Як правильно тримати суші паличками

09.06.2023 08:58

Як правильно тримати суші паличкамиЯпонська кухня дуже популярна сьогодні в усьому світі, а особливо великий попит мають японські суші. Їдять суші зазвичай спеціальними паличками-хасі, але не всі, на жаль, знають, як такими паличками користуватися. Тому буде корисно дізнатися, як правильно тримати палички для суші.

Жителі азійських країн здавна користуються особливими паличками як столовими приладами. У кожній країні палички для їжі мають свої особливості форми та назву. Так, популярні нині японські палички для їжі називаються хасі (хаші), вони зазвичай тонші й коротші за китайські. Їсти за допомогою хасі японці можуть практично будь-які страви, крім хіба що супів.

Найперші японські палички для їжі являли собою лише розщеплений надвоє тонкий бамбуковий стовбур, одна частина якого складалася впоперек; у результаті виходили своєрідні щипці, за допомогою яких було зручно брати шматочки їжі. У період Асука у Японії з’явилися вже окремі палички — такі, як зараз.

Довгий час їсти паличками було привілеєм японських аристократів, а ось простий народ брав їжу руками. У період Нара, що відповідає 710–794 рокам за григоріанським літочисленням, паличками почали користуватися вже всі суспільні стани. Втім, навіть сьогодні японський етикет дозволяє їсти суші руками — щоправда, тільки чоловікам.

Для японців хасі — це не тільки столовий прилад, а і священний символ, тому повага до паличок прищеплюється японським дітям із дитинства. Більше того, у Японії вважається, що чим раніше дитина зможе навчитися користуватися паличками, тим швидше вона розвиватиметься. І дійсно, у такій думці є раціональне зерно: використання паличок відмінно розвиває дрібну моторику рук та концентрацію уваги.

Як навчитися тримати палички для суші?

Щоби правильно тримати палички для суші, спочатку необхідно розслабити кисть руки і взяти одну з паличок так, щоб з одного кінця вона була притиснута великим пальцем до долоні, а з іншого — була затиснута між середнім і безіменним пальцями. Другу паличку треба взяти в руку так, як зазвичай тримають ручку або олівець, тобто затиснувши між великим вказівним та середнім пальцями.

Під час їжі перша паличка (та, що затиснута між середнім та безіменним пальцями) залишається нерухомою, а другою паличкою прийнято користуватися як щипцями. Тому, щоб узяти шматочок суші паличками, потрібно, залишивши першу паличку нерухомою, другу відвести трохи від себе (так, щоб між паличками якраз помістився необхідний шматочок). Потім потрібно затиснути шматочок суші між паличками, вмочити в приправу васабі та соєвий соус, після чого шматочок можна відправити в рот.

Паличками суші їдять цілком, тому порційні шматочки суші завжди робляться маленькими — настільки, щоби поміщатися в роті. У деяких випадках допустимо занадто великий шматок паличками розділити на частини, проте робити це потрібно дуже обережно.

До речі, традиційний японський етикет накладає ще кілька важливих обмежень на користування паличками для їжі: із цими правилами корисно ознайомитися тим, хто має намір відвідати ресторан японської кухні або ж здійснити подорож до Японії.

Так, наприклад, паличками у японців не прийнято обирати їжу із загального блюда: перш ніж потягнутися своїми хасі до шматочка, потрібно заздалегідь візуально вибрати його. Бажаний шматочок потрібно брати зверху, неприпустимо «копатися» паличками в блюді. Кожен «обмацаний» шматочок треба покласти собі на тарілку та з’їсти.

Не прийнято також натикати їжу на хасі, проводити ними по столу навколо блюда, розмахувати ними в повітрі. Заборонено стукати хасі по столу або іншим предметам, облизувати їх або тримати в роті просто так, вказувати ними на людину. Заборонено також встромляти палички в їжу вертикально («стовпом») — це особливо грубе порушення японського етикету, оскільки такий жест прийнятий лише на похороні, коли покійному подають ритуальну трапезу.

Правильно тримати палички для суші з першого разу може виявитися досить складно, тому дуже корисно заздалегідь потренуватися в домашніх умовах. Для цього, до речі, необов’язково навіть мати під рукою суші: як «сушизамінник» чудово підійдуть сірникові коробки, канцелярські ластики або будь-які інші предмети, що нагадують за формою та розміром шматочки суші. Достатньо лише кількох подібних практик, щоб навчитися тримати суші паличками!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/3057