5 інгредієнтів декоративної косметики, яких варто уникати

18.09.2023 09:07

5 інгредієнтів декоративної косметики, яких варто уникатиСотні років тому використання макіяжу могло бути небезпечним і навіть смертельним, оскільки деякі продукти містили токсичні інгредієнти на кшталт свинцевих білил. Звичайно, сучасні косметичні засоби токсичними бути не можуть, але дешеві засоби мас-маркету можуть містити інгредієнти, здатні спричинити різні проблеми зі шкірою, від подразнення до чорних крапок і прищів. Сьогодні ми розкажемо про п’ять поширених інгредієнтів декоративної косметики, яких варто уникати.

BHA і BHT

BHA (butylated hydroxyanisole, E320) і BHT (butylated hydroxytoluene, E321) — органічні сполуки з антиоксидантними властивостями. Їх використовують як антиоксиданти та консерванти в багатьох продуктах, включно з доглядовою та декоративною косметикою. Хоча вони зазвичай вважаються безпечними в низьких концентраціях, деякі дослідження пов’язують ці сполуки з можливим ризиком раку. Тому, наприклад, штат Каліфорнія в США зарахував BHA до потенційних канцерогенів.

Парабени

Парабени — ще один різновид консервантів, які містяться в багатьох косметичних засобах, від лосьйонів до декоративної косметики. Вони так широко використовуються завдяки своїм бактерицидним і фунгіцидним властивостям; на відміну від більшості консервантів, парабени ефективні як проти бактерій, так і проти грибків. Раніше парабени пов’язували з раком грудей, і хоча цей зв’язок не було підтверджено, багато людей досі уникають їх із міркувань безпеки. Крім того, метилпарабен може підвищувати чутливість до ультрафіолету, що призводить до передчасного старіння шкіри та підвищеного ризику раку шкіри.

Оксибензон

Оксибензон — популярний сонцезахисний інгредієнт, який забезпечує широкий спектр захисту від ультрафіолету. Його можна знайти в засобах для макіяжу з SPF, таких тональні засоби, праймер, спрей для фіксації макіяжу, бальзам для губ, тінт для губ, BB-крем тощо. Цей інгредієнт є найпоширенішим алергеном у засобах із сонцезахисними властивостями, тож якщо у вас чутлива шкіра, краще обрати декоративну косметику з іншими санскрінами.

Нафтопродукти

Раніше вазелін, який є продуктом переробки нафти, був звичайним інгредієнтом туші для вій; перша в історії комерційна туш, розроблена Еженом Ріммелем, складалася з вазеліну та вугільного порошку. Туш для вій із мас-маркету сьогодні також зазвичай містить вазелін та інші нафтопродукти, які можуть спричинити контактний дерматит і подразнювати очі. Щоб запобігти набрякам повік та іншим алергічним реакціям, вибирайте туші на основі натуральних восків.

Алюмінієва пудра

Алюмінієва пудра використовується в засобах для макіяжу як барвник. По суті, вона є побічним продуктом виробництва алюмінію. Оскільки виробники косметики використовують алюміній природного походження, він може містити сліди важких металів. Тому було б розумно уникати продуктів для губ з алюмінієвою пудрою, щоб запобігти потраплянню алюмінію в організм, а алюмінієва пудра в туші може спричинити подразнення очей і алергію.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1023