5 порад щодо догляду за комбінованою шкірою

29.04.2024 09:00

5 порад щодо догляду за комбінованою шкіроюВ інтернеті є безліч статей про догляд за сухою або жирною шкірою, але велика кількість людей насправді мають комбіновану шкіру, тобто жирну або схильну до жирності в Т-зоні (ніс і лоб) і суху або схильну до сухості на щоках і вилицях. Догляд за цим типом шкіри може бути складним, але цілком реально зробити так, щоби шкіра завжди виглядала свіжою та здоровою. Пропонуємо 5 рекомендацій щодо догляду за комбінованою шкірою.

Використовуйте м’які засоби для вмивання

Деякі люди використовують агресивні очищувальні засоби для боротьби із жирним блиском, але такий підхід ніколи не приносить користі. Такі засоби для вмивання ще більше зневоднюють сухі ділянки шкіри, що призводить до почервоніння, свербіння та лущення, а жирні ділянки змушують виробляти ще більше шкірного сала, щоб утримати вологу. Як наслідок, замість того, щоб збалансувати шкіру, вони погіршують її стан. З іншого боку, м’які очищувальні засоби ідеально підходять для комбінованої шкіри. Якщо у вас більше сухих, ніж жирних ділянок, обирайте очищувальний лосьйон або крем; якщо жирних ділянок більше, ніж сухих, обирайте очищувальний гель або пінку із нейтральним рівнем рН.

Обирайте правильні активні інгредієнти

Кожен косметичний продукт містить активні інгредієнти, які виконують певне завдання. Вам треба обирати засоби, що містять інгредієнти, які вирішують найпоширеніші проблеми зі шкірою. Наприклад, вітамін С і арбутин борються з тьмяним кольором обличчя і пігментацією, альфа-гідроксикислоти (АНА) покращують текстуру шкіри й допомагають усунути комедони, ретинол запобігає появі передчасних зморшок тощо. Будь ласка, уважно прочитайте інструкцію перед застосуванням продукту. Деякі засоби можна наносити на все обличчя, тоді як інші призначенні для точкового нанесення (наприклад, для підсушування прищиків).

Використовуйте зволожувальний крем з інгредієнтами, що утримують вологу

Щоб ваша шкіра залишалася зволоженою, вам потрібен зволожувальний крем, який містить інгредієнти, що утримують воду, наприклад, гіалуронову або молочну кислоту. Такі інгредієнти називаються хумектантами/гумектантами (humectants). Вони витягують вологу з повітря і утримують її в шкірі. Якщо вашій шкірі не вистачає вологи взимку, вам потрібен зволожувальний крем, який також містить оклюзиви та емоленти для захисту та живлення шкіри (кераміди, рослинні олії, натуральний зволожувальний фактор — NMF). Майте на увазі, що текстура косметичного засобу не обов’язково залежить від його інгредієнтів, але щільні креми зазвичай містять більше олій і восків, ніж легкі креми та гелі.

Не наносьте глиняні маски на все обличчя

Глиняні маски — чудовий спосіб контролювати жирний блиск, заспокоїти запалення та позбутися чорних цяток і прищів. На жаль, вони також роблять суху шкіру ще сухішою. Якщо у вас комбінована шкіра, глиняні маски треба наносити на Т-зону, але не на щоки, особливо якщо шкіра там суха, стягнута й лущиться.

Не використовуйте агресивні засоби для контролю вироблення шкірного сала

Як ми вже згадували вище, багато людей із жирною або комбінованою шкірою використовують агресивні засоби (наприклад, тоніки на спиртовій основі), щоб контролювати вироблення шкірного сала і збалансувати шкіру. Однак це ніколи не працює. Такі засоби лише зневоднюють шкіру й завдають їй стресу. У відповідь сальні залози починають виробляти ще більше шкірного сала, щоб забезпечити необхідне зволоження та захист. «М’який» не означає «неефективний»: є безліч продуктів та інгредієнтів, які виконують свою роботу, не позбавляючи шкіру вологи та захисту, вам просто потрібно знайти ті, що підходять саме вам.

За матеріалами: https://anydayguide.com/post/1070