Лавбомбінг: кохання чи маніпуляція?

07.07.2023 14:46

Лавбомбінг: кохання чи маніпуляція?«Бомбардування любов'ю», а саме так з англійської дослівно перекладається термін love bombing, може видатися справжньою казкою, але у цієї казки найчастіше нещасливий кінець, адже під маскою палкого залицяльника, що обсипає зізнаннями та горами подарунків, може ховатися цинічний маніпулятор та аб'юзер! Сьогодні пропонуємо вам з'ясувати, що таке лавбомбінг, і розібратися, як відрізнити справжнє кохання від маніпуляцій.

Про лавбомбінг можна говорити, коли одна людина буквально завалює іншу всілякими знаками уваги, незважаючи на її почуття та бажання, а також реальний ступінь близькості стосунків. Зазвичай лавбомбер буквально з перших днів спілкування освідчується в коханні, всіляко квапить події і готовий вже через тиждень-два після знайомства бігти в РАГС, ось тільки думки об'єкта почуттів щодо цього він чомусь не запитує…

Виглядати поведінка лавбомбера може надзвичайно романтично, а «купатися» в його коханні та компліментах може бути дуже і дуже приємно. Але вже незабаром можна відчути, що ви собі не належите, що не можете нікуди піти і нічого зробити без партнера або без його відома, що виявилися відрізані від колишнього життя і колишнього кола спілкування. При цьому партнер, що здавався ідеальним, скидає всі маски і постає в далеко не самому привабливому світлі:

  • вимагає уваги, прихильності і вірності навіть тоді, коли міцних відносин ще немає;
  • забороняє проводити час з іншими людьми, пояснюючи це тим, що щиро любить і хоче завжди бути разом;
  • тотально ревнує та повністю диктує стиль та правила поведінки з оточуючими;
  • стверджує, що знає вас краще, ніж ви самі, і тому має право вирішувати, що вам потрібно, а що ні.

Устигнути розпізнати лавбомбера до того, як стане занадто пізно, - завдання не з легких, адже відрізнити його від людини, яка просто звикла «фонтанувати» емоціями, спочатку заважають «рожеві окуляри». Але якщо не хочете застрягти в маніпулятивних відносинах, краще все-таки постаратися не потрапляти на вудку лавбомбінгу. Наприклад, ось що має насторожити у відносинах, які тільки-но починаються.

Відносини здаються неправдоподібно ідеальними

Найвірніша ознака, що лавбомбінг може виявитися маніпуляцією, - це постійне відчуття, що щось йде не так. З одного боку, стосунки здаються неправдоподібно ідеальними, і все відбувається, немов у романтичному фільмі. Але з іншого — від великої кількості знаків уваги стає ніяково.

Лавбомбер не просто «гіперактивно» виявляє свої почуття, він вимагає того ж натомість, не дивлячись ні на що. Йому насправді все одно, наскільки ви готові до такого близького емоційного контакту, він хоче взаємності тут і зараз. І від цього може бути дуже дискомфортно.

Події розвиваються дуже швидко

Так, безумовно, бувають реальні історії, коли двоє зустрілися, тут же закохалися одне в одного і потім жили довго і щасливо. Але, погодьтеся, відбувається це не так часто, і в більшості випадків людям потрібен час, щоб пізнати одне одного ближче, «притертися» тощо.

Якщо ж чи не першому побаченні людина будує плани на майбутнє спільне життя і розписує у фарбах, яким буде весілля, то це дивно, чи не так? Втім, не обов'язково все має бути настільки очевидним, і якщо десь усередині є відчуття, що потрібно «пригальмувати» і не заходити поки що у стосунках надто далеко, але партнер це завзято ігнорує, то, найімовірніше, саме в лавбомбінгу і є справа.

