4 пари інгредієнтів для догляду за шкірою, які не можна поєднувати

11.09.2023 09:14

4 пари інгредієнтів для догляду за шкірою, які не можна поєднуватиОбираючи засоби для догляду за шкірою, ви, ймовірно, звертаєте увагу на їхні активні інгредієнти, щоб зрозуміти, який саме ефект має той чи інший продукт. Але чи знаєте ви, що деякі з популярних активних інгредієнтів у жодному разі не можна поєднувати, оскільки їх сукупний ефект може бути шкідливим для вашої шкіри?

Звісно, виробники косметики знають, які інгредієнти разом можуть мати негативний вплив на шкіру, тому ніколи не поєднують їх у формулах своїх засобів. Але справа в тому, що навіть використання поспіль двох різних засобів, у яких містяться такі інгредієнти (наприклад, сироватки та крему), може спричинити подразнення чи інші проблеми зі шкірою. Тому варто знати, косметичні засоби з якими інгредієнтами не можна використовувати разом.

Ретинол/ретиноїди + AHA/BHA

Альфа- та бета-гідроксикислоти (гліколева, саліцилова, молочна, лимонна, мигдальна тощо) сприяють відлущуванню, розчиняючи речовину, яка утримує мертві клітини на поверхні шкіри. Вони є типовим активним інгредієнтом багатьох хімічних пілінгів. А ретинол — це форма вітаміну А, який використовується в косметиці для боротьби з акне і старінням шкіри. Хоча він не відлущує так активно, як гідроксикислоти, ретинол усе ж вважається м'яким ексфоліантом. Поєднання ретинолу з кислотами може призвести до сухості та подразнення шкіри, тому не можна, наприклад, після використання хімічного пілінгу наносити сироватку з ретинолом.

Вітамін С + AHA/BHA/ретинол

Більшість людей слово «вітамін» асоціюють із чимось поживним, але все дещо складніше. Так, вітаміни необхідні для живлення нашої шкіри, але вітамін С — це ще й кислота; його хімічна назва — аскорбінова кислота. Засоби з високою концентрацією цього вітаміни роблять рН шкіри більш кислим, і якщо після них використати засіб із ретинолом або гідроксикислотами, можна заробити сильне подразнення. Крім того, поєднання вітаміну С і ретинолу може зробити вашу шкіру більш чутливою до ультрафіолету і підвищити ризик сонячних опіків.

AHA + BHA

Теоретично альфа- та бета-гідроксикислоти можна змішувати для більш вираженого ефекту відлущування. Наприклад, знаменитий пілінг Джесснера містить серед інших інгредієнтів молочну кислоту (AHA) і саліцилову кислоту (BHA). Однак це не означає, що можна просто взяти дві випадкові кислоти і використати їх разом, щоби перевірити, чи будуть вони працювати. Гідроксикислоти мають поєднувати косметологи або дерматологи, які точно знають, що роблять. Експерименти з ними в домашніх умовах можуть призвести до сильного подразнення шкіри або навіть хімічних опіків.

Бензоїлпероксид + гідрохінон

Бензоїлпероксид (перекис бензоїлу) — бактерицидний засіб, який використовується для лікування легкого та помірного акне. Гідрохінон використовується в засобах для відбілювання шкіри завдяки своїй здатності зменшувати пігментацію. Перекис бензоїлу може спричинити сухість і подразнення, поки ваша шкіра до нього не звикне, а додавання гідрохінону лише погіршить ситуацію. Крім того, використання засобів із гідрохіноном разом із засобами з пероксидами може спричинити плями на шкірі. На щастя, просте умивання допоможе їх прибрати, але це все одно неприємно.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1028