Як підібрати поєднання кольорів в одязі? Популярні схеми колірного кола

01.09.2023 14:30

Як підібрати поєднання кольорів в одязі? Популярні схеми колірного кола Однотонний образ може виглядати нудно, а багатобарвний — надто строкатим, тому стилісти рекомендують поєднувати в середньому від 2 до 4 кольорів при виборі одягу. Але як же підібрати поєднання кольорів в одязі, щоб вийшла гармонійний лук? Які є схеми та палітри? Давайте це з'ясуємо зараз.

Основним інструментом у підборі поєднань кольорів для одягу (і не тільки) є сьогодні колірне коло Іттена — одна з умовних форм представлення кольорів видимого спектру. Це коло складається з 12 кольорів, розділених на первинні, вторинні та третинні, і назване ім'ям швейцарського художника Йоганнеса Іттена, який запропонував таку модель.

Первинні кольори кола Іттена — це синій, жовтий і червоний, які при попарному змішуванні між собою дають, відповідно, зелений, помаранчевий та фіолетовий кольори, що називаються вторинними. При подальшому змішуванні первинних та вторинних сусідніх кольорів між собою утворюються третинні.

Колірне коло Іттена перетворюється на колірне «колесо», якщо до кольорів додаються ще параметри яскравості та насиченості: чим ближче до центру колеса, тим вища яскравість і менша насиченість кожного кольору. Завдяки такому доповненню вдається охопити більше різних відтінків та збільшити можливу кількість поєднань.

За допомогою колірного кола або колеса Іттена прийнято підбирати гармонійні поєднання кольорів для одягу, використовуючи різні схеми. Найпоширенішими з них є аналогові, монохромні, комплементарні та тріадні, які можуть бути застосовані до поєднань з 2-3 кольорів, а також тетради, комплементарно-аналогові, схеми «акцент аналогії» та ще низка інших, що застосовують по відношенню до 4 кольорів.

Аналогова колірна схема

Така схема передбачає поєднання 2 і більше сусідніх кольорів у колі. Вона дуже проста в застосуванні при підборі поєднання кольорів для одягу: потрібно взяти в якості відправної точки якийсь колір і вибрати в колі ліворуч або праворуч від нього наступних 1-3 кольори. На цьому підходяща гармонійна палітра і готова.

Монохромна колірна схема

Така схема дуже схожа на попередню, але при виборі кольорів потрібно рухатися по колу не вправо-вліво, а вниз-вгору, підбираючи тим самим кілька різних за яскравістю та насиченістю відтінків одного й того ж кольору. Монохромна схема одна з найпростіших і найуніверсальніших, за її допомогою можна поєднувати досить велику кількість відтінків, при необхідності «розбавляючи» палітру нейтральними білим, чорним або сірим кольором.

Комплементарна колірна схема

За такої схеми поєднуються кольори, що знаходяться один від одного на протилежних кінцях кола Іттена. Достатньо вибрати базовий колір і подумки провести через нього пряму лінію до протилежного боку кола — колір, який там буде, стане комплементарним. Схема підходить в першу чергу для поєднання двох кольорів, при цьому базовий колір підбирається для портретної зони (з урахуванням кольоротипу зовнішності), а комплементарний - для аксесуарів, взуття або «низу».

Тріадні схеми

Тріадні колірні схеми в колі (колесі) Іттена — одні з найбільш широко використовуваних, як можна здогадатися, вони застосовуються, коли потрібно поєднувати між собою 3 кольори. Класична тріада передбачає, що в колірне коло вписується рівнобедрений трикутник, на вершинах якого і будуть потрібні кольори. А контрастна тріада, зі свого боку, передбачає вибір двох сусідніх кольорів на колі з одного боку та 1 комплементарного – з протилежного.

Тетрадні схеми

Тетради — це поєднання із 4 кольорів і вони, мабуть, найскладніші для початківців. Для таких схем в колірний круг вписується уявний квадрат або прямокутник, на вершинах яких і знаходяться потрібні кольори. Щоправда, аби підсумкове поєднання вийшло гармонійним, важливо правильно розподілити «ролі» для кожного кольору: лише один із 4 кольорів має бути домінуючим, 2 мають бути доповнюючими, а ще 1 – акцентним.

Усі перелічені схеми колірного кола допомагають підібрати гармонійні палітри кольорів та відтінків для поєднання в одязі, проте вони не можуть дати відповіді на питання, чи підійдуть конкретній людині отримані колірні комбінації. Тому буває дуже зручно починати підбір з одного основного кольору, який точно підходить до відтінку шкіри, очей і волосся, а вже цей колір потім використовувати як відправну точку.

Генетично закладене поєднання відтінків шкіри, очей та волосся називається кольоротипом зовнішності і впливає на те, які кольори в одязі будуть личити, а які — ні. Правильно підібране для наявного кольоротипу вбрання буде ніби підсвічувати шкіру, освіжати її і робити обличчя більш привабливим, тоді як неправильно підібрані кольори можуть підкреслювати недоліки зовнішності.

Основним в образі має стати той колір, який виграшно позначається на рисах обличчя, і він має бути підібраний насамперед по колірній температурі: холодні відтінки, в яких переважає блакитний (синій) підтон, личать кольоротипам «літо» та «зима», тоді як теплі відтінки з переважаючим жовтим підтоном підходять, відповідно до кольоротипів «весна» і «осінь».

Основний колір буде домінувати в образі, його частка в порівнянні з іншими кольорами повинна бути приблизно 60% або навіть трохи більше. Частка, що залишилася, розподіляється різною мірою між 1 або 2 додатковими кольорами, а також 1 акцентним кольором, на який має припадати найменше. При цьому дозволяється «розбавити» колірну палітру луку чорним, білим або сірим кольором - так званими ахроматами, які не беруть участь у колірному колі і добре поєднуються з усіма кольорами спектру.

Відштовхуючись від підібраного основного кольору, далі за допомогою колірного кола та однієї з колірних схем можна «добрати» решту 2 або 3 кольори для гармонійного поєднання. І зробити це, до речі, можна прямо онлайн, адже сьогодні існує безліч сервісів, які або представляють готові палітри, або генерують їх на основі заданого кольору.

Зокрема згадати можна сервіс Adobe Color, який хоч і не створювався саме для одягу, але дозволяє за однією з популярних колірних схем підібрати комбінацію до 5 кольорів. Для роботи з сервісом достатньо встановити основний колір (він по центру палітри) і встановити перемикач на одну із запропонованих схем, далі система сама згенерує потрібне поєднання, яке можна зберегти і потім використовувати на власний розсуд.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7613