6 порад для догляду за проблемною шкірою

21.12.2023 09:16

6 порад для догляду за проблемною шкіроюБагато людей проходять через фазу проблемної шкіри в підлітковому віці, а деякі так із неї і не виходять. Проблемна шкіра схильна до висипань, прищів, вугрів, акне та жирного блиску, і для того, щоби вона виглядала нормально й була здоровою, доводиться докладати чимало зусиль. Пропонуємо кілька порад для догляду за проблемною шкірою.

Приділяйте достатньо уваги очищенню

Очищення є невід’ємною частиною догляду за будь-яким типом шкірі, але для проблемної шкіри воно є особливо важливим, оскільки бруд, відмерлі клітини та надлишок шкірного сала сприяють виникненню висипань. Очищення обличчя принаймні двічі на день — це простий спосіб тримати виділення шкірного сала під контролем. Для жирної шкіри найкращим вибором будуть легкі пінки для вмивання, а для боротьби з висипаннями треба вибирати засоби, спеціально розроблений для підсушування прищів і запобігання утворенню слідів від акне.

Поширена помилка в догляді за жирною або комбінованою (жирною в Т-зоні) шкірою — надмірне очищення. Занадто часте очищення шкіри може позбавити її вологи та природного захисту, і в результаті шкіра почне виробляти ще більше шкірного сала і швидко стане ще жирнішою, ніж була до очищення. Тому не використовуйте агресивні засоби для вмивання, не тріть обличчя занадто сильно й не вмивайтеся частіше, ніж це необхідно.

Використовуйте легкий зволожувальний засіб

Усі типи шкіри, у тому числі жирна та проблемна, потребують зволоження. Однак різні типи шкіри потребують різних зволожувальних засобів. Так, для проблемної шкіри краще вибрати легкий некомедогенний зволожувальний крем, який не закупорює пори. Найкращий варіант для такого типу шкіри — зволожувальний крем на водній основі без олій та з антибактеріальними компонентами, який забезпечує шкіру вологою і водночас бореться з патогенними мікробами, що спричиняють акне. До речі, чистий гель алое вера може стати чудовою альтернативою зволожувальним кремам. Окрім зволоження, він заспокоює шкіру та допомагає усунути бактерії.

Відлущуйте шкіру лише тоді, коли це дійсно необхідно

Зазвичай рекомендується робити пілінг один або два рази на тиждень, але ця порада не завжди працює для проблемної шкіри. Якщо у вас акне, механічна ексфоліація (іншими словами, скрабування обличчя) може призвести до розриву прищів і подальшого інфікування. Треба навчитися розпізнавати, коли відлущування є безпечним і дійсно необхідним.

Ніколи не видавлюйте прищі

Деякі люди просто не можуть втриматися від того, щоб видавити прищ, але це ніколи не допоможе позбутися акне, а лише погіршить ситуацію. Видавлювання прищів заносить інфекцію глибше в шкіру і призводить до подальшого запалення, набряку, почервоніння і навіть утворення рубців. І перестаньте торкатися обличчя! Це може поширити бактерії, що спричиняють акне, і зробити висипання ще гіршими. Завжди мийте руки перед тим, як торкатися обличчя, тримайте інструменти для макіяжу в чистоті й намагайтеся не торкатися обличчя телефоном під час розмов.

Використовуйте засоби для лікування акне

Замість того, щоби видавлювати прищі, використовуйте спеціальні засоби, які знищують бактерії, зменшують запалення, заспокоюють шкіру, звужують розширені пори й нормалізують виділення шкірного сала. Поширені інгредієнти, які можна знайти в засобах проти акне, включають ретиноїди, саліцилову кислоту, альфа-гідроксикислоти (AHA) і бензоїл пероксид.

Зверніться до лікаря

Якщо висипання не зникають незалежно від того, що ви робите (або не робите) зі своєю шкірою, можливо, потрібно звернутися до лікаря. Прищі можуть бути спричинені низкою причин, у числі яких гормональні проблеми, і з’ясування причини — це перший крок до вирішення проблеми. Іноді правильної дієти та безрецептурних засобів для лікування акне достатньо, щоб очистити обличчя, але іноді лікарі призначають антибіотики, оральні контрацептиви або інші препарати, залежно від точної причини проблем зі шкірою.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/901