Як визначити свій тип шкіри

15.03.2024 09:04

Як визначити свій тип шкіриЯкщо ви хочете правильно доглядати за своєю шкірою, важливо визначити її тип. Знання свого типу шкіри допоможе вам підібрати правильні засоби для догляду, які збережуть здоров’я та красу вашої шкіри. Є чотири основні типи шкіри: нормальна, жирна, суха та комбінована. Давайте з’ясуємо, чим вони відрізняються один від одного і як визначити свій тип шкіри.

Нормальна шкіра

Нормальна шкіра має оптимальний гідроліпідний баланс (баланс вологи та жиру), тобто вона не надто жирна й не надто суха. Вона характеризується дрібними, майже невидимими порами, м’якою і гладенькою текстурою, здоровим і свіжим кольором обличчя, а також незначною кількістю або відсутністю недосконалостей, таких як чорні цятки, пігментні плями тощо. Як правило, нормальна шкіра не схильна до чутливості та висипань.

Суха шкіра

Суха шкіра виробляє менше себуму (шкірного сала), ніж нормальна. Як наслідок, вона має проблеми з утриманням вологи та захистом від зовнішніх впливів. Помірно суха шкіра може відчуватися стягнутою і мати тьмяний вигляд. Вона також характеризується низькою еластичністю. Дуже суха шкіра схильна до шорсткості, лущення, почервоніння та свербіння. Якщо належним чином її не зволожувати, на ній можуть навіть з’явилися мікротріщини. Цей тип шкіри найбільш схильний до підвищеної чутливості.

Жирна шкіра

Жирна шкіра характеризується надмірним виробленням шкірного сала. Вона має розширені пори, які добре помітні й можуть закупорюватися, що призводить до появи комедонів (вугрів і чорних цяток). Жирна шкіра зазвичай має глянцевий блиск і може виглядати тьмяною, якщо ви недостатньо часто робите пілінг. Цей тип шкіри більш схильний до висипань і запалень, ніж інші типи.

Комбінована шкіра

Люди з комбінованою шкірою мають два типи шкіри на обличчі: жирну в так званій Т-зоні (лоб, ніс, підборіддя) і нормальну або суху шкіру на щоках і вилицях. Зазвичай шкіра в Т-зоні блищить, а на шкіра на щоках та вилицях у той самий час може лущитися. Комбінований тип шкіри схильний до висипань і підвищеної чутливості, залежно від ділянки, режиму догляду та інших чинників.

Як визначити свій тип шкіри

Якщо ці описи не допомогли вам визначити свій тип шкіри, спробуйте провести простий тест. Зніміть макіяж з обличчя, вмийтеся м’яким очищувальним засобом і промокніть шкіру насухо. Не наносьте жодних косметичних засобів і зачекайте годину. Потім притисніть чисту паперову серветку до різних ділянок обличчя і перевірте, скільки жиру вона ввібрала. Якщо на серветці мало або зовсім немає жирних плям, ваша шкіра, ймовірно, суха. Якщо є помірна кількість себуму, швидше за все, у вас нормальна шкіра. Якщо жирних плям багато, а лоб навіть після серветки виглядає блискучим, у вас жирна або комбінована шкіра.

Усе ще не впевнені, який у вас тип шкіри? Зверніться до косметолога, який допоможе вам визначити ваш тип шкіри та підібрати відповідні засоби для догляду.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/999