Із чим п’ють шампанське

07.07.2023 08:56

Із чим п’ють шампанськеШампанське давно має репутацію «святкового» напою: складно уявити собі новорічний або весільний стіл без декількох пляшок ігристого вина. Святкують із шампанським і інші урочисті події; моряки, наприклад, під час спуску корабля на воду розбивають об носову частину пляшку шампанського, а в багатьох різновидах автоперегонів переможців поливають шампанським. Щоби повною мірою оцінити смак цього напою потрібно знати, із чим п’ють шампанське.

Дуже часто можна побачити, як до шампанського подають шоколад чи шоколадні цукерки, проте це зовсім неправильно. Шампанське — це вино з тонким букетом, а сильний шоколадний аромат не дасть вам повністю насолодитися цим букетом. Закуска до шампанського має доповнити вишуканий смак вина, але в жодному разі не перебивати його. Єдиний виняток — це поєднання напівсухого шампанського з білим шоколадом.

Не варто думати, що пити шампанське можна лише із чимось солодким. З ігристими винами чудово поєднуються сири, морепродукти, оливки, м’ясо птиці. Зазвичай із фруктами та десертами подають солодке та напівсолодке шампанське, а з несолодкими закусками — напівсухе та брют.

Якщо ви хочете подати до шампанського солодку закуску, це можуть бути фрукти (груші, яблука, виноград, полуниця, абрикоси, персики) та легкі десерти з ніжним смаком. З десертів із шампанським добре поєднуються морозиво та шербет, крем-брюле, чізкейк, фруктові пудинги, не надто солодка випічка, фруктові салати. Головне — щоб у десертах не було інгредієнтів із яскраво вираженим смаком: кави, шоколаду, лимону тощо. Сухе та напівсухе шампанське непогано поєднується з горіхами та горіховими десертами.

Вино та сир — це класичне поєднання, тому до шампанського можна подати сирну тарілку. Підбираючи сири до шампанського, треба пам’ятати: чим солодше вино, тим пікантніші сири можна з ним подавати. М’які та ніжні сири треба подавати з легким шампанським із фруктовим присмаком, а жирні — з більш важкими ігристими винами з горіховим присмаком.

Які сири можна подати до шампанського? Із сухими сортами чудово поєднується м’який сир брі, а також козячий сир. До солодких сортів чудово підходить горгонзола. Універсальні сири, що поєднуються з різними сортами ігристих вин, — камамбер, едам, гауда, чеддер. Також можна подавати до шампанського пармезан, ементаль, грюєр, дор-блю, маасдам, комте, бофор.

Якщо ви подаєте один сорт шампанського, на тарілці має бути не менше трьох сортів сиру. При подачі кількох сортів шампанського на кожен сорт повинно припадати щонайменше два сорти сиру. Обов’язково доповніть сирну тарілку фруктами, оливками, горіхами та крекерами, які відтінять смак сиру.

Сухі ігристі вина чудово поєднуються з ікрою (особливо чорною) та морепродуктами (креветками, гребінцями, омарами). Однак варто уникати додавати в закуски з морепродуктів лимонний сік або оцет — вони можуть заглушити тонкий букет вина. Можна подати шампанське до суші — останнім часом це поєднання стає популярним. Любителям кулінарних експериментів можемо порадити спробувати поєднувати сухе шампанське з гострими та пряними стравами тайської кухні.

З якими м’ясними продуктами можна подавати шампанське? Більшість сухих і напівсухих ігристих вин чудово поєднуються з прошутто — італійською шинкою зі стегенця. Сухі сорти шампанського можна подавати з легкими стравами з птиці (курки, качки, індички), а ось яловичину та свинину з ігристими винами краще не поєднувати.

Отже, поєднувати шампанське можна безліччю різних продуктів та страв, головне — пам’ятати два правила. Перше — чим солодша закуска, тим солодше має бути вино. Друге — шампанське не можна поєднувати з продуктами з яскраво вираженим смаком, який може затьмарити тонкий букет вина.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/2211