5 потенційних алергенів, які трапляються в косметиці

26.04.2024 09:13

5 потенційних алергенів, які трапляються в косметиціБагато косметичних інгредієнтів можуть спричиняти різні типи алергічних реакцій, від легкого подразнення до атопічного дерматиту. Вони не обов’язково шкідливі самі по собі; просто деякі люди більш чутливі до певних інгредієнтів, ніж інші. Пропонуємо список потенційних алергенів, про які варто знати, якщо у вас чутлива шкіра.

Ароматизатори

Більшість косметичних продуктів, за винятком тих, що позначені як «без ароматизаторів» або «без запаху», містять певні ароматизатори, оскільки споживачі зазвичай хочуть, щоб їхня косметика приємно пахла. Зазвичай у списку інгредієнтів вони позначаються як fragrance або parfum (хоча деякі виробники пишуть у списку інгредієнтів конкретні ароматичні сполуки, наприклад, citronellol, hydroxycitronellal, geraniol, linalool, limonene, citral, benzyl salicylate тощо).

Ароматизатори, що використовуються в косметиці, засобах особистої гігієни та побутовій хімії, можуть містити кілька десятків ароматичних сполук, деякі з яких можуть спричиняти алергічні реакції. І ми не обов’язково маємо на увазі синтетичні ароматизатори; багато людей мають алергію на натуральні ефірні олії та їхні компоненти, які широко використовуються як ароматизатори в натуральній та органічній косметиці.

Якщо у вас чутлива шкіра, треба бути обережними з косметичними засобами, які містять ароматизатори (тобто з більшістю косметичних продуктів), і, можливо, навіть подумати про перехід на косметику без ароматизаторів.

Ланолін

Ланолін — це віск, отриманий з овечої вовни. Він широко використовується в косметиці завдяки своїм пом’якшувальним і оклюзійним властивостям; ланолін утримує вологу й допомагає захистити шкіру від впливу довкілля.

Ланолін має складний склад, який включає приблизно від 8 000 до 20 000 різних типів ефірів, через що важко визначити, які саме його компоненти є причиною алергічних реакцій. Крім того, різні виробники використовують різні методи очищення при виробництві ланоліну. Це пояснює, чому деякі продукти з ланоліном спричиняють алергічні реакції, а деякі — ні.

Якщо ваша шкіра не дуже чутлива, продукти з високоочищеним ланоліном, ймовірно, безпечні для вас. Поширеними альтернативами ланоліну для людей із чутливою шкірою є високоочищений петролатум та рослинні олії (кокосова олія, олія ши, олія какао тощо).

Сечовина

Сечовина, також відома як карбамід, є високоефективним зволожувачем і пом’якшувачем. Креми, що містять сечовину, широко використовуються для догляду за сухою і огрубілою шкірою, боротьби зі свербінням та лущенням і навіть лікування деяких шкірних захворювань, таких як екзема, псоріаз, дерматит і кератоз.

Однак дослідження показали, що сечовина може подразнювати шкіру. Компанія Cosmetic Ingredient Review (CIR) довела, що сечовина безпечна для використання в косметиці та засобах особистої гігієни в низьких концентраціях. Отже, суть у тому, що засоби для догляду за шкірою із сечовиною, як правило, не є алергенними, але є мікроскопічна ймовірність того, що вони можуть спричинити індивідуальну реакцію.

Пропіленгліколь

Пропіленгліколь — це органічна сполука, яка зазвичай використовується в косметиці як розчинник. Він практично не подразнює шкіру; CIR визнала його безпечним для використання в концентрації до 50 %. Однак вони також з’ясували, що люди з пошкодженим шкірним бар’єром мають вищий ризик отримати подразнення або алергічну реакцію навіть при низьких концентраціях пропіленгліколю. Якщо у вас коли-небудь були алергічні реакції на косметику, вам, ймовірно, варто триматися подалі від цього інгредієнта.

Рослинні екстракти та ефірні олії

Рослинні інгредієнти не такі вже й безпечні, як стверджують деякі бренди натуральної та органічної косметики. Більшість рослинних екстрактів та ефірних олій мають складний склад і можуть спричинити сенсибілізацію, подразнення і навіть алергічний контактний дерматит у людей із чутливою шкірою. Чайне дерево, м’ята, хна, цитрусові, лемонграс, гвоздика, евкаліпт та іланг-іланг — усі ці рослини є в списку потенційних алергенів, які можуть спричиняти шкірні реакції.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1069