4 народні засоби для боротьби з лупою

01.09.2023 09:10

4 народні засоби для боротьби з лупоюЛупа — одне з найпоширеніших захворювань шкіри. Вона вражає шкіру голови, спричиняючи лущення, свербіння та іноді запалення. На щастя, є багато продуктів, які можуть допомогти позбутися лупи, — від спеціальних шампунів до домашніх засобів. Сьогодні ми розповімо про чотири народні засоби, які допоможуть усунути свербіння і лущення шкіри голови.

Вважається, що лупа виникає під впливом складної комбінації генетичних чинників і чинників довкілля, які прискорюють оновлення клітин шкіри голови. У результаті мертві клітини шкіри починають накопичуватися і відпадати лусочками. Згідно з останніми дослідженнями, цей процес «запускають» мікроорганізми — бактерії (в основному Propionibacterium і Staphylococcus) і грибки (такі як Malassezia furfur). Більшість засобів від лупи покликані знищити патогенну флору, а також зняти подразнення і запалення.

Ефірні олії (чайного дерева, розмарину, евкаліпта, лаванди)

Практично всі ефірні олії мають сильні антибактеріальні та протигрибкові властивості, але в деяких антисептичні та протизапальні властивості виражені сильніше, ніж в інших. Наприклад, олія чайного дерева вважається одним із найкращих природних засобів для лікування широкого спектру шкірних захворювань, від прищів і лупи до екземи та псоріазу. Подібними властивості має і евкаліптова олія. Якщо у вас суха й чутлива шкіра голови, можна спробувати більш м’які ефірні олії, такі як лавандова або розмаринова. Особливо виражений заспокійливий ефект має олія лаванди.

Найголовніше, що вам потрібно пам’ятати про ефірні олії, — це те, що їх ніколи не можна наносити на шкіру нерозбавленими, оскільки концентровані ефірні олії можуть спричинити сильне подразнення шкіри або навіть хімічні опіки. Щоби позбутися лупи за допомогою ефірних олій, додавайте пару крапель у шампунь або кондиціонер при кожному митті голови.

Кокосова олія

Кокосова олія є чудовим засобом від лупи для сухої шкіри голови завдяки своїм антибактеріальним, протигрибковим, зволожувальним і поживним властивостям. Окрім знищення бактерій і грибків, що спричиняють лупу, кокосова олія зволожує шкіру голови та кондиціонує волосся, роблячи його сильнішим і більш слухняним. На відміну від ефірних олій, вона не спричиняє подразнення або алергічних реакцій, тому чудово підходить для чутливої шкіри.

Яблучний оцет

Яблучний оцет зазвичай використовується як засіб для ополіскування волосся, який покращує блиск, але він також може боротися з лупою. Оцет створює слабкокислий рН, який пригнічує ріст патогенної флори й тим самим запобігає появі лупи. Звичайно, не варто наносити оцет на шкіру голови нерозбавленим, оскільки він створить занадто кисле середовище й може подразнити шкіру. Якщо ви хочете спробувати яблучний оцет, розведіть його водою в пропорції 1:1 або додайте трохи оцту в шампунь. Залиште його на шкірі голови пару хвилин, перш ніж змити.

Нім

Нім (азадірахта індійська) — це дерево із родини мелієвих, яке походить з Індійського субконтиненту. Воно широко використовується в аюрведі (популярній системі традиційної індійської медицини) завдяки своїм протигрибковим і антибактеріальним властивостям. Спробуйте олію німу, якщо у вас суха шкіра голови, або порошок німу, змішаний із водою, якщо у вас жирна шкіра голови. Нанесіть трохи олії або пасти німу на шкіру голови та коріння волосся, помасажуйте, залиште на деякий час, а потім ретельно вимийте волосся шампунем.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1039