Користь обліпихи для шкіри

08.12.2023 09:09

Користь обліпихи для шкіриОбліпиховий чай останнім часом стає все популярнішим завдяки своїй здатності зміцнювати імунітет, але чи знали ви, що обліпиха корисна не тільки для імунітету, але і для вашої шкіри? Її плоди є багатим джерелом вітамінів С, Е і К, каротиноїдів, поліфенолів, фітостеринів, амінокислот, жирних кислот і мінералів. Давайте дізнаємося більше про дивовижну користь обліпихи для шкіри.

Обліпиха (Hippophae rhamnoides) походить із холодних та помірних регіонів Євразії. Вона широко використовується в народній медицині, а також у харчовій та косметичній промисловості. Завдяки високому вмісту вітамінів С і Е обліпиха має сильні антиоксидантні властивості, що робить її ідеальним засобом для догляду за шкірою. Тож які саме переваги мають сік, екстракт та олія обліпихи для вашої шкіри?

Обліпиха живить і зволожує шкіру. М’якіть обліпихи є багатим джерелом жирних кислот, переважно мононенасиченої пальмітолеїнової та насиченої пальмітинової. Олія обліпихи допомагає утримувати вологу й запобігає сухості та лущенню шкіри. Окрім жирних кислот, вона забезпечує шкіру іншими поживними речовинами, які ми вже перерахували вище.

Обліпиха запобігає передчасному старінню шкіри. Аскорбінова кислота й токоферол (вітаміни С і Е відповідно), що містяться в обліписі, є потужними антиоксидантами. Вони допомагають нейтралізувати шкідливий вплив вільних радикалів, через які шкіра втрачає еластичність і швидше старіє. Олія обліпихи уповільнює процеси старіння, підтримує пружність та еластичність шкіри, допомагає розгладити дрібні та зменшити глибокі зморшки.

Обліпиха заспокоює і загоює шкіру. Олія обліпихи заспокоює подразнену шкіру. Крім того, вона стимулює регенерацію та оновлення шкіри. Олію обліпихи можна використовувати при свербінні та лущенні шкіри, укусах комах, сонячних опіках, розацеа, екземі, псоріазі, дерматиті та деяких інших шкірних захворюваннях. Тільки майте на увазі, що каротиноїди, які містяться в обліписі, є природними пігментами, тому чиста обліпихова олія може на деякий час забарвити вашу шкіру в жовтий або помаранчевий колір.

Обліпиха допомагає боротися з акне. Обліпиха має антибактеріальні та протигрибкові властивості, які допомагають їй полегшити запалення шкіри, пов’язане з акне. Крім того, вона зменшує пігментацію, у тому числі сліди від прищів, а також заспокоює шкіру. Обліпихова олія дуже легка, тому вона не забиває пори й добре доглядає за жирною та схильною до акне шкірою.

Ви можете придбати магазинну косметику з обліпиховою олією, соком або екстрактом або ж використовувати обліпихову олію для виготовлення домашніх засобів для догляду за шкірою. Ось кілька рецептів домашньої косметики з обліпихою, які ви можете спробувати.

Заспокійливий бальзам для подразненої та обгорілої шкіри

Налийте чайну ложку обліпихової олії, чверть склянки гелю алое вера, столову ложку квіткової води лаванди і три краплі ефірної олії лаванди в блендер. Збивайте кілька секунд на високій швидкості, поки всі інгредієнти добре не змішаються. Нанесіть бальзам на уражену ділянку, щоб заспокоїти й загоїти шкіру. Залишки бальзаму можна перелити в стерилізовану баночку та зберігати в холодильнику.

Антивікова сироватка для зрілої шкіри

Ця обліпихова сироватка допомагає розгладити дрібні зморшки та запобігти в’ялості шкіри. Налийте по столовій ложці олій жожоба та шипшини в невелику пляшку з темного скла. Додайте половину чайної ложки обліпихової олії, три краплі олії сандалу, три краплі олії неролі та дві краплі олії морквяного насіння (ефірні олії можна не використовувати, якщо у вас алергія або вам просто не подобається запах). Закрийте кришечку й обережно струсіть пляшечку, щоб олії добре перемішалися. Перед сном нанесіть кілька крапель сироватки на очищену шкіру обличчя та шиї і злегка помасажуйте до повного вбирання.

Сироватка проти акне для проблемної шкіри

Ця домашня сироватка з некомедогенними оліями допомагає лікувати акне та запобігати подальшим висипанням. Налийте дві столові ложки арганової олії, половину чайної ложки обліпихової олії та по дві краплі ефірних олій лаванди, чайного дерева та герані у флакон із темного скла з піпеткою. Закрийте кришечку і струсіть флакон, щоб олії добре перемішалися. Нанесіть кілька крапель сироватки на обличчя перед сном.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/888