Що таке ензимна пудра і чому від неї все у захваті

26.10.2023 13:58

Що таке ензимна пудра і чому від неї все у захваті?Сьогодні в трендах з догляду за шкірою обличчя ензимна пудра для вмивання — засіб, що з'явився в Південній Кореї і завоював популярність у багатьох країнах світу. Що цей засіб собою являє? Які його переваги і навіщо він використовується? Про те, що таке ензимна пудра і чому все від неї в такому захваті, докладніше йтиметься далі.

Ми звикли, що очищення шкіри обличчя неможливо уявити без мила, гелю або пінки для вмивання. Однак подібні засоби часто разом із забрудненнями і надлишками себуму змивають зі шкіри та її захисний ліпідний шар, що призводить або до підвищеної сухості і до лущення шкіри, або, навпаки, до посиленого вироблення шкірного сала та закупорки пір.

Ось чому багато кого цікавить, якою може бути альтернатива звичним засобам. Ензимна пудра для вмивання – одна з таких альтернатив. Вона являє собою порошкоподібний засіб, що містить у якості основних діючих інгредієнтів натуральні ензими.

Ензими, також звані ферментами, є складними білковими сполуками і в живих системах виконують роль каталізаторів, прискорюючи хімічні реакції. Ензими присутні так чи інакше у всіх живих клітинах та беруть участь у всіх біохімічних процесах, відіграючи важливу роль у життєдіяльності організмів.

Властивості ензимів, що отримуються з різної сировини, люди давно вже навчилися використовувати у своїх цілях. Наприклад, у складі ензимних пудр найчастіше використовуються папаїн і бромелаїн - ензими з класу гідролаз, які здатні розщеплювати пептидні зв'язки між амінокислотами в білках і тим самим прискорювати утворення нових білків.

Папаїн отримують з папаї, а бромелаїн - з ананаса. У косметології корисні властивості обох цих ензимів знайшли широке застосування, наприклад, вони використовуються у виробництві відбілюючих зубних паст, засобів для боротьби з целюлітом і корекції фігури, а також засобів для очищення шкіри обличчя.

В ензимних пудрах для вмивання папаїн та бромелаїн застосовуються насамперед для ефективного відлущування ороговілих клітин шкіри та стимуляції синтезу структурних білків шкіри — колагену та еластину. Також ці ензими виявляють виражені протизапальні властивості, чинять освітлювальну дію на шкіру, допомагають вирівнювати колір обличчя та покращують трофіку тканин.

У складі ензимних пудр, звісно ж, містяться не самі лише ензими, а й інші інгредієнти. Наприклад, часто це різні вітаміни, натуральні екстракти цілющих рослин, пребіотики, саліцилова та азелаїнова кислоти, а також алантоїн, ефірні олії тощо.

Щоб використовувати ензимну пудру для вмивання, нічого складного робити не потрібно. Достатньо висипати трохи порошку на долоню, змішати буквально з кількома краплями води і нанести отриману м'яку і ніжну піну на зволожену шкіру обличчя. Далі залишається лише помасажувати шкіру легкими рухами та змити засіб теплою водою.

Якщо потрібно використовувати ензимну пудру для ексфоліації, то діяти слід трохи інакше. Пудру в цьому випадку не змішують водою, а прямо в сухому вигляді наносять на зволожену шкіру обличчя. Найдрібніші частинки пудри чинять м'яку відлущувальну дію, не травмуючи шкіру.

Після використання ензимної пудри шкіра стає гладенькою і ніжною на дотик, зникають чорні цятки і жирний блиск, обличчя свіжішає і стає світлішим. Для нормальної або жирної шкіри застосування ензимної пудри показано щодня або раз на два дні, а ось чутливу або суху шкіру вмивати з ензимною пудрою слід не частіше ніж 2 рази на тиждень, щоб не отримати зворотний ефект.

Ензимна пудра — універсальний косметичний продукт, який підійде за найрізноманітніших проблем шкіри. Наприклад, сьогодні можна знайти пудри для боротьби з нерівним тоном і тьмяністю шкіри, для боротьби з пігментними плямами, для жирної шкіри з сальними пробками і розширеними порами та інш. При цьому переваги ензимних пудр включають економну витрату при використанні, тривалий термін зберігання, відсутність консервантів, невибагливість до умов зберігання, відсутність фотосенсибілізації шкіри, а також зручний і компактний формат упаковки, який, до речі, відмінно підійде для подорожей.

Якщо ж говорити про «мінуси» подібних косметичних засобів, то в першу чергу варто згадати, звісно, про їхню вельми високу ціну. Також слід врахувати, що при індивідуальній гіперчутливості до окремих компонентів пудри користуватися ними не можна, крім того, використовувати ензимні пудри не можна, якщо на шкірі є відкриті ушкодження.

На закінчення слід зазначити, що ензимні пудри для обличчя сьогодні на піку популярності і часто сприймаються споживачами як така собі «панацея» від усіх шкірних бід. Але все ж таки важливо розуміти, що насправді такі пудри, на жаль, не всесильні і для деяких цілей просто не призначені. Наприклад, з їх допомогою не виконують демакіяж, оскільки механізм дії ензимів спрямований саме на розщеплення білкових зв'язків і в результаті пудри не надто ефективні в очищенні шкіри обличчя від декоративної косметики, яка найчастіше в своєму складі має ліпіди.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7653