Вам говорять те, що ви хочете чути

Партнер постійно говорить тільки про вас, завжди наголошує на тому, що ви є спорідненими душами. Також він, немов за помахом чарівної палички, завжди говорить саме те, що ви хочете чути, і здається, ніби це справді прояв турботи, уважності та сліпого обожнювання.

Але варто задуматися, чому саме партнеру настільки важливо здатися у ваших очах ідеальним співрозмовником. І має насторожити історія, коли насправді виявляється, що всі «гарні» слова — це не більше ніж чергові компліменти, а всі фрази партнера легко підійдуть будь-кому, а не тільки вам.

Від вас вимагають аналогічного прояву почуттів

Лавбомбера від палкого закоханого може відрізняти те, що лавбомбер прямо чи опосередковано вимагає негайних аналогічних дій з вашого боку у відповідь на свої. Якщо він освідчився в коханні на другий день знайомства, то і від вас чекає на те саме. Якщо подарував на першому побаченні шикарний букет, то вже вважає вас парою і вимагає на підставі цього вірності і прихильності. Якщо написав романтичне повідомлення о першій годині ночі, то розраховує, що ви відповісте миттєво і теж розповісте, як сумуєте і не можете без нього жити.

І лавбомберу при цьому загалом начхати, чи справді ви готові до подібних жестів або до реакцій, на які він чекає. Його завдання – якнайшвидше завоювати довіру партнера, перевести на себе всю його увагу та взяти під повний контроль. Щойно жертва буде «на гачку», з нею можна буде робити що завгодно.

У відповідь на будь-які ваші сумніви слідує бурхлива реакція

Лавбомбери дуже не люблять, коли їм намагаються протистояти. І якщо ви будете поводитися насторожено, відстоювати особисті межі і тверезо оцінювати ситуацію, то у разі лавбомбінгу у відповідь на все це отримаєте бурю негативу. Та як ви посміли сумніватися? Як можете не відповідати взаємністю/просити пригальмувати/відмовляти, коли зроблена пропозиція? І це після того, що він для вас зробив?

На етапі, коли відносини ще тільки зароджуються, все це виглядає навіть лякаюче, особливо якщо реакція аж надто емоційна. І найкраще, мабуть, що можна зробити в такому разі, - це справді злякатися та припинити спілкування.

Що робити при підозрі партнера у лавбомбінгу?

Коли всі ознаки лавбомбінгу очевидні, але все одно хочеться переконатися, а чи не здалося, має сенс провести невеликий аналіз ситуації, що склалася, адже не такий страшний сам лавбомбінг, як те, що за ним слідує: тотальна ревнощі, постійний контроль та вимога взаємності, порушення особистих кордонів, обмеження спілкування та інтересів. І якщо справді подібне має місце у відносинах, навряд чи вони варті того, щоб їх продовжувати.

Прислухайтеся до себе та подумайте, наскільки вам комфортно з людиною. Перевірте, чи дотримуються ваші особисті межі і як партнер реагує на ваші спроби встановити їх. Переконайтеся, що партнер чує вас, дійсно цікавиться вами та вашим життям, а також готовий змінювати свою поведінку, якщо вона викликає у вас дискомфорт чи страх.

Перевірте, чи не змінилося ваше життя на гірше. Здорові стосунки мають привносити щось хороше у життя, збагачуючи його. Якщо ж партнер цілеспрямовано витісняє все і всіх, крім себе, то це може призвести до того, що ви опинитеся ізольовані від соціуму і не зможете звернутися за допомогою у разі чого. Зрозуміло, що такого допускати не варто.

Як бути, якщо все-таки ви зіткнулися саме з лавбомбінгом? Вирішувати можете тільки ви, але майте на увазі, що на ранніх стадіях відносин боротися з різного роду маніпуляції завжди простіше, ніж потім. І тому добре подумайте, чи потрібно вам у це вплутуватися, якщо все ще тільки починається, а ви вже почуваєтеся некомфортно, стурбовані або боїтеся.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7578