Рослинні інгредієнти в косметиці та їхні переваги

14.02.2024 09:08

Рослинні інгредієнти в косметиці та їхні перевагиЛюди використовували різні рослини в лікарських цілях упродовж тисячоліть, і перші косметичні засоби також були засновані на рослинних інгредієнтах. Хоча сучасні косметичні засоби дуже відрізняються від тих перших засобів для догляду за шкірою та волоссям, найкращі з них містять рослинні інгредієнти. Що саме ми маємо на увазі під рослинними косметичними інгредієнтами і які їхні переваги?

Рослинний (ботанічний) інгредієнт — це компонент засобу особистої гігієни або косметичного засобу, видобутий із рослинної сировини. Історично різні частини рослин (стебла, листя, квіти, коріння, насіння, плоди) використовувалися для виробництва натуральних барвників, поверхнево-активних речовин, зволожувачів тощо. Наприклад, деякі види рослин багаті на сапоніни — клас хімічних сполук із поверхнево-активними властивостями. Ці рослини можна використовувати як натуральні засоби для прання або шампуні.

Ботанічні інгредієнти класифікуються на основі їхньої хімічної структури та властивостей, а також способу отримання з рослин. Основні групи таких інгредієнтів включають рослинні олії (також відомі як базові або олії-носії), ефірні олії, рослинні екстракти, квіткові води (рослинні дистиляти, гідролати), соки, порошки тощо. Хоча класифікація здається досить чіткою, у ній усе ж є деякі нюанси. Наприклад, низка інгредієнтів, які зазвичай називають оліями (реп’яхова олія, олія моної тощо), насправді є олійними екстрактами на основі олії, отриманими настоюванням частин рослин (наприклад, коріння або квітів) в олії-носії.

Хоча рослинні інгредієнти завжди використовувалися в косметиці, за останні кілька десятиліть вони стали набагато більш популярними завдяки стандартизації та контролю якості в галузі, новим дослідженням у фармацевтичній та косметичній промисловості, а також зростанню кількості екологічно свідомих споживачів, які віддають перевагу косметичним засобам та засобам особистої гігієни, виготовленим із безпечних і натуральних інгредієнтів.

Отже, у чому ж полягають основні переваги рослинних інгредієнтів? Насамперед властивості рослин та інгредієнтів рослинного походження ретельно вивчені й добре зрозумілі. Якщо у вас немає алергії, ваш організм буде добре реагувати на більшість рослинних інгредієнтів. Ба більше, він автоматично знає, як переробити їх із максимальною користю, оскільки вони натуральні.

Продукти на рослинній основі, як правило, м’якше впливають на шкіру, ніж синтетичні інгредієнти, і вони переважно вважаються безпечними для людей із чутливою шкірою. Однак треба пам’ятати, що «натуральний» не обов’язково означає «сумісний». Алергія може бути дуже непередбачуваною, тому завжди треба випробувати косметичний продукт на невеликій ділянці шкіри перед використанням.

По-друге, рослинні інгредієнти багаті на воду, вітаміни, антиоксиданти — іншими словами, усі речовини, необхідними для життя рослини. У правильно підібраній комбінації інгредієнтів є все для здоров’я та сяйва шкіри. Для кожної потреби шкіри знайдеться свій рослинний інгредієнт: олії-носії живлять і зволожують шкіру, екстракти можуть мати заспокійливі, регенераційні, відновлювальні та інші властивості, ефірні олії вбивають хвороботворні мікроби й запобігають запаленню тощо.

Звичайно, не всі рослинні інгредієнти однаково корисні. Якість сировини та спосіб екстракції мають великий вплив на вміст активних речовин у кінцевому продукті, а також на його загальну якість. Найкращий спосіб переконатися, що ваші засоби для догляду за шкірою відповідають вимогам — вибирати бренди, які використовують сертифіковані органічні інгредієнти. У Сполучених Штатах Америки органічні продукти сертифікуються Міністерством сільського господарства США (USDA), а в Європі є низка державних і приватних органів сертифікації органічних продуктів.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/967