У чому різниця між емолентами, гумектантами та оклюзивами?

23.02.2024 09:09

У чому різниця між емолентами, гумектантами та оклюзивами?Усі зволожувальні креми (або принаймні всі якісні зволожувальні креми) містять три типи інгредієнтів, які допомагають підтримувати оптимальний рівень зволоженості шкіри: емоленти, гумектанти та оклюзиви. Працюючи разом, вони доповнюють один одного для досягнення найкращого ефекту. У чому різниця між цими трьома категоріями інгредієнтів і чому кожна з них важлива?

Гумектанти (хумектанти, зволожувачі)

Почнемо з гумектантів, адже саме вони відповідають за утримання вологи в шкірі. Гумектанти — це гігроскопічні речовини, які поглинають воду з повітря і утримують її в шкірі, допомагаючи їй підтримувати оптимальний рівень вологи.

До найпоширеніших гумектантів у засобах для догляду за шкірою належать гліцерин та інші цукрові спирти (ксиліт, сорбіт тощо), гліколі (бутиленгліколь, пропіленгліколь тощо), сечовина (карбамід), гіалуронова кислота (або її похідне гіалуронат натрію), молочна кислота, колаген, деякі рослинні олії, мед та гель алое вера.

Емоленти (пом’якшувачі)

Емоленти — це інгредієнти, які пом’якшують шкіру й утворюють на її поверхні невидимий захисний шар, що запобігає втраті вологи, поглинутій гумектантами. Крім того, вони роблять шкіру більш гладенькою, запобігають лущенню, покращують пружність та еластичність шкіри й забезпечують її захист від негативних чинників довкілля.

До емолентів, які можна знайти в засобах для догляду за шкірою, належать петролатум, мінеральна олива, рідкий парафін, ланолін, сквален і сквалан, тригліцериди, деякі жирні спирти (цетиловий, стеариловий, цетеариловий) та їхні ефіри (ізопропілміристат, ізопропілпальмітат), стеаринова кислота, поліетиленгліколь (ПЕГ), силікони (диметикон, циклометикон) та інші.

Більшість рослинних олій мають одночасно зволожувальні та пом’якшувальні властивості: вони притягують вологу до зовнішнього шару шкіри, а потім утримують її там, роблячи шкіру більш м’якою і гладенькою. Ще одним поширеним інгредієнтом, який одночасно є зволожувачем і пом’якшувачем, є пантенол.

Оклюзиви (бар’єрні інгредієнти)

Оклюзиви — це, по суті, «просунуті пом’якшувачі» (насправді, грань настільки тонка, що деякі косметичні інгредієнти класифікуються і як емоленти, і як оклюзиви, залежно від того, кого ви запитаєте). Вони створюють фізичний бар’єр на поверхні шкіри, щоб запечатати вологу й захистити шкіру від агресивних зовнішніх чинників.

Деякі поширені оклюзиви інгредієнти — це важкі силікони, петролатум, лецитин, віск (бджолиний віск, віск карнауби, канделильский віск, соняшниковий віск, різні квіткові воски тощо.) і щільні рослинні олії (ші, какао, кокоса, манго тощо).

Оклюзиви чудово захищають шкіру, але треба пам’ятати, що деякі з них є комедогенними, тобто можуть забивати пори і спричиняти висипання. Це не означає, що треба уникати всіх оклюзивів, просто будьте обережні, коли випробовуєте новий продукт, особливо якщо у вас жирна, комбінована або проблемна шкіра.

Підсумок

Найкращі зволожувальні креми містять комбінацію всіх трьох типів інгредієнтів: гумектанти поглинають вологу, емоленти утримують її, а оклюзиви забезпечують захист. Якщо ви хочете вибрати якісний зволожувальний крем, краще уважно вивчити список інгредієнтів, щоб дізнатися, які саме зволожувачі, пом’якшувачі та оклюзиви він містить, щоби зрозуміти, чи він вам підходить.

Наприклад, похідні нафти та деякі силікони можуть залишати відчуття липкої або слизької плівки на шкірі. Якщо вам таке не подобається, обирайте зволожувальні засоби з більш легкими інгредієнтами, такими як натуральні олії та воски. Деякі оклюзиви, як ми вже згадували вище, можуть бути комедогенними й тому не дуже підходять для деяких типів шкіри.

Суть у тому, що треба вирішити, які інгредієнти найкраще для вас підходять, виходячи з вашого типу шкіри та її потреб. Наприклад, якщо у вас жирна шкіра, вам можуть знадобитися зволожувальні засоби з більшим відсотком гумектантів, тоді як суха шкіра потребує всіх трьох типів інгредієнтів. Ключ до ідеального догляду за шкірою — знайти правильний баланс і дотримуватися його.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/973