4 корисні властивості меду для вашої шкіри

04.04.2024 09:14

4 корисні властивості меду для вашої шкіриМед здавна використовується в усьому світі як продукт харчування, популярний народний засіб для лікування ран та опіків, а також як засіб для підвищення імунітету. Подейкують, що Клеопатра використовувала мед як косметичний засіб, щоб зберегти молодість і сяйво своєї шкіри. Ми, мабуть, ніколи не дізнаємося, чи це правда, але мед дійсно має низку корисних властивостей для шкіри.

#1. Мед зволожує та живить шкіру

Мед багатий на вітаміни групи В (рибофлавін, ніацин, пантотенова кислота, вітамін В6, фолієва кислота) і вітамін С, а також низку мінералів (кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк). Завдяки їм цей дивовижний продукт глибоко живить і кондиціонує шкіру. Крім того, він діє як зволожувач, притягуючи вологу з повітря і допомагаючи зберігати її в шкірі.

#2. Мед чудово підходить для лікування та профілактики акне

Мед має природні антибактеріальні та антисептичні властивості, завдяки яким запечатаний мед може не псуватися тисячі років, оскільки більшість мікроорганізмів просто не зможуть у ньому розвиватися! Завдяки своїй антимікробній та протизапальній дії мед є чудовим інгредієнтом домашніх засобів для лікування висипань та запалень. Ви можете приготувати маску для обличчя з медом від прищів або просто нанести трохи меду на кожен прищик, щоб зняти запалення.

#3. Мед можна використовувати як м’який ексфоліант

Мед в основному складається із цукрів, таких як глюкоза і фруктоза. Свіжий мед — це рідина, але цукри, які він містить, із часом кристалізуються, що робить його чудовим відлущувальним засобом для чутливої шкіри. Він схожий на цукровий скраб, але набагато м’якший, оскільки кристали глюкози в меді дуже крихітні. Вони починають розчинятися під час нанесення на шкіру, створюючи дуже делікатний ефект пілінгу.

Використовувати мед замість скрабу дуже просто: просто нанесіть трохи меду на вологу шкіру, помасажуйте її круговими рухами, залиште мед на кілька хвилин для додаткового зволоження та живлення, а потім змийте його теплою водою.

#4. Мед освітлює шкіру і зменшує рубці

Завдяки своїм протизапальним та антиоксидантним властивостям мед сприяє процесу загоєння, запобігаючи появі шрамів від акне. А органічні кислоти, які містяться в меді, допомагають усунути відмерлі клітини шкіри, через які вона виглядає тьмяною, а також освітлюють пігментні плями. У результаті використання меду допоможе вам вирівняти колір обличчя та відновити здорове сяйво шкіри.

Бонус: Що потрібно пам’ятати про використання меду для догляду за шкірою обличчя

Як і більшість продуктів бджільництва, мед є потенційним алергеном, то ж якщо у вас алергія на мед, наносити його на шкіру, звісно, не можна. Але навіть якщо у вас ніколи не було алергічної реакції після вживання меду, однаково варто спробувати його на невеликій, непомітній ділянці шкіри, щоби переконатися, що не буде почервоніння, свербіння, печіння або інших побічних реакцій.

Ще одна річ, яку треба пам’ятати про мед — це те, що він втрачає більшість своїх корисних властивостей при нагріванні або пастеризації. Якщо вам потрібно підігріти застиглий мед перед нанесенням на обличчя, просто розітріть його між долонями замість того, щоб нагрівати на плиті або в мікрохвильовці.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1032