5 речей, через які колір волосся може потьмяніти

26.12.2023 09:17

5 речей, через які колір волосся може потьмянітиНавіть стійкі фарби для волосся із часом починають тьмяніти, і волосся вицвітає все більше й більше з кожним миттям. Швидкість вицвітання залежить від багатьох чинників, таких як структура волосся і тип фарби (наприклад, яскраві кольори, такі як зелений або рожевий, вицвітають швидше, ніж натуральні відтінки). Насправді, є дуже багато речей, через які колір волосся може тьмяніти швидше, ніж вам того хотілося б.

Жорстка та хлорована вода

Жорстка вода — це вода з високим вмістом мінералів. Жорсткість водопровідної води залежить від її джерела, але вважається, що більшість домогосподарств у розвинених країнах мають жорстку воду. Іони кальцію та магнію, що містяться в жорсткій воді, із часом накопичуються на волоссі й можуть перешкоджати проникненню пігменту у волосяний стрижень. Це призводить до менш насиченого кольору і швидкого вицвітання. Для захисту волосся від жорсткої води можна поставити водопровідний фільтр.

У деяких місцях водопровідну воду хлорують, щоб знищити певні мікроби. Вода в басейнах зазвичай теж хлорується. Хлор, так само як кальцій і магній, може прискорити вицвітання фарбованого волосся. Щоби захистити волосся від хлорованої води в басейні, змочіть його прісною водою перед тим, як зайти в басейн, і нанесіть на вологе волосся трохи кокосової або арганової олії. В ідеалі треба ще не нехтувати шапочкою для басейну. Миючи голову після плавання, не забудьте використати маску для глибокого зволоження або принаймні зволожувальний кондиціонер для волосся.

Високі температури та ультрафіолетове випромінювання

Якщо ви ополіскуєте волосся занадто гарячою водою, регулярно сушите його феном або занадто часто використовуєте вирівнювач чи плойку, будьте готові до того, що колір волосся дуже швидко потьмяніє, оскільки тепло спричиняє розкриття кутикули й руйнує молекули пігменту. Щоб колір волосся тримався довше, ополіскуйте його теплою водою, використовуйте фен та інструменти для термоукладання лише в разі крайньої необхідності, а також не забувайте про засоби для термозахисту.

Ультрафіолетові промені також спричиняють вицвітання кольору волосся, тому потрібно захищати волосся від сонця. Є багато незмивних засобів, які забезпечують захист від UVA/UVB променів і запечатують кутикулу, допомагаючи зберігати його колір. Якщо у вас немає таких засобів, принаймні одягайте капелюх щоразу, коли виходите на вулицю в сонячну погоду.

Інгредієнти у ваших засобах для догляду за волоссям

Шампуні, кондиціонери та засоби для укладання волосся з категорії мас-маркету можуть містити сульфати (наприклад, SLS/SLES — лаурил/лаурет сульфат натрію), інші солі, спирт та інші хімічні речовини, які відкривають кутикулу, дозволяючи пігменту змиватися, коли ви миєте голову. Щоб захистити колір волосся, відмовтеся від жорсткого шампуню і знайдіть альтернативний варіант без сульфатів та за збалансованим pH-балансом.

Ви також можете спробувати засоби для миття волосся, які не піняться, ко-вошінг або зворотне миття голови. Ко-вошінг — це скорочення від «миття тільки з кондиціонером» (conditioner-only washing). Це техніка миття голови, яка передбачає відмову від шампуню и миття голови лише кондиціонером. Зворотне миття волосся означає, що спочатку наноситься кондиціонер, а потім шампунь. Кондиціонер запобігає розкриттю кутикули, коли ви миєте волосся шампунем, і в такий спосіб допомагає утримувати вологу та пігмент.

Надмірне миття

По суті, надмірне миття означає, що ви занадто часто піддаєте волосся впливу відразу декількох із чинників, які ми перерахували вище. Якщо ваше волосся не схильне до надмірної жирності, спробуйте мити його не щодня, а через день або навіть раз на три дні. Щоб волосся виглядало чистим і свіжим у перервах між миттям, використовуйте сухий шампунь.

Недостатнє зволоження

Волосся потребує вологи, щоб зберегти свій колір і залишатися яскравим та блискучим. Якщо ви не зволожуєте його достатньо, воно швидко стане тьмяним і сухим. Щоб запобігти цьому, ніколи не пропускайте кондиціонування. Крім того, треба використовувати маску для волосся щонайменше раз на тиждень, а також після перебування на сонці або контакту з хлорованою водою.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/907