Як пити й не п’яніти

23.06.2023 09:13

Як пити й не п’янітиНовий рік, дні народження, весілля, корпоративи… Чи не кожне свято або важливу подію доводиться пити, і не завжди обходиться келихом вина чи шампанського. Якщо компанія галаслива та весела, алкогольних напоїв буде багато. Цікаво, чи можна якось пити й не п’яніти, щоб насолодитися святом, але наступного ранку не страждати від похмілля?

Одні у святі без алкогольних напоїв не бачать жодної радості. Для інших якраз велика кількість алкоголю і стає причиною головного болю — як фігурального, так і буквального. Якщо зовсім не пити, компанія вас «не зрозуміє», але якщо ви швидко п’янієте, є ризик виставити себе в невигідному світлі перед колегами, друзями та родичами на святі. На щастя, є прості поради, які допоможуть вам уникнути сильного та швидкого сп’яніння.

Давайте подивимося, що з’їсти, щоби не п’яніти на святі. Найперше, що треба запам’ятати, — це ніколи не пити на голодний шлунок. У цьому випадку алкоголь всмоктується через стінки шлунка дуже швидко, тому ви навіть не помітите, як сп’янієте. Перед святом рекомендується з’їсти щось жирне та калорійне. Легким салатом і рисом точно не обійтися, тому що така їжа не врятує вас від сп’яніння.

Є така порада: до початку свята випити пару столових ложок олії або з’їсти трохи вершкового масла (але вершкове масло більш дієве). Жир обволікає стінки шлунка, не даючи алкоголю всмоктуватися. Аналогічний ефект має сире яйце, яке п’ють перед святом. Щоправда, випити сире яйце може бути навіть складніше, ніж олію.

Цим способом користується багато хто, але треба пам’ятати, що олія дає короткостроковий ефект, максимум на дві години. Коли шлункова кислота розщепить олію, алкоголь почне всмоктуватися в кров через стінки шлунка, тому ви сп’янієте неймовірно швидко. Підходить цей спосіб з олією тільки в тому випадку, якщо свято не триватиме дуже довго.

Не забувайте, що під час застілля треба якомога більше їсти. Не відмовляйтеся від закусок, гарячого м’яса та картоплі. Із закусок віддайте перевагу цитрусовим. У шкірці лимона та лайма містяться речовини, які вступають у реакцію з алкоголем, нейтралізуючи його. До речі, чай із лимоном дуже добре допомагає від похмілля.

Картопля — ще один продукт, який допоможе не п’яніти. Вона діє як адсорбент у шлунку, вбираючи в себе алкоголь і навіть нейтралізуючи деяку його частку нейтралізує. Аналогічний ефект має гречана каша.

Золоте правило, про яке багато хто забуває, — ніколи не змішувати напої. Якщо змішувати алкоголь зернового та виноградного походження, не тільки швидко п’янієш, а й на ранок мучитимешся сильним похміллям. Будьте обережні із червоним вином, оскільки воно у великих кількостях призводить до сильного головного болю. Якщо вже доводиться змішувати, тільки підвищуйте градус.

Під час свята не куріть. Нікотин вступає в реакцію з алкоголем, у рази прискорюючи процес сп’яніння. Більше того, чим більше викурено сигарет під час застілля, тим важчим буде ранок.

Не забувайте пити воду під час застілля. Через дію алкоголю організм швидко втрачає воду, необхідну для виведення токсинів. Щоби полегшити роботу печінки, пийте мінеральну воду без газу. В ідеалі води треба випити стільки ж, скільки спиртного. У жодному разі не пийте солодкі напої, оскільки цукор прискорює засвоєння алкоголю. Також не можна пити газовану мінералку, тому що вуглекислота призводить до швидкого сп’яніння.

Якщо п’єте горілку, тоді пийте її швидко. Алкоголь всмоктується не лише в шлунку та кишківнику, але й через кровоносні судини на слизовій оболонці рота. Якщо розтягувати задоволення, смакуючи напій, сп’яніння відбувається в рази швидше. Із цієї причини варто відмовитися від коктейлів, які потрібно пити через трубочку.

Перед святом не завадить випити активоване вугілля, щоби не п’яніти. Таблетки активованого вугілля діятимуть як фільтр, зв’язуючи алкоголь. Щоб не напитися на святі, за годину до початку випийте кілька таблеток активованого вугілля із розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги тіла.

Як бачите, ці поради нескладні, але вони допоможуть вам не напитися. Але все ж таки тільки на них покладатися не варто. Самостійно контролюйте кількість випитого спиртного, щоб уранці не страждати від сильного похмілля. І пам’ятайте, що надмірне вживання алкоголю шкодить здоров’ю!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/2215