Як зробити власну ароматизовану сіль для ванн

27.12.2023 09:04

Як зробити власну ароматизовану сіль для ваннСіль для ванн має давню історію використання. Вважається, що вона підвищує задоволення від купання, допомагає краще очистити шкіру, знімає напругу й біль у м’язах і сприяє розслабленню. Для посилення ароматерапевтичного ефекту до солі для ванн часто додають трави та ефірні олії. Давайте дізнаємося, як приготувати власну ароматизовану сіль для ванн.

Більшість солей для ванн складаються переважно з хлориду натрію (кухонної або морської солі), оскільки вона дешева й легкодоступна. Однак можна використовувати й інші солі, наприклад, сіль Епсома (сульфат магнію), сіль Мертвого моря, рожеву гімалайську сіль та інші. Різні солі мають різний мінеральний склад і, відповідно, дещо різні властивості, але всі вони корисні для здоров’я.

Щоби приготувати власну ароматизовану сіль для ванн, треба просто додати до обраної солі улюблену ефірну олію або суміш ефірних олій Але… насправді не все так просто. При цьому треба пам’ятати, що кожна ефірна олія має свій власний набір ароматерапевтичних властивостей. Одні ефірні олії розслаблюють, інші — бадьорять, одні покращують сон, а інші дають заряд енергії.

Крім того, не всі ефірні олії сумісні між собою, а дві несумісні ефірні олії з протилежними ароматами можуть спричинити. Також треба пам’ятати, що цитрусові ефірні олії підвищують світлочутливість шкіри, тому не варто приймати ванну із цитрусовими оліями влітку перед виходом на вулицю, інакше можна отримати сонячні опіки.

То ж якщо ви хочете приготувати сіль для ванн своїми руками, але не дуже багато знаєте про властивості ефірних олій і про те, як їх використовувати, ви можете скористатися нашими рецептами солі для ванн.

Підбадьорлива сіль для ванн

Якщо у вас є час прийняти ванну вранці, спробуйте цю підбадьорливу сіль для ванн, яка допоможе прокинутися і дасть заряд енергії, щоб з оптимізмом розпочати день. Усе, що вам потрібно зробити для її приготування, — це додати 5 крапель ефірної олії розмарину та 10 крапель ефірної олії апельсину до половини склянки морської солі, добре перемішати та зберігати суміш у герметичній ємності.

Детоксикаційна сіль для ванн

Тепла ванна допомагає відкрити пори й позбутися токсинів, які накопичуються в організмі. Якщо ви приймете детоксикаційну ванну після тренування, вона зніме напругу й запобіжить появі болю в м’язах. Змішайте чверть склянки солі Епсома з такою ж кількістю рожевої гімалайської солі. Додайте 15 крапель ефірної олії грейпфрута, добре перемішайте й перекладіть у герметичну ємність для зберігання.

Розслаблювальна сіль для ванн

Ця сіль для ванн допоможе вам розслабитися після довгого дня і підготуватися до сну. До її складу входить сіль Епсома, яка знімає м’язову напругу, ефірна олія лаванди, що сприяє засинанню, та ефірна олія ромашки, яка має заспокійливі властивості. Додайте 10 крапель лавандової олії та 10 крапель ромашкової олії до половини склянки солі Епсома, добре розмішайте і зберігайте в герметичній ємності.

Сіль для ванн із сушеними травами

Окрім ефірних олій до солі для ванн можна додавати сушені трави. Спробуйте, наприклад, приготувати цю заспокійливу і зволожувальну сіль для ванн із сушеною лавандою і розмарином. У мисці змішайте три чверті склянки солі Епсома, половину склянки солі Мертвого моря, по столовій ложці сушених бутонів лаванди, сушеного розмарину та сафлорової олії, капсулу вітаміну Е та 10 крапель ефірної олії лаванди. Добре перемішайте, перекладіть у герметичну ємність і залиште суміш на день-два, щоб вона настоялася, даючи травам час просочити сіль своїм ароматом.

Лавандово-м’ятна сіль для ванн

Ця сіль для ванн має чудові розслаблювальні властивості. Завдяки м’яті вона має легкий ефект прохолоди, який багатьом здається приємним, особливо в літню спеку. Змішайте дві склянки солі Епсома, половину склянки харчової соди, чверть склянки солі Мертвого моря, 30 крапель лавандової олії, 10 крапель м’ятної олії та 2 столові ложки косметичної рослинної олії (наприклад, кокосової, жожоба, мигдальної, оливкової тощо) у мисці середнього розміру. Добре перемішайте і зберігайте в герметичному контейнері.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/908