Як відмовитися від пропозиції руки та серця

04.07.2023 14:17

Як відмовитися від пропозиції руки та серцяДесятки та сотні тисяч статей в інтернеті, написаних психологами і не тільки, присвячені тому, як домогтися від хлопця пропозиції руки та серця. Але ось про те, як відмовитись від такої пропозиції, якщо хлопця любиш, але заміж щось не хочеться, кажуть рідше. Однак це теж може бути проблемою! Тому давайте сьогодні розглянемо, як відповісти відмовою на пропозицію і при цьому зберегти відносини.

У той час як багато дівчат і жінок запитують: «Чому він не кличе заміж?», є чимало і тих, які не хочуть шлюбу, — неважливо, на цьому етапі свого життя або взагалі. У результаті у їхні плани не входить, обливаючись сльозами радості, відповідати «Так» на запитання «Ти вийдеш за мене?»

Відповісти відмовою, звісно ж, простіше, якщо поточні відносини загалом уже й не потрібні, а розлучитися все не виходило: тепер уже точно у відносинах буде поставлена крапка і можна розійтися, немов у морі кораблі. Але що якщо все не так? І стосунки насправді дорогі, партнер коханий, а залишитися разом хочеться навіть після відмови?

Ось тут і криється серйозна проблема. Тому що відповісти «Ні» на пропозицію руки та серця і при цьому не образити кохану людину — неможливо. А якщо пропозиція робиться ще й публічно, то відмова майже напевно буде сприйнята як приниження і стане серйозним ударом по самооцінці.

Як бути? На щастя, рідко коли так відбувається, що пропозиція руки та серця є повною несподіванкою. Наприклад, за поведінкою партнера зазвичай можна помітити, що він готується поставити «те саме» питання: він може почати поводитися досить дивно і підозріло, може почати відкладати гроші, почати більше говорити про відносини і перспективи спільного майбутнього.

Отже якщо ви відчуваєте всі «симптоми» близької пропозиції руки та серця, але поки не готові її прийняти, дійте на випередження. Не чекайте, поки партнер впаде на одне коліно і простягне коробочку з кільцем, щоб відповісти «Ні». Натомість постарайтеся заздалегідь вивести коханого на відверту розмову про ваші стосунки та розкажіть, чому саме поки не бачите вас обох у шлюбі.

Якщо ви чогось боїтеся, розкажіть про свої страхи, якщо хочете до заміжжя здійснити якісь плани — повідомте про це. Якщо взагалі не вірите в інститут шлюбу і не хочете зв'язуватися зі «штампом у паспорті», теж не соромтеся сказати. Чим раніше і відвертіше ви обговорите всі питання, які стосуються можливого шлюбу, тим краще.

Подумайте, що має статися, щоб ви змінили своє рішення і погодилися прийняти пропозицію. Чи це залежить від вас і від партнера? Якщо так, обговоріть плани змін і домовтеся повернутися до питання, коли вони будуть втілені у життя. Якщо ж ні, то обговоріть, чому шлюб є важливим або не важливим для кожного з вас, запитайте один одного, якими бачите стосунки у шлюбі. Чи збігаються ваші переконання та очікування?

Пропозиція руки та серця — це не чарівна паличка, за помахом якої стосунки відразу стають ідеальними. І якщо у вас є проблеми, які ви не обговорюєте і не вирішуєте, то шлюб їх не усуне, а, навпаки, посилить. Тож у разі, коли саме проблеми у стосунках змушують вас сумніватися у позитивній відповіді на пропозицію про заміжжя, обов'язково обговоріть це та разом подумайте, як дати раду цій ситуації.

Якщо так вийшло, що пропозиція руки і серця вас застала зненацька, а ви хочете відповісти відмовою, докладно розмовляти «заздалегідь» вже, звісно, пізно. Прямо тут і зараз вам доведеться щось сказати, а ви не знаєте, що саме. На жаль, ми не дамо вам конкретних словесних формул правильної відмови, оскільки всі люди дуже різні і немає якогось універсального варіанту. Але ось що краще врахувати у відповіді на пропозицію руки та серця, якщо це не заповітне «Так».

Подякуйте партнеру за пропозицію, скажіть, що любите його (якщо це так, звісно), а потім озвучте, що заважає вам погодитися. Наприклад, скажіть, що вам потрібно подумати, якщо це так, або повідомите, що поки не готові до шлюбу, але згодні спробувати пожити разом (знову ж таки, якщо це дійсно так). Попросіть перенести розмову у більш зручне місце, якщо пропозиція відбувається на публіці.

До речі, якщо пропозиція робиться публічно, є ризик погодитися виключно з остраху «осоромитися» у всіх на очах. І хоча в принципі ніщо вам не завадить після публічної згоди вже наодинці оголосити про своє справжнє рішення, краще все одно не давати хибної надії, адже в такому разі відмова буде ще болючішою, а продовження стосунків — вкрай малоймовірним.

Часто ще можна зустріти пораду звести пропозицію на жарт, якщо потрібно відповісти відмовою. Але якщо вона була зроблена всерйоз, то жарт буде сприйнятий як глузування з почуттів. Так що якщо ви бачите, що партнер аж ніяк не жартує, коли запитує вас про згоду «жити разом у горі та в радості», не надумайте сміятися!

Крім того, в жодному разі не можна встановлювати умови для вашої згоди. Так, можливо, вашій позитивній відповіді на пропозицію дійсно заважає щось, на що партнер може вплинути. Але все ж таки ваші слова не повинні звучати так, ніби ви торгуєтеся і пропонуєте себе як приз за виконання певних завдань. Постарайтеся висловити свої думки та емоції якомога м'якше та делікатніше.

Якщо дівчина відмовляє хлопцеві у відповідь на пропозицію руки та серця, оточуючі зазвичай жаліють хлопця, а на дівчину накидаються зі звинуваченнями в тому, що вона образила таку чудову людину, та й взагалі «перебирає харчами». Тому відповідати «Ні» на запитання «Чи вийдеш ти за мене?» може бути не менш страшно, ніж ставити це питання. Але ваші власні почуття ніколи не мають ігноруватися: якщо на даний момент ви не можете зі 100% впевненістю сказати «Так», ви маєте на це повне право!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7575