Популярні різновиди цитрусових ефірних олій та їхнє використання в ароматерапії

04.01.2024 08:58

Популярні різновиди цитрусових ефірних олійЦитрусові ефірні олії популярні в ароматерапії завдяки своєму характерному підбадьорливому аромату, який підвищує настрій та дає заряд енергії. Крім того, кожна олія має низку індивідуальних властивостей, які можуть бути корисними для вашого фізичного та психічного здоров’я. Давайте дізнаємося більше про популярні різновиди цитрусових олій та їхні переваги.

Цитрусові ефірні олії зазвичай добувають із листя, квітів або шкірки цитрусових за допомогою парової дистиляції або холодного віджиму. Основним компонентом олій, отриманих зі шкірки цитрусових, є лимонен — терпеновий вуглеводень, який надає цитрусовим оліям свіжого аромату. А відрізняються аромати цитрусових олій один від одного завдяки другорядним компонентам, які є унікальними для кожного цитрусового фрукта.

Популярні різновиди цитрусових ефірних олій включають бергамотову, цитронову (не плутати з олією цитронели, яку отримують із деяких видів лемонграсу), грейпфрутову, лимонну, лаймову, мандаринову, неролієву, апельсинову, петитгрейнову та мандаринову. Давайте розглянемо деякі з них ближче.

Ефірна олія лимона

Ефірна олія лимона — одна з найпопулярніших і широко використовуваних цитрусових олій. Її отримують методом холодного віджиму зі шкірки плодів лимона. Її аромат дуже схожий на аромат свіжого лимона. Як і більшість ефірних олій, лимонна олія має сильні антибактеріальні властивості. Вона допомагає усунути хвороботворні бактерії і очищає повітря в домі. Крім того, запах лимонної олії піднімає настрій і допомагає розслабитися. При додаванні в засоби для догляду за шкірою ця олія допомагає боротися з пігментацією і відбілює шкіру.

Апельсинова олія

Олія солодкого апельсина, також відома просто як апельсинова олія, є ще однією ефірною олією холодного віджиму. Зазвичай її добувають як побічний продукт виробництва апельсинового соку. Її підбадьорливий запах можна використовувати для покращення повітря в затхлих або прокурених приміщеннях. Апельсинова олія допомагає розслабитися після довгого дня, зменшує тривожність і має легкі властивості афродизіаку. Вона також допомагає зменшити запалення, запобігає інфекціям і підвищує імунітет.

Ефірна олія бергамоту

Ефірну олію бергамоту отримують зі шкірки цитрусового фрукту, який іноді вважають підвидом померанця. Це поширений ароматизатор, який надає чаю «Ерл Грей» його неповторного смаку та аромату. На відміну від лимонної та апельсинової олії, олія бергамоту має більш тонкий аромат із квітковими нотками. Вона полегшує прояви тривожності й депресії, допомагає позбутися поганих думок, покращує сон. Цю олію також можна використовувати в догляді за жирною шкірою: вона нормалізує виділення шкірного сала й запобігає появі акне (звичайно, у жодному разі не можна наносити чисту олію бергамоту на шкіру, її потрібно розвести в косметичній рослинній олії або додати кілька крапель у ваш звичайний зволожувальний крем).

Олія неролі та олія петитгрейна

Ці дві ефірні олії відрізняються від інших цитрусових олій тим, що їх не віджимають зі шкірки фруктів. Неролієву олію отримують із квітів гіркого апельсина, а олію петитгрейна — з листя і зелених гілочок того ж дерева. Олія петитгрейна має зеленуватий деревно-апельсиновий запах, тоді як запах неролієвої олії солодший і тепліший, із зеленими і пряними нотами. Обидві олії широко використовуються в парфумерії. В ароматерапії ці олії застосовують для боротьби з безсонням, головним болем, застудою та тривогою. Вважається, що вони знімають стрес, стимулюють кровообіг, покращують настрій і зменшують запалення. При використанні в засобах для догляду за шкірою олії, отримані з гіркого апельсина, зменшують видимість розтяжок і шрамів, а також запобігають передчасному старінню шкіри.

Обережно!

Незважаючи на всі свої переваги, цитрусові олії мають один суттєвий недолік. Ефірні олії цитрусових холодного віджиму є фототоксичними; це означає, що вони підвищують чутливість шкіри до ультрафіолету й можуть призвести до сонячних опіків. Щоб захистити шкіру, треба почекати приблизно 12 годин після нанесення олії, перш ніж піддавати її впливу прямих сонячних променів.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/914