5 порад для підтримання рівня pH вашої шкіри

25.07.2023 09:02

5 порад для підтримання рівня pH вашої шкіриВи, мабуть, знаєте, що зволоження є важливою частиною ефективного догляду за шкірою. Однак одного лише зволоження недостатньо, щоб зберегти шкіру здоровою та сяючою. Ще один важливий аспект догляду за шкірою обличчя — це підтримання її здорового рівня pH. Що таке pH шкіри і як підтримувати його баланс?

У хімії рН — це шкала, яка використовується для визначення кислотності або лужності розчину. Значення pH більшості розчинів перебувають у діапазоні від 0 до 14, де 0 є найбільш кислим показником (наприклад, акумуляторна кислота), 7 — нейтральним (чиста вода), а 14 — найбільш лужним (концентровані розчини лугів).

Людська шкіра також має свій рівень pH. Це може здатися дивним, але рН здорової шкіри не нейтральний; насправді він слабкокислий. В ідеалі рівень рН шкіри має бути приблизно 5,5, але насправді він може коливатися від 4,8 до 6 залежно від типу шкіри та її індивідуальних особливостей.

Кислотність допомагає шкірі боротися з патогенними мікробами й підтримувати здорову флору, а також нейтралізувати шкідливий вплив вільних радикалів, щоб запобігти передчасному старінню. На жаль, є багато чинників, які можуть порушити pH вашої шкіри; вони включають, наприклад, вплив водопровідної води, агресивних засобів для вмивання, засобів для догляду за шкірою, які не відповідають вашому типу шкіри, забруднення повітря, надмірного потовиділення і перебування на сонці.

Через ці чинники важливо знати, як відновити здоровий рН шкіри та підтримувати його. Ось кілька порад щодо збалансування рівня pH вашої шкіри.

Використовуйте щадний засіб для очищення обличчя

Упродовж багатьох поколінь жінки використовували мило для миття обличчя. Найбільший недолік мила як засобу для вмивання полягає в тому, що воно має лужний pH, який негативно впливає на оптимальний рівень pH шкіри. Очищувальні засоби для обличчя, що містять жорсткі поверхнево-активні речовини, такі як SLS/SLES, також мають такий ефект. Щоби підтримувати pH шкіри, треба вмивати обличчя м’якими засобами, які мають збалансований рівень pH і не містять агресивних хімічних речовин.

Використовуйте тонік для шкіри

Тоніки для шкіри спеціально розроблені для балансування рН шкіри після вмивання. Навіть якщо ви користуєтеся очищувальним засобом для обличчя зі збалансованим рН, водопровідна вода впливає на рН вашої шкіри; використання тоніка для шкіри допоможе повернути її до нормального стану. Якщо ви любите домашні засоби для догляду за шкірою, спробуйте використовувати як тонік розчин яблучного оцту. Розведіть половину склянки яблучного оцту чотирма склянками води та перелийте суміш у пляшку з розпилювачем. Використовуйте розчин як тонік після кожного миття обличчя (і не забувайте струсити пляшку перед застосуванням!).

Підтримуйте оптимальний рівень зволоження шкіри

Ми вже згадували вище, що зволоження дуже важливе для здоров’я вашої шкіри. Однією з причин є те, що волога допомагає підтримувати природний захисний шар на поверхні шкіри, який відповідає в тому числі за її кислий pH. Якщо ваша шкіра не отримує достатньо вологи, захисний шар пошкоджується, роблячи вашу шкіру більш вразливою. Регулярне зволоження допоможе відновити природний захисний бар’єр шкіри та підтримувати баланс pH.

Будьте обережні з кислотними інгредієнтами для догляду за шкірою

Засоби для догляду за шкірою з альфа- та бета-гідроксикислотами, ретиноєвою кислотою та іншими кислотними інгредієнтами сьогодні досить популярні. Вони допомагають злущити мертві клітини і вирівняти тон шкіри, стимулюють регенерацію та оновлення шкіри. Однак вони також неминуче впливають на pH шкіри, тому дуже важливо використовувати їх обережно та наносити після використання тонік і зволожувальний крем, щоб збалансувати pH.

Використовуйте сонцезахисний крем

Сонячна радіація є одним із чинників, що порушують pH шкіри, тому дуже важливо наносити сонцезахисний крем перед виходом на сонце, причому не лише влітку, а весь рік. Це не тільки допоможе підтримувати pH вашої шкіри, але й захистить її від впливу ультрафіолету, який може призвести до серйозних проблем, таких як сонячні опіки й навіть рак шкіри.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1116