Що таке убтан і як його використовувати для сяйва шкіри

02.11.2023 09:06

Що таке убтан і як його використовувати для сяйва шкіриАюрведа — це індійська система традиційної медицини, у якій широко використовуються цілющі рослини. Одним із найпопулярніших аюрведичних трав’яних засобів для шкіри та волосся є убтан. Індійські жінки використовували його впродовж століть, щоб зберегти здоров’я та сяйво шкіри. Що таке убтан і як із його допомогою доглядати за шкірою?

Убтан, ймовірно, — найдавніша маска для обличчя, відома людству. Це суміш висушених і подрібнених аюрведичних трав, спецій, нутового борошна, мінералів та інших натуральних інгредієнтів, які вважаються корисними для здоров’я шкіри. Убтан — універсальний засіб, який можна використовувати як засіб для вмивання, скраб, маску для обличчя чи тіла.

Типовий убтан готується з двох різновидів інгредієнтів — основи з борошна, крохмалю або глини для відлущування, а також суміші подрібнених у порошок аюрведичних трав із цілющими властивостями. Перед використанням його змішують із водою, рослинною олією, молоком, рожевою водою чи іншою рідиною для утворення пасти, яка потім наноситься на шкіру.

Убтан дуже популярний серед жінок, які віддають перевагу натуральним засобам для догляду за шкірою. Вони цінують убтани за те, що вони поєднують у собі делікатний ексфоліант, засіб для вмивання без сульфатів і чудову маску для обличчя, насичену поживними речовинами. Використання убтану — це найприродніший спосіб очистити шкіру, видалити з її поверхні мертві клітини та очистити пори.

Крім того, різні убтани можуть мати різну позитивну дію на шкіру залежно від трав, які вони містять, і рідини, яку ви використовуєте для приготування пасти. Типовий убтан допомагає позбутися прищів і запобігти появі темних плям від висипань, бореться з пігментацією, заспокоює подразнену шкіру, зменшує запалення, запобігає передчасному старінню шкіри та робить шкіру свіжою та сяючою.

Деякі косметичні бренди пропонують готові до використання убтани для різних типів шкіри, які треба лише розвести рідиною, але якщо ви любите експериментувати з домашніми засобами для догляду за шкірою, можете спробувати рецепти убтану, запропоновані нижче.

Зволожувальний убтан для сухої шкіри

Цей убтан ідеально підходить для догляду за сухою шкірою, схильною до подразнення. Якщо у вас нормальна шкіра, можна використовувати цей убтан взимку, коли більшість типів шкіри схильні до зневоднення та лущення.

Помістіть 6–7 сирих ядер мигдалю в невелику миску з фільтрованою водою і замочіть на ніч. Вранці очистіть мигдаль і зробіть із нього пасту. Додайте чайну ложку безану (нутового борошна), чайну ложку порошку із червоної сочевиці (подрібнити сочевицю можна в кавомолці) та чверть чайної ложки куркуми. Змішайте всі інгредієнти, потім додайте столову ложку мигдального молока, столову ложку олії солодкого мигдалю та столову ложку рожевої води. Добре перемішайте, щоб отримати помірно густу пасту. Для досягнення потрібної консистенції можна збільшити або зменшити кількість рідини.

Нанесіть убтан на чисту шкіру та дайте йому висохнути. М’якими круговими рухами помасажуйте обличчя та змийте убтан теплою водою.

Убтан від прищів для жирної та комбінованої шкіри

Жирний та комбінований типи шкіри схильні до появи прищів. Щоб ваша шкіра була чистою і мала рівний колір, спробуйте цей убтан, який допомагає нормалізувати виділення шкірного сала і відновити оптимальний рН шкіри, а також запобігає появі вугрів і жирного блиску.

У мисці змішайте половину чайної ложки порошку червоної сочевиці або нутового борошна, половину чайної ложки порошку сандалового дерева, чверть чайної ложки порошку німу та чверть чайної ложки куркуми. Додайте столову ложку молока та столову ложку свіжовичавленого лимонного соку, добре перемішайте, щоб вийшла однорідна паста.

Рівномірно нанесіть пасту на чисту шкіру й зачекайте, поки вона висохне. Злегка намочіть кінчики пальців і помасажуйте обличчя круговими рухами. Змийте теплою водою і промокніть обличчя чистим рушником. Щоби запобігти висипанням, застосовуйте цей убтан двічі на тиждень увечері.

Відбілювальний убтан для всіх типів шкіри

Цей убтан допомагає прибрати засмагу й небажану пігментацію, освітлити шкіру, запобігти появі слідів від прищів і покращити колір обличчя.

У мисці змішайте столову ложку нутового борошна, столову ложку порошку сандалового дерева, столову ложку сухого молока та столову ложку куркуми. Додайте дві столові ложки меду, столову ложку рослинного молока і столову ложку свіжовичавленого лимонного соку. Добре перемішайте, щоб вийшла паста.

Нанесіть пасту на шкіру й залиште на 15–20 хвилин. Помасажуйте обличчя та змийте теплою водою. Для видимого ефекту використовуйте цей убтан принаймні двічі на тиждень, а влітку — частіше для боротьби із небажаною засмагою.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/931