5 переваг олії лаванди для вашої шкіри, волосся та загального стану здоров’я

03.11.2023 09:10

5 переваг олії лаванди для вашої шкіри, волосся та загального стану здоров’яЛавандова олія — одна з найпопулярніших ефірних олій в ароматерапії; її отримують із квіток деяких видів лаванди шляхом парової дистиляції. Цю олію високо цінують за її заспокійливу та розслаблювальну дію. Як і більшість інших ефірних олій, олію лаванди можна використовувати для догляду за шкірою та волоссям. Яка саме її користь для вашої шкіри, волосся та здоров’я загалом?

Допомагає боротися з акне

Усі ефірні олії мають антибактеріальні та антисептичні властивості, й олія лаванди не є винятком. Вона вважається однією із найкорисніших олій для лікування прищів. Ефірна олія лаванди пригнічує ріст бактерій, які спричиняють інфекцію та подальшу появу вугрів, допомагає нормалізувати секрецію шкірного сала та збалансувати рН шкіри, прискорює загоєння, запобігає появі рубців від вугрів та заспокоює подразнену шкіру.

Однак слід пам’ятати, що концентровані ефірні олії можуть подразнювати шкіру й навіть спричинити хімічні опіки. Більшість ефірних олій не слід наносити на шкіру в нерозведеному вигляді. Для лікування прищів за допомогою олії лаванди додайте кілька крапель ефірної олії в крем для шкіри або змішайте її з легкою косметичною рослинною олією на ваш вибір.

Лікує лупу та випадіння волосся

Поширеною причиною лупи є бактеріальна або грибкова інфекція (довгий час вважалося, що лупу спричиняють грибки, але нещодавно стало відомо, що бактерії теж відіграють у цьому роль). Завдяки своїм антисептичним властивостям олія лаванди вбиває патогенні бактерії та грибки, які живуть на поверхні шкірі, а також заспокоює подразнену шкіру голови та запобігає сухості, свербінню та лущенню.

Крім того, вважається, що лавандова олія допомагає зменшити випадіння волосся та стимулювати його ріст. Щоби посилити її стимуляційну дію, можете поєднувати олію лаванди з іншими ефірними оліями, наприклад, розмарину, чебрецю або кедру. Змішайте їх із рослинною олією (чудово підійде кокосова) і щодня втирайте в шкіру голови.

Може використовуватися як тонік для шкіри

Олія лаванди покращує мікроциркуляцію в шкірі й у такий спосіб допомагає краще забезпечити клітини шкіри киснем і поживними речовинами. Домашній лавандовий тонік збереже свіжість шкіри впродовж дня, прискорить оновлення клітин шкіри та покращить колір обличчя.

Оскільки чиста олія лаванди не змішується з водою, найпростіший спосіб зробити лавандовий тонік — замочити свіжі або висушені бутони лаванди у воді на кілька днів, потім процідити настій і перелити в чисту пляшку. Вранці після вмивання обличчя нанесіть тонік на ватний диск і акуратно протріть ним обличчя.

Знімає біль і сприяє загоєнню

Якщо у вас болять м’язи або суглоби, додайте кілька крапель олії лаванди в масажну олію і втирайте її в уражену ділянку, щоб зменшити біль. Завдяки регенераційним властивостям лавандова олія може прискорити загоєння шрамів від прищів, невеликих порізів і опіків, укусів комах, сонячних опіків, екземи, дерматитів та інших шкірних проблем і дрібних пошкоджень. Ще раз нагадаємо, що не можна використовувати нерозбавлену лавандову олію для догляду за шкірою. Змішайте її з гелем алое вера або додайте кілька крапель у лосьйон, щоб запобігти подразненню шкіри.

Зменшує стрес і занепокоєння, покращує сон

Дослідження показують, що заспокійливий аромат лаванди ефективно зменшує ознаки тривоги та стресу, а також допомагає боротися з головним болем, нудотою та симптомами заколисування. Крім того, олія лаванди позбавляє безсоння і покращує загальну якість сну, у тому числі час засинання і загальну тривалість сну. Звичайно, залишати палаючу аромалампу біля ліжка небезпечно, тому варто купити небулайзер, ультразвуковий дифузор або дифузор-штекер.

Також можна зробити спрей для сну, змішавши кілька крапель олії лаванди з дистильованою водою і наливши суміш у пляшку з пульверизатором. Щоб краще спати, просто добре струсніть пляшку (олія не змішується з водою, пам’ятаєте?) і збризніть спреєм свіжу білизну.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/928