6 корисних властивостей амли для шкіри та волосся

12.02.2024 08:56

6 корисних властивостей амли для шкіри та волоссяУпродовж століть і навіть тисячоліть жителі Індійського субконтиненту використовували різні місцеві рослини в медичних і косметичних цілях. Наприклад, амла широко використовується в традиційній індійській медицині (аюрведі) завдяки своїм антиоксидантним властивостям. Окрім лікувальних властивостей, амла має низку корисних властивостей для шкіри та волосся.

Амла (Phyllanthus emblica), також відома як індійський аґрус, ембліка або міробалан, — це невисоке листяне дерево з їстівними плодами, що мають однойменну назву. Плоди досить волокнисті й мають кислуватий смак із гіркими та терпкими нотками. Вони цінуються за високий вміст аскорбінової кислоти та дубильних речовин, які надають цим фруктам антиоксидантних властивостей.

Порошок (сушені та подрібнені плоди) та олія амли широко використовуються в догляді за шкірою та волоссям. Вважається, що ця рослина прискорює ріст волосся, бореться зі старінням шкіри, освітлює колір обличчя, усуває акне тощо. Давайте дізнаємося більше про косметичні властивості цієї аюрведичної рослини і про те, як її можна використовувати для догляду за шкірою та волоссям.

Має антивікові властивості

Як ми вже згадували вище, амла багата на антиоксиданти, а антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які вважаються однією з основних причин старіння шкіри. Маски для обличчя з амлою допомагають запобігти передчасному утворенню зморшок, зменшити вже наявні неглибокі зморшки, борються з пігментацією, стимулюють вироблення колагену для підтримання природної еластичності шкіри, а також надають шкірі природного сяйва.

Бореться з акне

Акне — це шкірне захворювання, спричинене поєднанням закупорених пор і бактерій, що розмножуються на поверхні шкіри. Амла усуває обидві причини акне: з одного боку, вона нормалізує виділення шкірного сала й відновлює водно-жировий баланс шкіри, запобігаючи закупорюванню пор; з іншого боку, вона вбиває хвороботворні бактерії і запобігає запаленню завдяки своїм антисептичним і протизапальним властивостям. Крім того, амла відлущує і очищає шкіру, освітлює колір обличчя і запобігає появі жирного блиску протягом дня.

Зменшує розмір пор

Завдяки своїм в’яжучим властивостям амла звужує розширені пори і відновлює пружність та еластичність шкіри. Якщо у вас жирна шкіра, можна приготувати маску для обличчя, змішавши порошок амли з трояндовою водою. Якщо у вас суха шкіра, додайте до суміші трохи олії солодкого мигдалю або оливкової олії, або використайте замість трояндової води грецький йогурт або нежирну сметану.

Запобігає появі лупи

Олія амли — популярний засіб для лікування шкіри голови. Вона запобігає сухості шкіри голови, знімає свербіж і лущення, а також вбиває бактерії та грибки, що спричиняють лупу. Якщо у вас жирна шкіра голови, можна замінити олію на порошок амли, змішаний із водою. Маски для волосся з порошком амли такі ж ефективні, як і олія, але вони не зроблять ваше волосся жирним і неохайним.

Зміцнює волосся і прискорює його ріст

Масаж шкіри голови з олією амли посилює мікроциркуляцію в шкірі голови та покращує живлення волосяних фолікулів, стимулюючи ріст сильнішого та здоровішого волосся. Щоб досягти гарних результатів, масажуйте шкіру голови з підігрітою олією амли принаймні раз на тиждень. Якщо у вас немає олії амли, можна зробити масажну олію своїми руками, змішавши порошок амли з розтопленою кокосовою олією.

Кондиціонує волосся

Якщо залити порошок амли водою, залишити на ніч, а потім процідити настій, його можна використовувати як ополіскувач для волосся. Настій амли діятиме як природний кондиціонер, забезпечуючи волосся поживними речовинами й роблячи його більш м’яким і слухняним. Однак потрібно пам’ятати, що амла може забарвлювати волосся, цей кондиціонер треба використовувати з обережністю, якщо у вас світле волосся. Але брюнеткам немає про що турбуватися.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/965