування, тим більша ймовірність, що все обійдеться.

Людям, які страждають від «погодного» головного болю, радять вести спеціальний щоденник. У цьому щоденнику треба фіксувати дні, у які боліла голова, а також усі можливі причини головного болю — зміна погоди, вживання кофеїну, недосипання, стрес тощо. Такий щоденник дозволить виявити закономірності в нападах головного болю, а під час звернення до лікаря може полегшити постановку діагнозу.

Отже, періодичний головний біль під час різкої зміни погоди — це цілком поширене явище, запобігти якому допоможе здоровий спосіб життя. Але якщо на кожну примху природи ваш організм реагує сильним нападом головного болю, треба звернутися до лікаря.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5491