Чому антиперспіранти можуть бути шкідливими

22.12.2023 08:59

Чому антиперспіранти можуть бути шкідливимиНадмірне потовиділення і неприємний запах тіла можуть бути величезною проблемою. На щастя, є і ефективне рішення — дезодоранти та антиперспіранти. Однак треба пам’ятати, що щоденне використання антиперспірантів може бути шкідливим для вашого здоров’я. Які ж є недоліки антиперспірантів, про які варто знати?

Насамперед давайте з’ясуємо різницю між дезодорантами та антиперспірантами. Дезодоранти усувають неприємний запах, вбиваючи бактерії, які його спричиняють. До їхнього складу входять антимікробні речовини, такі як спирт, мінеральні солі (галуни), ефірні олії, триклозан тощо. Дезодоранти не впливають на потовиділення, вони просто запобігають появі неприємного запаху тіла.

Антиперспіранти, з іншого боку, зупиняють або значно зменшують потовиділення і в такий спосіб зменшують вологість середовища, у якому живуть бактерії, що спричиняють неприємний запах, і перешкоджають їхньому розмноженню. Зазвичай вони містять сполуки алюмінію, такі як хлорид алюмінію, хлоргідрат алюмінію та алюміній-цирконій. Ці інгредієнти утворюють тимчасову пробку в протоках потових залоз, перешкоджаючи виділенню поту, а також трохи звужують пори.

У США Управління з продовольства й медикаментів (FDA) класифікує більшість дезодорантів як косметику, а антиперспіранти — як безрецептурні медичні препарати, і на це є причина. Сучасні дезодоранти не впливають на ваш організм, якщо у вас немає чутливості або алергії на будь-який з інгредієнтів, тоді як антиперспіранти впливають на важливу функцію організму. Потовиділення — це механізм терморегуляції, тому постійне використання антиперспірантів пов’язане з певними ризиками для здоров’я. У чому ж вони полягають?

Як ми вже говорили, антиперспіранти значно зменшують потовиділення, а отже, впливають на здатність організму регулювати свою температуру. У холодну пору року це не має спричинити особливого занепокоєння, але в спекотну погоду недостатня терморегуляція може призвести до нудоти, запаморочення і навіть теплового удару.

Також варто пам’ятати, що надмірне потовиділення може бути ознакою певних захворювань, таких як ендокринні порушення, інфекції, побічні ефекти ліків і навіть деякі типи раку. Регулярно використовуючи антиперспіранти, ви приховуєте симптом і ускладнюєте діагностику проблеми, якщо вона у вас є. Тож якщо ви відчуваєте, що потієте більше, ніж зазвичай, і якщо дезодоранти не допомагають вам позбутися неприємного запаху тіла, можливо, варто звернутися до лікаря.

Ще одним недоліком антиперспірантів є їхня здатність закупорювати протоки потових залоз. Сполуки на основі алюмінію в антиперспірантах реагують із потом, утворюючи гелеву пробку, яка перешкоджає виділенню рідини потовою залозою. Зазвичай ці пробки із часом видаляються під час природного відлущування шкіри, але іноді цього не відбувається. Це може призвести до появи запалених і набряклих грудочок у пахвових западинах (гідраденіт).

Нарешті, сполуки алюмінію в антиперспірантах можуть спричинити алергічну реакцію шкіри, особливо в людей із чутливою шкірою. Імовірність подразнення, свербіння та висипань зростає, якщо ви використовуєте антиперспірант одразу після того, як поголили пахви.

Однак варто зазначити, що немає жодних доказів, які б підтверджували зв’язок між використанням антиперспірантів і раком молочної залози або хворобою Альцгеймера. Існування такого зв’язку — усього лише міф, тому не варто про це турбуватися. Насправді, концентрація хімічних речовин в антиперспірантах занадто низька, щоб мати будь-який значний вплив на ваше здоров’я.

Тож який висновок? Ми не кажемо, що треба повністю відмовитися від використання антиперспірантів. Іноді вони є єдиним способом впоратися з надмірним потовиділенням, яке не спричинене захворюванням. Однак було б розумним не використовувати їх постійно й за можливості віддавати перевагу натуральному дезодоранту (наприклад, мінеральному дезодоранту).

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/902