5 корисних властивостей шавлії для вашої шкіри та волосся

22.01.2024 09:07

5 корисних властивостей шавлії для вашої шкіри та волоссяШавлія використовується в кулінарії впродовж сотень років і є важливою приправою в багатьох кухнях. Але чи знали ви, що ця рослина також має низку косметичних властивостей? Сьогодні ми розкажемо, які саме це властивості і як можна використовувати шавлію в догляді за шкірою та волоссям.

Шавлія лікарська належить до родини глухокропивових; її «найближчими родичами» є базилік, лаванда, майоран, м’ята, розмарин, орегано та інші широко використовувані кулінарні трави. Більшість цих трав відзначаються високим вмістом ефірної олії, завдяки чому вони мають низку корисних для здоров’я властивостей. Наприклад, олія та екстракт шавлії використовуються в багатьох засобах особистої гігієни завдяки своїм антиоксидантним, протизапальним та іншим властивостям. Давайте дізнаємося більше про корисні властивості шавлії.

Антиоксидантні властивості

Антиоксиданти — це сполуки, які перешкоджають окисненню, а отже, зменшують вироблення вільних радикалів, що сприяють старінню шкіри. Завдяки високому вмісту антиоксидантів шавлія нейтралізує шкідливий вплив вільних радикалів і запобігає появі перших ознак старіння шкіри, таких як дрібні зморшки та втрата еластичності.

Антибактеріальні, протизапальні та антисептичні властивості

Шавлія пригнічує ріст патогенних бактерій на поверхні шкіри, а також запобігає запаленню і заспокоює подразнену шкіру. Це робить її ефективним засобом проти лупи, акне, екземи, псоріазу та деяких інших шкірних захворювань.

Стимуляційні властивості

Шавлія стимулює мікроциркуляцію в епідермісі та клітинний метаболізм. Краща циркуляція крові в шкірі вашого тіла означає профілактику целюліту. Що стосується догляду за волоссям, то кращий кровообіг означає, що волосяні фолікули отримують більше кисню та поживних речовин. Це призводить до зменшення випадіння волосся та більш активного росту.

Балансуючі властивості

Олія та екстракт шавлії підходять для всіх типів шкіри, але особливо рекомендуються для догляду за жирною та комбінованою шкірою завдяки своїм балансуючим властивостям. Шавлія допомагає регулювати вироблення шкірного сала в шкірі та збалансувати її рН. Як результат, косметичні засоби із шавлією запобігають закупорюванню пор, висипанням та жирному блиску обличчя.

Відновлювальні властивості

Ополіскувач для волосся із шавлією можна використовувати для оживлення сухого та тьмяного волосся. Він робить волосся сильнішим і густішим, покращує його еластичність і гнучкість, а також повертає йому природний блиск.

Як використовувати шавлію для шкіри та волосся

Є безліч засобів для догляду за шкірою та волоссям на основі шавлії, але якщо ви полюбляєте косметику, зроблену своїми руками, можете спробувати ці рецепти із сушеною шавлією або ефірною олією шавлії.

Тонік для жирної шкіри / ополіскувач для волосся із шавлією. Заваріть столову ложку сушеного листя шавлії в чашці води. Дайте настоятися пів години, процідіть і дайте охолонути. Нанесіть тонік на обличчя та шию за допомогою ватного диска. Також можна використовувати цю суміш як ополіскувач для волосся, щоби позбутися лупи та відновити природний блиск.

Незмивний спрей для волосся із шавлією та розмарином. У поєднанні з розмарином шавлія покращує текстуру волосся, робить його більш слухняним та полегшує розчісування та укладання. Змішайте жменю листя шавлії з такою ж кількістю розмарину. Залийте приблизно чашкою води, доведіть до кипіння і дайте покипіти на маленькому вогні впродовж. Дайте суміші настоятися протягом трьох годин і процідіть. Перелийте в пляшку з пульверизатором і наносіть на волосся перед укладанням.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/938