Що можна їсти при гастриті

06.07.2023 09:11

Що можна їсти при гастритіЗалежно від тривалості дії чинників, що вражають слизову шлунка, гастрит може бути гострим і хронічним, але в будь-якому випадку важливим етапом лікування є дотримання особливої дієти. Це дуже поширене захворювання, тому багатьох цікавить питання, що можна їсти при гастриті, а що треба виключити з раціону.

Хронічний гастрит дуже часто розвивається безсимптомно. При цьому захворюванні тривалий час триває запальне ураження слизової оболонки шлунка, унаслідок чого порушуються функції цього органу. Важливим етапом лікування є щадна дієта при гастриті. Дієтологи рекомендують перебудувати свій раціон так, щоб їсти не тричі добу, а 5–6 разів, тобто важливо дотримуватися режиму дробового харчування — їсти частіше, але невеликими порціями.

Приймання обмежених порцій їжі дуже важливе. При гастриті категорично не рекомендується переїдати, адже це лише погіршить самопочуття. При такому захворюванні лікарі рекомендують ретельно пережовувати їжу, щоб шлунок витрачав менше зусиль на її перероблення та перетравлення.

Харчування при гастриті має бути різноманітним, багатим на білки і вітаміни. Найкориснішою стравою при гастриті є рідкі каші, насамперед вівсяна та гречана. Каші швидкого приготування, які варяться за три хвилини, вживати не варто. Каші для вживання при гастриті потрібно довго варити.

Супи при гастриті можна готувати тільки на слабких, знежирених і сильно розбавлених м’ясних або рибних бульйонах, хоча перевагу рекомендують віддавати овочевим. Дуже корисні слизові супи з додаванням вівсяних пластівців. Будь-яких приправ та спецій треба уникати. Вживати суп при гастриті не можна в гарячому вигляді, лише в теплому.

Що стосується хліба, то його при гастриті можна їсти тільки в трохи підсушеному вигляді або у вигляді сухарів. Чорний і житній хліб при гастриті не допускається, тому можна їсти лише білий пшеничний хліб із борошна найвищого ґатунку.

Гастрит — це не привід переходити на вегетаріанську дієту. При цьому захворюванні допускається вживання м’яса та риби, але з винятками. М’ясо можна їсти лише нежирне (телятину, яловичину, курча, кролятину), дрібно порізане, варене або приготоване на парі. З риби можна минтая, хека, судака, щуку та інші нежирні сорти. Готувати рибу потрібно також на парі, можна запікати та варити, але в будь-якому вигляді вживати без шкіри.

При гастриті корисно їсти картоплю, буряк, моркву, цвітну капусту, ранні кабачки, гарбуз, стиглі некислі томати (до 100 г на добу). Овочі найкраще відварювати, готувати на парі та запікати. Урізноманітнюють раціон овочеві суфле, парові пудинги, запіканки. З фруктів можна їсти солодкі сорти, особливо солодкі яблука та стиглі банани.

З напоїв можна пити неміцний чай, натуральні солодкі фруктові та ягідні соки, відвар шипшини. Оскільки солодощі при гастриті вживати не рекомендується, можна замінити їх медом.

Що стосується молочних продуктів, то при гастриті з підвищеною кислотністю можна вживати молоко, кисляк, йогурт, свіжий перетертий сир, а також сирні запіканки, ледачі вареники, запечені сирники, суфле та пудинги. При гастриті зі зниженою кислотністю молоко вживати не рекомендується, але можна кефір і кисляк. Яйця при гастриті можна їсти тільки зварені некруто або у вигляді парового омлету, але не більше одного-двох на день.

При гастриті протипоказане вживання таких продуктів та страв:

  • кава, газовані та алкогольні напої, квас;
  • шоколад, випічка зі здобного та листкового тіста;
  • будь-який свіжий хліб, у будь-якому вигляді заборонені житній та чорний;
  • будь-які консерви, концентрати та сурогати продуктів;
  • спеції та прянощі, соуси (хрін, гірчиця, грибні, м’ясні та рибні соуси);
  • будь-який фастфуд без винятку;
  • жирна, копчена, смажена, солона та гостра їжа;
  • м’ясні, рибні та грибні бульйони, борщ, окрошка;
  • жирні сорти м’яса та риби (у тому числі гусятина та качка);
  • сметана, солоний та гострий сир;
  • пшоно, ячна, кукурудзяна, перлова крупи, цілозернові макарони, бобові;
  • мариновані, квашені та солоні овочі;
  • цибуля, редька, шпинат, щавель, бруква, ріпа, білокачанна капуста;
  • родзинки, чорнослив та інші продукти з грубою клітковиною;
  • горіхи, насіння.

Не варто забувати, що при гастриті важливо не лише дотримуватися правильного харчування, але й відмовитися від куріння та вживання спиртних напоїв, які тільки погіршуватимуть здоров’я. Постарайтеся не наражати себе на хронічні стреси, оскільки гастрит розвивається і на їхньому тлі.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/5011