Плюси й мінуси використання саліцилової кислоти для шкіри, схильної до вугрів

01.11.2023 09:20

Плюси й мінуси саліцилової кислотиСаліцилова кислота — один із найчастіше використовуваних інгредієнтів у продуктах для шкіри, схильної до акне. Її навіть використовують в аптечних засобах для лікування бородавок, псоріазу, стригучого лишаю, себорейного дерматиту, мозолів, натоптишів та деяких інших захворювань шкіри. Якщо ви збираєтеся спробувати засіб із саліциловою кислотою для боротьби з акне, вам потрібно знати про її плюси та мінуси.

Саліцилова кислота — найвідоміша бета-гідроксикислота (BHA). Вона широко використовується в медицині та косметичній промисловості завдяки своїм відлущувальним, бактерицидним і антисептичним властивостям. Саліцилова кислота допомагає видалити зовнішній шар шкіри, що складається з омертвілих клітин, пригнічує ріст хвороботворних бактерій на поверхні шкіри та бореться із запаленням. Всесвітня організація охорони здоров’я навіть включила його до Типового списку основних лікарських засобів, що складається з найважливіших ліків, необхідних у будь-якій базовій системі охорони здоров’я.

Як і інші гідроксикислоти, саліцилова кислота є ключовим інгредієнтом багатьох хімічних пілінгів та засобів для лікування акне. Але, незважаючи на ефективність, її потрібно використовувати з обережністю, оскільки навіть найефективніші інгредієнти мають свої недоліки. Які плюси й мінуси саліцилової кислоти?

Переваги саліцилової кислоти

Як ми вже згадували вище, саліцилова кислота має ефект 3-в-1: вона відлущує шкіру, зменшує запалення та вбиває шкідливі мікроби, що спричиняють появу прищів. До речі, протизапальні властивості саліцилової кислоти зовсім не будуть несподіванкою для тих, хто знає, що вона є «родичкою» іншої протизапальної речовини — ацетилсаліцилової кислоти, більш відомої як аспірин.

Саліцилова кислота особливо корисна для догляду за жирною шкірою через її здатність розщеплювати ліпіди. Це допомагає позбутися надлишку шкірного жиру та підтримувати оптимальний водно-жировий баланс шкіри. Крім того, ця кислота здатна проникати в пори й очищати їх, що допомагає запобігти появі чорних цяток. Усуваючи забруднення, саліцилова кислота також звужує пори.

При використанні в низьких концентраціях саліцилова кислота підходить для всіх типів шкіри. Вона заспокоює подразнену шкіру, зменшує почервоніння та пігментацію, прискорює загоєння вугрів і водночас, на відміну від багатьох інших кислот, не підвищує чутливість шкіри до ультрафіолету.

Недоліки саліцилової кислоти

Звісно, немає нічого ідеального, тому саліцилова кислота має і свої недоліки. Вони досить незначні в порівнянні з перевагами, але знати про них усе одно треба. Так, саліцилова кислота може спричинити алергічні реакції в людей із підвищеною чутливістю до саліцилової кислоти та споріднених сполук. Наприклад, якщо у вас алергія на аспірин, не можна використовувати саліцилову кислоту для лікування акне.

Завдяки здатності глибоко проникати в шкіру, саліцилова кислота у високих концентраціях може спричинити хімічні опіки середньої тяжкості. Безрецептурні препарати для місцевого застосування, які не передбачають змивання, мають містити не більше 2 % саліцилової кислоти, а засоби, які потрібно змивати, — не більше 3 %. Продукти, які можна вживати за рецептом, допускаються з підвищеною концентрацією.

Нарешті, саліцилова кислота може спричинити подразнення та дискомфорт, якщо у вас дуже суха шкіра, якщо ви надмірно відлущуєте шкіру або якщо ви поєднуєте забагато активних інгредієнтів у догляді за шкірою.

Отже, загалом, саліцилова кислота є ефективним інгредієнтом проти акне, який безпечно використовувати, доки ви вживаєте певних запобіжних заходів. Насамперед потрібно зробити тест на чутливість, щоби переконатися, що у вас немає алергії на саліцилову кислоту та споріднені сполуки. Якщо ви ніколи не користувалися хімічними пілінгами чи іншими косметичними продуктами на основі кислот, почніть із найбільш щадного продукту, який містить мінімально можливу концентрацію саліцилової кислоти, і збільшуйте концентрацію поступово.

Використовуючи засоби для шкіри, схильної до вугрів, які містять саліцилову кислоту, зверніть увагу на наявність побічних ефектів, таких як почервоніння, лущення, подразнення, сухість або стягнутість. Якщо ви відчуваєте будь-який дискомфорт під час або після використання таких продуктів, перейдіть на меншу концентрацію або взагалі зробіть перерву в застосуванні саліцилової кислоти.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/932