7 речей, які треба знати про міцелярну воду

09.11.2023 09:14

7 речей, які треба знати про міцелярну водуМіцелярна вода останнім часом стала одним із найпопулярніших засобів для очищення та зняття макіяжу завдяки своїм чудовим очисним, освіжальним і зволожувальним властивостям. У чому ж полягає секрет її популярності? Ось 7 речей, які варто знати про міцелярну воду.

Вона має таку назву, тому що містить міцели

Міцела — це крихітна сферична частинка з гідрофільною «головою» і гідрофобним «хвостиком». Коли «хвостик» стикається зі шкірою, він захоплює забруднення, шкірне сало й залишки макіяжу, але не позбавляє шкіру вологи через свої гідрофобні властивості. Міцелярна вода — це, по суті, дуже м’який мийний засіб, що складається з міцел у м’якій (очищеній) воді. Також у неї додають інші інгредієнти, такі як гліцерин (для додаткового зволоження), екстракти трав тощо.

Вона чудово підходить для сухої та чутливої шкіри

Якщо ваша шкіра погано реагує на більшість очищувальних засобів, міцелярна вода може бути саме тим, що вам потрібно. Вона не містить мила, агресивних поверхнево-активних речовин або спирту, тому робить шкіру м’якою та чистою, не пересушуючи її. Незалежно від виробника більшість міцелярних вод не спричиняють подразнення та не сушать шкіру, що робить їх ідеальними для чутливої шкіри, схильної до зневоднення, почервоніння, лущення тощо.

Її треба змивати

Незважаючи на те, що міцелярна вода діє дуже м’яко й не подразнює шкіру, дерматологи та косметологи все ж таки рекомендують змивати залишки «міцелярки» після використання. Використання міцелярної води — це перший етап очищення шкірі, після якого треба вмитися звичним засобом для вмивання (наприклад, пінкою або гелем), використати тонік та нанести зволожувальний крем. Звісно, якщо не змити міцелярну воду один раз нічого поганого не станеться, але регулярне нехтування її змиванням усе ж може призвести до подразнення та висипань.

Її можна використовувати, щоб видалити або підправити макіяж

Міцелярна вода — чудовий засіб для зняття макіяжу (хоча не всі бренди підходять для зняття водостійкого макіяжу, тому потрібно уважно читати етикетки). Також її дуже зручно використовувати, щоби підправити макіяж: достатньо лише змочити в міцелярній воді ватну паличку та виправити недоліки, замість того щоби змивати весь мейк-ап та наносити його заново.

Вона дуже зручна, якщо ви багато подорожуєте

Якщо ви багато подорожуєте та/або віддаєте перевагу подорожам без багажу, ви знаєте, як важко може бути вмістити всі потрібні косметичні засоби в ручну поклажу. Оскільки міцелярну воду можна використовувати і для зняття макіяжу, і для очищення обличчя, з нею можна взяти на один засіб менше. Подорожуючи з ручною поклажею, не забудьте перелити «міцелярку» в пляшку об’ємом до 100 мл, щоб її не конфіскувала служба безпеки аеропорту, або відразу придбайте міцелярну воду в дорожньому форматі.

Міцелярні засоби не вичерпуються водою

Хоча міцелярна вода є найпопулярнішим типом міцелярних очищувальних засобів, є багато інших різновидів міцелярних продуктів: міцелярні гелі для жирної, комбінованої та проблемної шкіри, міцелярні лосьйони та молочко для очищення сухої шкіри тощо. Можна почати з використання міцелярної води, щоб зрозуміти, чи підходять вам міцелярні продукти, а потім перейти на міцелярний очищувальний засіб, який відповідає вашому типу шкіри.

Вона не може замінити всі засоби для чищення обличчя

Хоча міцелярна вода дійсно ефективна для видалення залишків макіяжу та надлишків шкірного сала, вона не може забезпечити повноцінне очищення шкіри. Як ми вже згадували вище, після використання міцелярної води все одно потрібно вмиватися. Крім того, міцелярна вода не надто добре видаляє відмерлі клітини шкіри та очищає пори, тому принаймні раз на тиждень треба використовувати скраб або робити м’який хімічний пілінг. Є багато способів включити міцелярну воду у свій догляд за шкірою (як перший етап очищення, засіб для зняття макіяжу, засіб для швидкого очищення шкіри після тренування або авіаперельоту), але вона на має бути єдиний очищувальним засобом, який ви використовуєте.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/923