Як пити горілку

30.06.2023 08:54

Як пити горілкуВітчизняне застілля рідко обходиться без традиційного спиртного напою — горілки. Ось тільки, як і будь-який інший міцний алкоголь, у разі неправильного вживання горілка загрожує суворим похміллям. Щоб уранці після свята ваш організм не влаштував страйк, потрібно знати, як пити горілку правильно.

Дуже часто застілля відразу починається з тосту. Але якщо випити горілки на голодний шлунок, організм може збунтуватися, навіть якщо ви заїдали спиртне. Тому до застілля з горілкою радять підготуватися. Десь за годину до свята потрібно з’їсти щось жирне: жир сповільнює всмоктування алкоголю і полегшить перший удар по організму. Можна з’їсти невелику тарілку в’язкої каші, наприклад, вівсяної, випити пару сирих яєць або ложку олії. Безпосередньо перед застіллям можна випити чашку гарячого чаю з лимоном або м’ятою.

Іноді радять за пару годин до застілля випити 50 грам горілки, щоб «запустити печінку»: після невеликої дози алкоголю вона почне виробляти ферменти, необхідні для його перероблення, і коли ви сядете за стіл, організм буде вже підготовлений до більш серйозних доз напою. Однак це не скасовує того, що на голодний шлунок пити горілку не можна!

Горілку радять пити охолоджену, але не крижану. Оптимальна температура напою — 8–10 градусів Цельсія (пляшка з горілкою має бути трохи запітнілою). Якщо ви переохолодили горілку, потрібно дати їй нагрітися до потрібної температури: крижана горілка спричиняє швидке сп’яніння, а задоволення від неї не отримаєте жодного.

П’ють горілку із невеликих чарок об’ємом до 50 мл. Правильно пити горілку треба залпом на вдиху, тому наливати горілки потрібно стільки, скільки ви можете випити одним ковтком. Якщо випити одним махом 50 грам вам складно, попросіть налити не так багато.

Випивши горілки, треба негайно закусити. Деякі міцні напої (наприклад, віскі та коньяк) можна вживати без закуски, проте заїдати горілку потрібно обов’язково. Заїдати горілку можна величезною кількістю страв (за винятком солодощів, мабуть), проте деякі різновиди закусок традиційно вважають кращими за інші.

Як ми вже згадували, жирна їжа уповільнює всмоктування алкоголю. Тому горілку часто подають із жирним м’ясом та рибою, салом. Можна подати до горілки м’ясну таріль із копченостями, шинкою, відвареним м’ясом. З риби з горілкою добре поєднуватиметься оселедець, горбуша, кета, лосось, балик з осетра.

Крім того, подають до горілки солоні та кислі закуски: алкоголь виводить з організму сіль, а подібні закуски допомагають компенсувати її нестачу. Ідеальним доповненням до горілки будуть солоні огірки та помідори, мариновані, солоні чи консервовані гриби з олією, квашена капуста.

Деякі люблять горілку з гарячими стравами, наприклад, пельменями, відвареною картоплею, смаженим м’ясом і навіть борщем. Підійдуть як закуска до горілки й ситні салати, наприклад, вінегрет. Взагалі, чим різноманітнішою буде закуска, тим більше ви отримаєте задоволення під час застілля і тим менша ймовірність важкого похмілля.

Запивати горілку та змішувати її з іншим алкоголем не варто. Особливо небезпечні в поєднанні з горілкою газовані напої (як алкогольні, так і безалкогольні): завдяки вуглекислоті алкоголь набагато швидше всмоктується, тому ви сп’янієте швидко й сильно. Якщо ви п’єте горілку — пийте горілку, не відволікайтеся на інший алкоголь.

Приблизно після третього тосту потрібно встати з-за столу й порухатися (зазвичай саме в цей час починаються танці та конкурси). Якщо всі так і залишилися за столом, виявіть ініціативу, розворушіть компанію. Постійне сидіння за столом — це гарантоване швидке сп’яніння і жодних розваг. Танці та рухливі конкурси допоможуть вам трохи протверезіти. Однак не можна виходити на холод, щоб освіжитися: це небезпечно.

Дуже важливо знати свою міру у вживанні горілки й не переступати цю межу. Не треба намагатися наздогнати всіх: якщо ви відчули, що вам вистачить, — вам справді вистачить. Якщо присутні намагаються «взяти на слабо», не піддавайтеся на провокації: по-справжньому впевненій у собі людині не потрібно пити горілку, щоби показати, що вона чогось варта.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/2213