Із чим п’ють ром

14.07.2023 09:02

Із чим п’ють ром Цей міцний алкогольний напій є частим гостем на вечірках, святах та просто тихих п’ятничних вечорах. Шляхетний напій принесе справжнє задоволення, якщо з ним буде правильна компанія. Саме тому сьогодні ми хочемо розповісти нашим читачам, із чим п’ють ром.

Батьківщиною рому є Карибські острови. На якому саме острові була виявлена солодка патока із цукрової тростини, що мала властивість зброджуватися в алкоголь, достеменно невідомо, але багато істориків вважають, що це був славетний Барбадос. Кілька століть тому ром вважався традиційним піратським напоєм, його було прийнято пити із шийки пляшки й закушувати, чим доведеться. Але сьогодні цей алкогольний напій набув елітного статусу, а разом із ним і певної культури вживання.

Ром та закуска

Оскільки ром є досить міцним напоєм (37–48 градусів, залежно від сорту, а деякі нерозбавлені сорти сягають 75 градусів), пити його безпечніше із закускою. До рому, який розпочав свою славну історію серед морів та океанів, традиційно подають морепродукти. Це можуть бути будь-які сорти риби, ікра, креветки, краби тощо.

Ром відмінно поєднується з м’ясом, особливо він гарний із нежирним смаженим м’ясом та різного виду ковбасками. Також підійде швидка закуска у вигляді бутербродів із сиром та зеленню.

Якщо ви є шанувальником темного рому, знайте, що цей ром добре поєднується з фруктами. Віддайте перевагу ананасу, папаї, апельсину, лимону, дині, яблуку. А справжнє блаженство — це ром із добротною сигарою. До речі, ром можна пити й на десерт, адже золотисті сорти чудово поєднуються із шоколадом і тортами.

Ром та інші напої

Найчастіше ром змішують із різними соками (лимонним, апельсиновим, яблучним) у пропорції 1:1. Перевірені мікси з алкогольними напоями — ром + лікер, ром + вермут.

Білий ром відмінно поєднується з колою та соком лайма. До речі, якщо ви задумали робити коктейлі, краще використовувати саме цей сорт рому, оскільки він не має яскраво вираженого смаку. Золотий ром нерідко розбавляють солодкою водою і п’ють, як вино. А ось із темним ромом часто роблять гарячі напої (грог, пунш) або приголомшливе поєднання кави з ромом.

Чистий ром

Для справжніх шанувальників цього напою підійде чистий ром. Якщо ви збираєтеся пити ром без закуски, варто придбати хорошу марку, яка стане запорукою якості. Найпопулярнішими світовими брендами є Captain Morgan (Ямайка), Ron Barcelo (Домінікана), Bacardi (Пуерто-Ріко), Havana Club (Куба), Carta Vieja (Панама) та інші.

Ром подають у високих склянках із товстими стінками та наливають невеликими порціями. Ритуал розпиття багато в чому нагадує вживання коньяку чи віскі. Характерну гіркоту рому можна пом’якшити кількома кубиками льоду. Щоправда, поціновувачі прозвали цей варіант «жіночим», тобто полегшеним. Навіть якщо ви п’єте чистий ром, не буде злочином після кожного ковтка відкушувати шматочком від лимонної скибки.

До речі, після 100—150 г рому людина перестає відчувати його її справжній смак, тож ні про яку дегустацію вже не може бути й мови, зате веселощі можуть тривати ще не один келих. У будь-якому разі, щоб розпиття головного піратського напою не обернулося наступного ранку жахливим похміллям, радимо контролювати кількість випитого й не намагатися економити, адже дешевий ром — поганий ром.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/2206