4 поради щодо догляду за кутикулою

02.01.2024 09:12

4 поради щодо догляду за кутикулоюМанікюр — це не лише яскравий лак і милий дизайн, а насамперед акуратні та доглянуті нігті й руки загалом. Саме тому він включає в тому числі догляд за кутикулою, адже суха, потріскана кутикула нікому не личить. Пропонуємо кілька порад, як правильно доглядати за кутикулою.

Кутикула — це напівкруглий шар відмерлих клітин шкіри, який покриває задню частину видимої нігтьової пластини, утворюючи захисне ущільнення. Він утворюється епоніхієм — складкою живих клітин шкіри, яку іноді розглядають як частину кутикули. Під час манікюру кутикулу зазвичай видаляють, але епоніхій (живу частину) не можна чіпати, оскільки це може призвести до інфікування. Догляд за кутикулою не тільки робить руки доглянутими, але й захищає нігті від інфекцій, ось так важливо доглядати за нею правильно.

Відсувайте кутикулу, а не обрізайте її

Обрізання кутикули (особливо коли ви намагаєтеся зробити це самостійно без належної дезінфекції манікюрних інструментів) може призвести до травм та інфікування, а також до низки проблем із нігтями, таких як білі лінії, білі плями та деформація нігтьової пластини.

Замість того, щоб обрізати кутикулу ножицями або відкушувати щипчиками, потрібно нанести засіб для пом’якшення кутикули, а потім акуратно відсунути її за допомогою палички з апельсинового дерева. Пластикові та гумові лопатки для кутикули також можна використовувати, але ось металевих інструментів треба уникати, оскільки вони можуть пошкодити нігті.

Якщо у вас немає засобу для пом’якшення кутикули, можна пом’якшити її іншими способами, наприклад, розпарити кінчики пальців у мисці з теплою водою або просто робити манікюр після душу чи ванни.

Зволожуйте кутикулу

Хоча кутикула складається з неживих клітин, вона однаково потребує зволоження, оскільки волога допомагає підтримувати її м’якою і запобігає розтріскуванню. Крім того, зволожуючи кутикулу, ви також зволожуєте епоніхій, який складається із живих клітин, що потребують вологи та поживних речовин.

Якщо ваша кутикула не зневоднена, для догляду за нею достатньо буде звичайного крему для рук: просто втирайте його не тільки в шкіру рук, але й у кутикулу. Для догляду за дуже сухою кутикулою потрібно використовувати спеціальні олії або мазі. Вони активно зволожують кутикулу й забезпечують її поживними речовинами. Крім того, деякі засоби для догляду за кутикулою містять антисептичні та загоювальні компоненти, які запобігають запаленню і прискорюють загоєння пошкодженої кутикули.

Захистіть свої руки

Агресивні хімічні речовини, тривалий вплив водопровідної води та низьких температур дуже погано впливають на кутикулу. Щоб захистити її від хімікатів і води, одягайте рукавички, коли миєте посуд і прибираєте, особливо якщо ви використовуєте побутову хімію з хлором та іншими агресивними компонентами. Також варто обирати рідину для зняття лаку без ацетону. І, звісно ж, обов’язково вдягайте рукавички, коли виходите на вулицю в холодну погоду.

Позбавтеся задирок

Задирка — це маленький відірваний шматочок шкіри біля нігтя. Як правило, вони з’являються через нестачу вологи та/або неправильно виконаний манікюр. Задирки надають рукам неохайного вигляду, вони болять, чіпляються за одяг і викликають нестерпне бажання їх відірвати (чого робити в жодному разі не можна). Крім того, задирки можуть інфікуватися і спричинити пароніхію — бактеріальну або грибкову інфекцію навколо нігтів. Щоб запобігти цьому, потрібно обрізати задирки чистими й гострими кусачками або манікюрними ножицями, як тільки ви їх помітили, а потім нанести антисептик.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/912