Що таке зворотне миття голови і як воно працює?

08.01.2024 09:15

Що таке зворотне миття голови і як воно працює?Як ви зазвичай миєте голову? Напевно, приблизно так: намочити волосся, нанести шампунь, спінити, змити, нанести кондиціонер, трохи почитати, змити, висушити. Здебільшого такий порядок дій чудово працює, але іноді може залишатися відчуття, що кондиціонер зробив ваше волосся важким і наче неживим. Якщо у вас тонке волосся, яке кондиціонер обтяжує, а без нього воно пушиться і стає неслухняним, можна спробувати зворотне миття голови.

Зворотне миття голови (reverse hair washing) — б’юті-тренд, який з’явився приблизно у 2014 році й був популяризований знаменитою перукаркою та стилісткою Джастін Марджан, серед чиїх клієнтів Кім, Хлої та Кортні Кардаш’ян, Керрі Вашингтон, Ешлі Грем, Дав Кемерон, Лілі Олдрідж та Олівія Калпо.

Зворотне миття голови означає саме те, про що ви, напевно, подумали: спочатку наносимо кондиціонер, а потім шампунь. Коли ви миєте волосся звичайним способом, шампунь очищає його, видаляючи бруд і жир, а кондиціонер робить його більш слухняним. Така процедура підходить для більшості людей, але люди з дуже тонким волоссям часто помічають, що їхньому волоссю бракує об’єму після миття через накопичення залишків кондиціонера.

Однак зовсім не наносити кондиціонер не можна, оскільки шампунь позбавляє волосся природних жирів і захисту від довкілля. Кондиціонер це компенсує, тож якщо його не використовувати, волосся стає сухим, грубим і неслухняним. Зворотне миття голови дозволяє використовувати кондиціонер без обтяжування волосся: коли ви спочатку наносите кондиціонер, він дає волоссю необхідне зволоження, а потім шампунь змиває надлишки кондиціонера й запобігає його накопиченню, через яке волосся втрачає об’єм.

Які є переваги у зворотного миття голови? Ця техніка миття голови має на меті живити і зволожувати тонке волосся, яке легко втрачає об’єм. Вона запобігає накопиченню залишків кондиціонера, які обтяжують волосся, додає волоссю об’єму та пружності, робить його м’якшим і блискучішим, запобігає пушіння і зберігає свіжий вигляд волосся впродовж усього дня. Дехто каже, що зворотне миття дозволяє їм рідше мити голову й полегшує укладання.

Щоб отримати користь від зворотного миття голови, потрібно правильно використовувати цю техніку. Наприклад, наносити кондиціонер треба тільки на вологе волосся. Тепла вода піднімає лусочки кутикули (зовнішнього шару волосся), дозволяючи кондиціонеру проникати глибше і зволожувати волосся зсередини. Не змивайте кондиціонер одразу, залиште його на 3–5 хвилин, інакше він не дасть потрібного ефекту. Після того, як кондиціонер побуде на волоссі достатньо часу, нанесіть шампунь. Він змиє кондиціонер із вашого волосся і зробить його чистим, не позбавляючи натуральних жирів і вологи.

І ще одна річ, яку потрібно пам’ятати. Коли ви миєте волосся у звичайному порядку (спочатку шампунь, потім кондиціонер), кондиціонер допомагає запечатати кутикулу й запобігти сплутуванню волоссю. Коли ви миєте волосся у зворотному порядку, кутикула залишається піднятою. Щоб запечатати її, треба ополоснути волосся прохолодною водою. Це зробить його більш слухняним і додасть йому приємного блиску.

Варто зауважити, що зворотне миття голови підходить не всім. Воно найкраще підходить для тонкого та жирного волосся, яке потребує зволоження та живлення без обтяжування. Зворотне миття також може бути корисним для кучерявого волосся, але це залежить від його структури. Наприклад, якщо ваше волосся дуже товсте і грубе, для нього краще підійде техніка «кондиціонер — шампунь — незмивний кондиціонер», оскільки вона допомагає утримувати вологу, або ковошінг (миття голови кондиціонером).

Також треба знати, що ця техніка працює з деякими засобами для догляду за волоссям працює краще, ніж з іншими, тому вам, можливо, доведеться поекспериментувати, щоб знайти засоби, які підходять саме вам.

Зрештою, зворотне миття не може повністю замінити звичайну процедуру миття голови, оскільки час від часу волосся потребує ретельного очищення, а ретельне очищення означає спочатку миття шампунем. Проте воно чудово підходить для тих днів, коли волосся здається особливо млявим і важким і потребує додаткового об’єму.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/916