Незріла хурма: як прискорити її дозрівання вдома?

01.12.2023 13:51

Незріла хурма: як прискорити її дозрівання вдома?Хурма - один з найулюбленіших фруктів зимової пори, і як же буває прикро купити ці смачні плоди і виявити, що вони не дозріли і зовсім непридатні до вживання через свою терпкість. Про те, що робити з незрілою хурмою і як прискорити її дозрівання в домашніх умовах, ми розповімо докладніше.

Хурма дуже смачна та корисна. Незважаючи на досить велику кількість природного цукру в плодах, хурма має досить низький глікемічний індекс. У ній містяться бета-каротин та біофлавоноїди, цінні мікроелементи, такі як залізо, магній, калій та йод, а також значна кількість вітаміну С.

Хурму рекомендується вживати при захворюваннях серцево-судинної системи, таких як гіпертонія та анемія, при нестачі вітаміну С, при атеросклерозі. Також хурма вважається добрим протизапальним засобом при лікуванні дизентерії, ентероколітів.

Але є і деякі протипоказання для хурми. Наприклад, через високий вміст танінів ці плоди не можна вживати після операцій на органах черевної порожнини. А надмірне вживання хурми, особливо коли йдеться про недозрілі плоди, протипоказане взагалі всім, оскільки це може призвести до гострої кишкової непрохідності.

Втім, незріла хурма дуже терпка і «в'яже» рот, тому мало кому спаде на думку вибирати таку спеціально. Але проблема в тому, що знайти в магазинах справді стиглі плоди хурми не так вже й просто, адже їх збирають задовго до повного дозрівання, інакше б вони просто перетворилися на кашу при транспортуванні.

У результаті хурма поступово дозріває в дорозі, а потім - при зберіганні на складах магазинів або навіть на прилавках. І якщо трохи помилитися з вибором, то через незнання або недогляд вам попадеться незрілий варіант. На щастя, це не та проблема, яку неможливо вирішити!

Достигання плодів хурми прискорює виділений природним чином з інших фруктів етилен. Тому якщо ви покладете незрілу хурму у паперовий пакет із стиглими бананами, яблуками або, наприклад, грушами, то вона незабаром дозріє та втратить свою терпкість. Іде на цей процес, зазвичай, до 4-5 днів.

Ще можна помістити хурму в холодильник на нижню полицю і залишити так на кілька днів. А можна прискорити процес і помістити плоди в морозильну камеру на 10-12 годин: потім розморожена при кімнатній температурі хурма вже не буде такою терпкою.

Щоправда, є у такого способу істотний недолік — м'якоть хурми, найімовірніше, перетвориться на кашку після розморожування. Це не буде становити проблеми, якщо ви просто хочете насолодитися смаком улюбленого фрукта, проте, скажімо, в салат вже таку хурму не покладеш.

Якщо вам потрібна пружна м'якоть хурми, то ви можете залишити хурму полежати при кімнатній температурі. Вона теж дозріє, щоправда, для цього знадобиться від кількох днів до тижня залежно від початкового ступеня зрілості плодів. Якщо процес хочеться прискорити, то на допомогу прийде звичайна тепла вода: нагрійте воду до температури 37-40°С і покладіть в неї хурму. Залишіть на 9-12 годин. Тепла вода активізує природні процеси дозрівання і хурма буде стиглою швидше.

Ще один спосіб прискорення дозрівання хурми передбачає використання міцного алкоголю. Достатньо скласти хурму в один шар в контейнер, що герметично закривається, бризнути по кілька крапель будь-якого міцного алкогольного напою, який знайдеться під рукою, на коричневе листя, що є на плодах, а потім закрити контейнер і почекати. Залежно від конкретного сорту хурма дозріє через 1-5 днів.

Якщо вам все вдалося зробити правильно, то при використанні будь-якого з вищеописаних способів хурма дозріє в домашніх умовах і стане солодкою і м'якою. Але, до речі, не завжди твердість хурми вказує на її незрілість і деякі сорти залишаються досить пружними навіть після повного дозрівання.

Наприклад, може йтися про хурму сорту «Фуйю», плоди якої навіть у стиглому вигляді тверді. А також залишаються твердими після дозрівання шарони, хоча їх зазвичай і не доводиться дозарювати самостійно, адже виробники вже прибрали їхній в'яжучий смак завдяки обробці вуглекислим газом.

Правильно вибрана і повністю дозріла хурма добре смакує для вживання у свіжому вигляді як самостійний десерт, відмінно поводиться в салатах (вибирайте нев'яжучі сорти з твердою м'якоттю), а також може бути використана для приготування варення, різної випічки та напоїв. І тепер, коли ви знаєте, як прискорити дозрівання хурми вдома, ви зможете насолоджуватися цим фруктом, не боячись терпкого смаку.

За матеріалами: https://anydaylife.com/post/7682