Як влаштувати коктейльну вечірку вдома

04.08.2023 13:42

Як влаштувати коктейльну вечірку вдомаКоктейльна вечірка в домашніх умовах - це відмінний варіант, щоб відзначити будь-яке особисте чи сімейне свято або просто зібратися з близькими для душевного спілкування. Але як влаштувати коктейльну вечірку вдома, щоб все пройшло на найвищому рівні, а гості залишилися задоволені? Поділимося основними порадами.

Коктейльна вечірка (cocktail party) - формат, який передбачає в основному подачу різних алкогольних та безалкогольних змішаних напоїв, тоді як їжа пропонується у невеликих кількостях та досить скромному асортименті. Коктейльні вечірки тривають близько 2-3 годин, проходять переважно на ногах.

Коктейльні вечірки бувають різними, у тому числі й урочистими. Але якщо йдеться про домашній захід, то від офіціозу можна відступити, а натомість влаштувати затишну і розслаблену cocktail party, на якій усі зможуть відчути себе у своїй тарілці і не переживатимуть про необхідність терміново знайти відповідне вбрання всього на 1 вечір.

Втім, якщо коктейльна вечірка запланована тематична, то над вбраннями гостям все ж таки доведеться гарненько подумати, щоб вписатися в дрес-код. У цьому випадку попередьте про захід щонайменше за 1 місяць, а також подбайте про відповідний декор приміщення, де проходитиме вечірка, щоб створити потрібний антураж.

Якщо говорити безпосередньо про підготовку cocktail party, то для неї вам потрібно визначитися з напоями та закусками, підготувати посуд, аксесуари та меблі для подачі коктейлів, заготовити якомога більше льоду та продумати розваги. Давайте на кожному з пунктів зупинимося далі.

Визначтеся з напоями

Коктейльна вечірка — це насамперед саме коктейлі. Вони будуть «цвяхом» програми, тому вибору необхідних напоїв для змішування та відповідних рецептур коктейлів доведеться приділити особливу увагу.

Якщо тільки у вас немає навичок професійного бармена, намагайтеся вибирати прості та доступні варіанти, які проте виглядатимуть на вечірці стильно та апетитно.

Варіантів коктейлів є просто безліч, для них потрібно підібрати і основні, і додаткові інгредієнти з урахуванням переваг гостей. Так, для досить широкого асортименту коктейлів на вашій вечірці під рукою корисно мати хоча б 2-3 міцні напої (наприклад, такі як горілка, ром, джин, віскі), який-небудь вермут, кілька лікерів, а також шампанське. Додатково можуть знадобитися фруктові та ягідні соки, солодку та несолодку газовану воду, цукор, лід, свіжі або консервовані фрукти та ягоди, вершки та морозиво, кава тощо.

Складіть коктейльну карту так, щоб інгредієнти «перетиналися» у різних рецептах — тоді вам доведеться купувати менше. Розраховуйте, що в середньому на 1 гостя має припадати не менше 3 різних коктейлів.

Підготуйте посуд та аксесуари

Для різних коктейлів потрібні різні келихи та склянки. Наприклад, для віскі з содовою або джину з тоніком підійдуть хайболи, для всіляких «лонгдрінків» - склянки колінз. Для коктейлів у тропічному стилі, скажімо, знаменитої «Пінаколади», зазвичай використовуються келихи харрікейн, названі так, до речі, на честь однойменного коктейлю, що складається з рому, фруктового сиропу та лимонного соку.

Якщо плануєте подавати на вечірці такі коктейлі, як «Маргарита» або «Дайкірі», то вам знадобляться відповідні келихи, звані келихами для «Маргарити», або ж можна взяти келихи для мартіні, які ще називають коктейльними чарками. У подібних келихах також можна подавати будь-які слабоалкогольні тропічні коктейлі.

Для подачі коктейлів вам потрібні соломинки та різні прикраси на ваш розсуд. Для змішування напоїв дуже бажано мати барне обладнання, що перетворить приготування коктейлів під час вечірки у справжнє шоу та може дати можливість кожному гостю за бажання спробувати свої сили у якості бармена.

Для домашніх умов сьогодні у широкому асортименті пропонуються барні сети різної комплектації. Вони зазвичай містять як мінімум шейкер, джиггер, щипці, барну ложку і стрейнер, а також можуть включати ще мадлер, гейзери та стопери для напоїв, цебра для льоду тощо.

Для закусок вам потрібні будуть тарілки, таці, щипці. Столові прилади зазвичай на коктейльних вечірках не використовуються, адже передбачається, що гості братимуть закуски руками.

Подбайте про закуски

Закуски повинні бути обов'язково. Порції мають бути розміром з 1-2 укуси, і їх потрібно вибирати так, щоб гості могли взяти їх руками і не забруднитись. Канапе, тарталетки, різні закуски на шпажках, сирні та м'ясні нарізки, асорті фруктів та ягід, цукерки, невеликі тістечка та різні інші солодощі – все це може бути на коктейльній вечірці.

Також коли йдеться про неформальну домашню cocktail party, припустимо пропонувати гостям різноманітні готові снеки та фаст-фуд. Загалом намагайтеся підібрати асортимент закусок для вечірки так, щоб їхнє приготування не забрало у вас багато часу і не потребувало великого кулінарного досвіду, інакше ви ризикуєте ще до початку веселощів дуже втомитися і розгубити весь настрій.

Закуски ставляться на довгий фуршетний стіл, до якого гості можуть підійти і самостійно взяти варіант страви, що сподобався. Для зручності можна на окремому столику поставити стопками тарілки, а біля кожного виду закусок покласти щипці. Загалом прийнято розраховувати, що 1 гість за час вечірки вживе 10-16 порцій закусок залежно від її тривалості.

Продумайте розваги

Не забувайте, що гості на вечірці мають не лише їсти та пити, а ще й розважатися. Тому обов'язково подумайте, чим саме зможете зайняти запрошених. Наприклад, обов'язково для вечірки варто скласти плейлист музичних композицій, який допоможе створити потрібну атмосферу. Також вам варто підібрати кілька веселих ігор для гарного настрою.

На коктейльній вечірці це можуть бути, звісно ж, різні ігри з алкоголем. Наприклад, можна серед гостей влаштувати конкурс на найкрасивіший, найсмачніший чи найбожевільніший коктейль, який вони зможуть приготувати за відведений час. Також можна влаштувати конкурс зі вгадування коктейлів або інгредієнтів у них на смак.

Можна, крім іншого, запропонувати гостям змагатися у влучності, наприклад, кидаючи коктейльні оливки в склянки, що розставлені на столі (краще пластикові). А також можна влаштувати конкурс на найвищу вежу зі склянок (знову ж таки, краще пластикових). Ну і, звісно ж, не обійтися без традиційних ігор для компаній, на кшталт шарад, фантів тощо.

Домашня вечірка з коктейлями - це приємне проведення часу з найближчими, коли можна розслабитися і на якийсь час забути про різні проблеми і негаразди. Однак відповідального ставлення до вживання алкоголю це не скасовує: ви і ваші гості повинні пам'ятати про важливість дотримання заходу і в жодному разі не повинні сідати за кермо після вечірки, навіть коли здається, що коктейлі були «слабкі». Пам'ятайте, що ваша безпека та безпека оточуючих понад усе!

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7601