5 ефірних олій для ванни

14.12.2023 09:30

5 ефірних олій для ванниЗавдяки високому вмісту ароматичних сполук ефірні олії широко використовуються в ароматерапії для покращення психологічного та фізичного самопочуття. Наприклад, їх можна додавати у ванну, щоб зняти стрес і тривожність, розслабити хворі м’язи й навіть запобігти застуді та іншим респіраторним захворюванням. Ось 5 ефірних олій, які можна додавати у ванну.

Лавандова олія. Лавандова олію отримують дистиляцією суцвіть лаванди лікарської (Lavandula angustifolia) та деяких інших видів лаванди. Вона цінується в ароматерапії завдяки своїй здатності зменшувати емоційну напругу і тривогу, покращувати сон і роботу мозку, а також полегшувати головний біль. Якщо у вас безсоння, додавання лавандової олії у воду для ванни може бути одним із найефективніших способів впоратися з ним, не вдаючись до медикаментозного лікування.

Трояндова олія. Трояндову олію добувають із пелюсток різних видів троянд (в основному Rosa damascena — дамаської троянди та Rosa centifolia — капустяної троянди) шляхом парової дистиляції. Ароматерапевтичні властивості олії включають антидепресантну та спазмолітичну. Крім того, трояндова олія добре доглядає за шкірою. Вона підходить для всіх типів шкіри, у тому числі для сухої та чутливої.

Олія ромашки. Є багато видів ромашки, але тільки два з них використовуються для отримання ефірної олії: римська (Chamaemelum nobile) і лікарська (Chamomilla recutita). Ефірна олія ромашки вважається однією з найм’якших ефірних олій. Вона заспокоює подразнену шкіру, полегшує стан при деяких запальних шкірних захворюваннях (такі як псоріаз та екзема), зменшує м’язову напругу, допомагає розслабитися і забути про проблеми перед сном.

Евкаліптова олія. Ефірна олія евкаліпта вважається однією з найкращих антибактеріальних олій. Вона ефективна для лікування низки респіраторних захворювань, тому що допомагає зняти такі симптоми, як біль у горлі, кашель, нежить, застуду та інші. Однак треба пам’ятати, що не можна приймати гарячі ванни, коли у вас підвищена температура. Якщо ви хочете прийняти ванну з евкаліптовою олією, щоб знизити температуру й полегшити дихання, вода має бути теплою.

Олія ладану. Ця ефірна олія виробляється шляхом парової дистиляції ароматичної смоли, отриманої з дерев роду Босвелія. Вона має бальзамічний, пряний аромат із хвойним відтінком. Олія ладану допомагає зняти стрес і позбутися негативних емоцій, підвищує імунітет, покращує пам’ять, зменшує симптоми, пов’язані з передменструальним синдромом і менопаузою, а також запобігає передчасному старінню шкіри.

Як безпечно використовувати ефірні олії у ванні

Не можна просто додавати чисті ефірні олії у воду для ванни. Ефірні олії не розчиняються у воді, і замість того, щоб змішуватися з нею, просто плавають на поверхні. Коли ви залазите у ванну, крихітні краплі ефірної олії можуть прилипнути до вашої шкіри і спричинити подразнення, свербіння і навіть хімічний опік. Тож як безпечно використовувати ефірні олії у ванні?

Щоб захистити шкіру й підвищити ефективність ефірних олій, потрібно змішати їх із речовиною, яка буде діяти як емульгатор і запобігатиме потраплянню олій на шкіру в нерозбавленому вигляді. Речовини, можна використовувати, включають:

  • рослинна олія, наприклад, жожоба, кокосова тощо (5 крапель ефірної олії на 1 ст. л. рослинної);
  • рідке мило або гель для душу (5 крапель ефірної олії на 1 ст. л. мила або гелю);
  • сіль для ванни + мило/гель для душу/рослинна олія (5 крапель ефірної олії на 25–50 г солі для ванни і 2 ст. л. рослинної олії, гелю для душу або рідкого мила).

Нарешті, можна просто використовувати сіль для ванни, ароматизовану ефірними оліями. Вона має всі переваги як ефірних олій, так і солі, і не вимагає від вас нічого, окрім як розчинити її у воді для ванни, розслабитися і насолоджуватися ароматом.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/893