Три поради для змішування ефірних олій

31.10.2023 09:18

Три поради для змішування ефірних олійІз давніх-давен ефірні олії використовували в лікувальних і косметичних цілях. Хоча немає точних медичних доказів того, що аромат ефірних олій може лікувати хвороби, він безперечно позитивно впливає на наш психоемоційний стан. Щоб отримати більше користі від аромотерапії, можна змішувати ефірні олії так, щоб вони доповнювали одна одну. Однак важливо знати, як це зробити правильно.

Ефірні олії можуть гармонічно поєднуватися, врівноважуючи слабші сторони одна одної та підкреслюючи сильніші. Однак деякі олії погано поєднуються і навіть конфліктують; їх змішування може призвести до головного болю та інших побічних ефектів. Перш ніж комбінувати ефірні олії, необхідно зрозуміти, з якою метою ви це робите, і вивчити основні правила змішування. Пропонуємо кілька порад, які можуть у цьому допомогти.

Згрупуйте аромати за типом аромату та ефектом

Усі ефірні олії можна розділити на категорії відповідно до їхнього аромату. Ця класифікація досить вільна, але вона допомагає зрозуміти, які олії зазвичай працюють разом, а які ні. Зазвичай виділяють шість основних типів ароматів: квіткові, цитрусові, деревні, земляні, трав’янисті (трав’яні) і пряні.

  • Квіткові: іланг-іланг, ваніль, троянда, пальмароза, лаванда, жасмин, герань.
  • Цитрусові: мандарин, петитгрейн, апельсин, неролі, лайм, лемонграс, лимон, грейпфрут, цитронела, бергамот.
  • Деревні: ветивер, сандал, пачулі, мирра, ялівець, ладан, ялиця, кипарис, кедр.
  • Земляні: дубовий мох, корінь дягелю.
  • Трав’янисті: чебрець, чайне дерево, шавлія, розмарин, м’ята перцева, орегано, майоран, евкаліпт, шавлія, ромашка, базилік.
  • Пряні: перець, мускатний горіх, імбир, гвоздика, кориця, кардамон, аніс.

Деякі олії одночасно належать до кількох типів ароматів, наприклад, коріандр (деревний і пряний), неролі (квітковий і цитрусовий), пачулі (деревний і земляний), ветивер (деревний і земляний) і деякі інші. Як правило, олії, які належать до одного типу, добре поєднуються між собою.

Ще один аспект, на який варто звернути увагу, — це тип ефекту ефірних олій. Наприклад, є підбадьорливі й заспокійливі олії. Якщо змішати олії із цих двох груп, вони нейтралізують дію одна одної. З іншого боку, змішування олій, які належать до однієї категорії або подібних категорій (наприклад, заспокійливі та для боротьби з тривожністю), зазвичай має гарний ефект. Ось деякі популярні категорії ефірних олій за дією:

  • Афродизіаки: чорний перець, кориця, імбир, жасмин, пачулі, троянда, сандал, іланг-іланг.
  • Від тривожності: бергамот, чорний перець, герань, жасмин, лаванда, меліса, майоран, апельсин, римський роман, сандал, мандарин, валеріана.
  • Заспокійливі: герань, жасмин, лаванда, меліса, мандарин, неролі, пальмароза, пачулі, петитгрейн, сандал, іланг-іланг.
  • Детокс: грейпфрут, гісоп, ялівець, лавр, лимон, мандарин, пачулі, м’ята перцева, розмарин.
  • Для бадьорості: базилік, бергамот, шавлія, кипарис, евкаліпт, імбир, грейпфрут, лимон, лемонграс, сосна, м’ята перцева, розмарин, м’ята кучерява, чайне дерево.

Не поспішайте

Навіть вибравши олії з однієї групи, ви можете зрозуміти, що вам не подобається, як вони «звучать» разом. Експериментуючи зі змішуванням ефірних олій, не варто поспішати. Насамперед не намагайтеся змішувати занадто багато ефірних олій відразу. Почніть лише з двох і поступово переходьте до створення більш складних сумішей ефірних олій. Як правило, суміші містять від 2 до 5 ефірних олій; більше може бути перебором.

Експериментуючи зі своїми першими сумішами, використовуйте приблизно 10 крапель кожної, не більше. Якщо все вийде добре, завжди можна зробити більше суміші, використовуючи ті самі пропорції, а якщо ви будете не задоволені результатом, у вас залишиться достатньо олій, щоб експериментувати далі. Деякі ефірні олії можуть бути досить дорогими, тому використовувати багато під час першої спроби — точно не найкраща ідея.

Довіряйте своїм інстинктам

Хоча знати про властивості ефірних олій і правила змішування важливо, ваші інстинкти важливі не менше, ніж теоретична база. Якщо вам подобаються дві конкретні олії і ви відчуваєте, що вони буквально створені одна для одної, варто спробувати їх змішати. Навіть якщо виявиться, що інстинкт вас підвів, ви ніколи цього не дізнаєтеся, поки не спробуєте.

Майте на увазі, що знадобиться деякий час, щоб олії в суміші поєдналися і «зазвучали в унісон». То ж не намагайтеся відразу оцінити аромат суміші. Закрийте пляшку й дайте їй постояти день або два, перш ніж перевірити, що у вас вийшло.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/948