Кремові дезодоранти: безпечна та натуральна альтернатива звичайним дезодорантам

27.02.2024 09:15

Кремові дезодорантиЗапах поту більшість людей вважають неприємним і тому намагаються замаскувати, зменшити або запобігти його появі. На щастя, є широкий вибір дезодорантів та антиперспірантів, які допомагають впоратися із цією проблемою. Однак не всі вони безпечні для здоров’я, особливо якщо у вас чутлива шкіра. Якщо ви шукаєте альтернативу дезодорантам мас-маркету, зверніть увагу на кремові дезодоранти.

Насамперед давайте з’ясуємо, як звичайні дезодоранти та антиперспіранти можуть бути шкідливими. Справа в тому, що більшість дезодорантів мас-маркету містять активні інгредієнти, які в деяких ситуаціях можуть спричинити певні проблеми зі здоров’ям. Звісно, ці інгредієнти не є токсичними, інакше їх би давно заборонили, але й на 100 % безпечними їх назвати не можна.

Антиперспіранти, наприклад, зазвичай містять солі алюмінію, які фізично запобігають потовиділенню, що є шкідливим для здоров’я, оскільки потовиділення є важливим механізмом терморегуляції. Звичайні дезодоранти можуть містити спирт, який спричиняє сухість і подразнення шкіри, і триклозан, який може підвищувати стійкість бактерій до протимікробних препаратів.

Кремові дезодоранти, також відомі як дезодоранті-креми, мають дві основні відмінності від більшості звичайних дезодорантів та антиперспірантів: вони мають кремоподібну текстуру (що очевидно з назви) і складаються з натуральних інгредієнтів, які борються з бактеріями, що спричиняють неприємний запах, і піклуються про вашу шкіру. Найкращі кремові дезодоранти не містять солей алюмінію або будь-яких інших «сумнівних» інгредієнтів.

Більшість кремових дезодорантів зазвичай мають текстуру густого крему, звідси й назва. Щоб досягти такої текстури, вони зазвичай містять суміш рослинних олій (наприклад, олія ші, кокосова олія, олія какао) та бджолиного або іншого воску. Завдяки цьому кремові дезодоранти дуже легко вбираються, і не залишають відчуття липкості під пахвами (або на інших частинах тіла) або слідів на одязі.

Для боротьби з неприємним запахом тіла дезодоранти містять кілька типів активних інгредієнтів, зокрема абсорбенти та антибактеріальні засоби. Природні абсорбенти, що використовуються в дезодорантах, включають крохмаль, харчову соду, порошок магнію, трав’яні порошки, глину й навіть порошок активованого вугілля. Вони поглинають надлишок поту з поверхні шкіри, не впливаючи на потовиділення, що робить їх безпечнішими для здоров’я, ніж антиперспіранти.

Антибактеріальні засоби, які можна знайти в кремових дезодорантах, — це оксид цинку, саліцилова кислота та ефірні олії. Оксид цинку широко використовується в медицині для лікування різних шкірних захворювань, таких як акне, попрілості, лупа та екзема. Він вбиває хвороботворні бактерії, дезодорує і навіть захищає шкіру від ультрафіолету. Оксид цинку вважається безпечним навіть для немовлят.

Саліцилова кислота — це BHA (бета-гідроксикислота), яка вбиває бактерії і м’яко відлущує відмерлі клітини шкіри. Її використовують для лікування акне, псоріазу, екземи, лупи та деяких інших шкірних захворювань. Саліцилову кислоту можна знайти в Орієнтовному переліку основних лікарських засобів, розробленому ВООЗ, що підтверджує, що вона не тільки ефективна, але й безпечна.

Нарешті, ефірні олії — одні з найдавніших антибактеріальних засобів, відомих людству. Вони не тільки вбивають бактерії, які спричиняють неприємний запах поту, і запобігають запаленню, але й надають дезодоранту легкого, тонкого аромату, який не буде конфліктувати з вашими парфумами або засобами особистої гігієни.

Хороші кремові дезодоранти захистять вас від неприємного запаху на цілий день. Хоча вони не зупиняють потовиділення, вони поглинають принаймні частину поту. Крім того, багато кремових дезодорантів містять інгредієнти із заспокійливими та регенераційними властивостями, які знімають подразнення після гоління і навіть прискорюють загоєння порізів від бритви. Деякі виробники навіть стверджують, що їхні кремові дезодоранти можна використовувати для лікування попрілостей.

Коротше кажучи, кремові дезодоранти — ідеальний вибір для тих, хто хоче позбутися неприємного запаху поту, не блокуючи при цьому потовиділення і не ризикуючи заробити подразнення. Але треба пам’ятати, що організму може знадобитися деякий час, щоб адаптуватися після переходу на кремовий дезодорант. Але коли це станеться, ви, можливо, більше ніколи не захочете повертатися до свого старого дезодоранту із супермаркету.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/975