Переваги вмивання оливковим милом

16.01.2024 09:04

Переваги вмивання оливковим миломБагато косметологів стверджують, що вмиватися милом — це абсолютно неправильно, оскільки воно сушить шкіру й порушує її природний pH-баланс. Однак мило буває різним. Дешеве мило з категорії мас-маркету дійсно може бути шкідливим для шкіри, але мило ручної роботи на основі натуральних олій — це зовсім інша справа. Наприклад, жінки Середземномор’я століттями використовували оливкове мило для догляду за шкірою.

Мило — один із найдавніших мийних засобів, відомих людству. Його виготовляють шляхом обробки рослинної олії або тваринного жиру лугом. Сьогодні тваринний жир рідко використовується в комерційному виробництві мила, і більшість мила виготовляється на основі суміші рослинних олій, іноді з додаванням поверхнево-активних речовин, таких як лауретсульфат натрію або лауретсульфат магнію.

Туалетне мило з мас-маркету зазвичай виготовляється з дешевих олій і часто містить синтетичні поверхнево-активні речовини, барвники та ароматизатори. Таке мило безпечно використовувати для миття рук (якщо тільки у вас не дуже суха або чутлива шкіра), але при використанні для вмивання воно може спричинити зневоднення, стягнутість, свербіння і лущення шкіри. Найкраще мило для догляду за шкірою виготовляється на основі високоякісних олій, таких як оливкова або кокосова, і не містить жодних зайвих добавок.

Оливкова олія використовується як основний інгредієнт для мила в Середземноморському регіоні впродовж тисячоліть. Одним із найстаріших різновидів мила на основі оливкової олії є алепське мило. Воно походить із сирійського регіону Левант і виготовляється гарячим способом з оливкової олії, лугу та лаврової олії. Хрестоносці привезли мило з оливкової олії до Європи в XIX столітті. Оливкове мило, вироблене в Іспанії, стало відомим як кастильське, а аналогічне мило, вироблене у Франції, називається марсельським.

Отже, які переваги вмивання оливковим милом? Насамперед, оливкова олія є одним із найбагатших джерел вітаміну Е. Цей вітамін є сильним антиоксидантом, який нейтралізує вільні радикали, запобігає передчасному старінню шкіри й діє як природний захисник.

Оливкове мило має нижчий рН, ніж більшість звичайних мил, завдяки чому підходить навіть людям із сухою або чутливою шкірою. Воно забезпечує делікатне очищення, пом’якшує шкіру, допомагає утримувати вологу, відновлює природну пружність і еластичність шкіру та захищає шкіру від вільних радикалів і шкідливого впливу довкілля.

Звичайно, багато залежить від того, який різновид і марку мила ви оберете. Перш ніж купувати оливкове мило, подивіться на список інгредієнтів. Справжнє оливкове мило в списку інгредієнтів оливкову олію та гідроксид натрію або калію (луг) або оливат натрію/оливат калію (солі жирних кислот оливкової олії, які утворюються при обробленні олії лугом). Інгредієнти, яких треба уникати, включають лауретсульфат натрію, лауретсульфат магнію та інші синтетичні ПАР.

Крім оливкової олії, мило може містити інші натуральні інгредієнти, які позитивно впливають на шкіру. Наприклад, багато рослинних екстрактів та ефірних олій мають антисептичні та заспокійливі властивості. Вони відновлюють природний рН шкіри, запобігають подразненню та запаленню, пригнічують ріст патогенних мікробів на поверхні шкіри та допомагають боротися з акне. Біла глина (каолін) та активоване вугілля підсилюють очищувальну дію мила. Вони вбирають надлишки жиру та допомагають видалити відмерлі клітини з поверхні шкіри.

Однак якщо у вас суха або чутлива шкіра, краще вибирати мило без ароматизаторів та інших додаткових інгредієнтів. Оливкове мило ручної роботи без запаху — один із найкращих засобів для очищення шкіри. Крім того, воно дешевше, ніж більшість засобів для вмивання, оскільки оливкова олія та луг — не найдорожчі інгредієнти.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/933